• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.05.2024

09:20

Hapšenje prevaranata u Srbiji deo velike međunarodne policijske akcije "Pandora! Ovako je fukcionisala šema sa "kol centrima"

MUP Srbije

Vesti

Hapšenje prevaranata u Srbiji deo velike međunarodne policijske akcije "Pandora! Ovako je fukcionisala šema sa "kol centrima"

Podeli vest

U okviru međunarodne policijske akcije povodom prevara putem „kol centara“ vršenih od strane međunarodne organizovane kriminalne grupe, kojima je oštećeno više građana Nemačke za milion evra, uhapšeno je 13 osoba u Nišu i Novom Pazaru.

Akcija kodnog naziva "Pandora" koju je srpska policija izvela u saradnji sa Evropolom izvedena je u Nišu i Novom Pazaru gde su locirani "kol centri" iz kojih su vršene prevare, ali i u drugim zemljama u regionu. 

- Izvršena je racija u 12 "kol centar" agencija identifikovanih kao izvor na hiljade dnevnih prevara. 21 osoba je privedena u više zemalja, a time je i razbijena kriminalna mreža odgovorna za prevaru na hiljade žrtava - navodi se u saopštenju Evropola i dodaje:

- Oni koji su pozivali, koristili su se lažnim policijskim pozivima, ubedljivim investicionim prevarama ili srceparajućim ljubavnim prevarama. U operaciji "Pandora" tako je identifikovano 39 osumnjičenih.

Istraga prevara preko "kol centara" počela je u decembru 2023. godine nakon prijave iz jedne banke u Frajburgu u Nemačkoj, zbog zahteva za velikom novčanom transakcijom.

- U decembru 2023. klijent je zatražio da podigne više od 100.000 evra u gotovini, bankar je posumnjao i brzo je saznao da je klijent žrtva "prevare lažnih policajaca". On je obavestio policiju koja je sprečila žrtvu da preda novac prevarantima.

Razmatrajući ovaj pojedinačni slučaj, istražitelji su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi koje su koristili počinioci mogu povezati sa preko 28.000 prevara za samo 48 sati.

- Rani nalazi su pokazali da su počinioci, koji se nalaze u različitim zemljama, sprovodili sve vrste telefonskih prevara. Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji, mogućnostima ulaganja, zahtevima za naplatu dugova, prevarama sa pripejd karticama...

Nemački istražitelji uspeli su da u realnom vremenu prate stvarne razgovore koji dolaze iz brojnih pozivnih centara.

- Od decembra 2023. pa nadalje, preko stotinu policajaca bilo je raspoređeno danonoćno u kancelariji državne kriminalističke policije i nakon toga obezbedilo sadržaj preko 1,3 miliona podlih razgovora. Čim je otkriveno da svako ko je primio poziv može postati žrtva prevara, policija je stigla da upozori potencijalne žrtve. Ukupno, službenici su uspeli da spreče finansijske gubitke za žrtve u preko osamdeset odsto slučajeva. Ukupno bi potencijalna šteta iznosila preko 10 miliona evra - navode iz Evropola.

Pored hapšenja 21 osobe, policajci su uspeli da pribave i obimne dokaze poput nosača podataka, dokumenata, gotovine i imovine u vrednosti od milion evra. Zaplenjen je i veliki broj elektronskih dokaza koji bi trebalo da omoguće istražnim organima da dobiju informacije o mogućim daljim kol centrima i još prevaranata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija