• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

20.04.2024

08:00

Pobeda u derbiju - začin bez kojeg bi glavno jelo imalo bljutav ukus

Starsportphoto, Pedja Milosavljević

Crvena zvezda

Pobeda u derbiju - začin bez kojeg bi glavno jelo imalo bljutav ukus

Podeli vest

Crvena zvezda će biti šampion, izvesno je već sada, iako nije matematički obezbedila titulu. Međutim, kada bi titule imale ukus, ona bez pobede u derbiju bila bi bljutava, kao da joj fali neki tajni sastojak da bude potpuna. I zbog toga je ovaj derbi crveno-belima tako važan.

Razlika od sedam bodova prednosti za Crvenu zvezdu u odnosu na drugoplasirani Partizan deluje prilično ubedljivo. Sedam kola je do kraja, što bi rekao trener ekipe sa "Marakane" Vladan Milojević - u igri je 21 bod i ništa još nije gotovo.

Foto: Tanjug/AP

Detalj sa prošlog derbija

U matematici je možda tako, ali u fudbalu, pa još u Superligi Srbije, iskustvo nas je naučilo da nije. Toliku bodovnu prednost ne bi ispustili ni mnogi lošiji timovi od ovog koji ima Zvezda, a u mnogo jačoj konkurenciji, nego što je ova u Srbiji. Sedam bodova prednosti, jednostavno se ne ispušta. Čeka se još samo da to i matematički bude rešeno, ali već sada da pitate slučajne prolaznike na ulici, od najvećih zaljubljenika u fudbalsku loptu, do onih koji prebace kanal kad naiđu na utakmicu - ko će biti šampion - svi do jednog će reći da će to biti Crvena zvezda. 

Jedino u čemu ne postoji konsenzus jeste da li je za Crvenu zvezdu ovaj derbi bitan ili nebitan. Na stranu ono što je svaka utakmica, pa i prijateljksa važna ako ste član Zvezde, na stranu i to što je pobediti derbi nekakav poseban statusni simbol, pa je svaki u tom smislu važan. Neki će vam reći da je nevažan, jer je titula maltene već osvojena. Međutim, rasprodata "Marakana" ili barem oni njeni delovi namenjeni navijačima crveno-belih, jasno pokazuju jednu činjenicu - da bi titula bila na fantastičan način osvojena i priznata od strane nezvanične komisije najvatrenijih pristalica - mora da se pobedi barem u jednom derbiju. Ne mora u sva tri, ne mora ni u dva, ali mora makar u jednom.  A za sada je srpskom šampionu bilans jedan poraz i jedan remi. 
 

Foto: ATAIMAGES

 

Osvrnuo se na to na jučerašnjoj konferenciji Vladan Milojević. Dotakao se baš tog dela i unapred naglasio da se u Srbiji stvara slika da je neko ko osvoji titulu, a ne pobedi nijedan derbi, slabiji od onog koji pobedi u derbiju, Poentirao je i da to nije tačno i da je važno ko skupi više bodova. I u pravu je, prvak je onaj ko skupi više bodova, ali bez pobede u derbiju to ne deluje potpuno. Ostavlja mesta sumnji ko je stvarno bilo bolji, ostavlja prostora za navijačka peckanja, baca senku na sve što je urađeno... Kao da se potrudite i spremite fantastično jelo, od najkvalitetnijih sastojaka, ali zaboravite da začinite. I ono bude nekako bljutavo. Svi se kao oduševljavaju, a ustvari fali nešto da mu da potpun ukus. E takva bi bila titula bez pobede u derbiju.

I zbog toga je stvarno smešno i pomisliti da je ovaj derbi nevažan. Kakve veze ima što Zvezda ima sedam bodova prednosti, ako nije pobedila Partizan? Svakog navijača više boli poraz u Humskoj u decembru, nego što je crveno-bele jesenas pregazio Čukarički. 

Foto: ATAIMAGES

 

Zna to dobro Milojević, iako tvrdi da pobeda nije obavezna. Zvezdino je dete, zna kako diše klub i naravno da mu je više od svega stalo da večeras izađe kao pobednik. Možda to neće pokazati, verovatno će dostojanstveno čestitati protivniku i zahvaliti na fer i korektnoj borbi, ali i on i svaki igrač u svlačionici, pa čak i oni stranci koji su tek letos stigli u Zvezdu, na pameti samo imaju kako da pobede Partizan.

Neće biti smak sveta i ako ne uspeju. Doći će sledeći derbi već za četiri dana, doći će prvenstvene utakmice, pa titula, pa spremanje za plej-of Lige šampiona. Ali ako ne pobedi, i za deset godina, kad lokalne ekipe navijača uz pivo budu analizirale titile voljenih klubova, naći će se neki ljubitelj crno-beih da se priseti kako je u sezoni 2023/24 Partizan bio bolji i nije izgubio nijedan derbi. A kad se tako pogleda, lako se dođe do zaključka da se u naizgled nebitnom derbiju - igra za istoriju. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija