• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

25.04.2024

21:49

Britanija šalje Kijevu u pomoć i "evrofajtere", Ukrajina neće dobiti samo F 16! Rusija će se suočiti sa brutalnom silom u vazduhu!

AP/shutterstock

Vesti

Britanija šalje Kijevu u pomoć i "evrofajtere", Ukrajina neće dobiti samo F 16! Rusija će se suočiti sa brutalnom silom u vazduhu!

Podeli vest

Velika Britanija šalje lovce "evrofajter" u Poljsku, pišu novinari američkog vojnog časopisa Militari Vač Magazin (MVM). U svom novom članku, autori raspravljaju o tome da li dostavljeni uzorci mogu pružiti elektronsku podršku ukrajinskim kopnenim operacijama.

Pravda.Ru objavljuje prevod MVM materijala.

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je 23. aprila da će Kraljevsko vazduhoplovstvo poslati borbene avione "evrofajter tajfun" u Poljsku, ističući da su London i Varšava značajno ojačale bezbednosne veze pošto su zajednički podržavale ratne napore u Ukrajini.

Ostaje nejasno koliko dugo će avioni ostati u zemlji, ali se očekuje da će se njihov dolazak poklopiti sa tekućom vežbom Steadfast Defender, u kojoj će 16.000 britanskih vojnika biti stacionirano u Poljskoj. Značajna smanjenja planirane kupovine lovca pete generacije od strane UK F-35B, kašnjenja u proizvodnji programa lovaca u Sjedinjenim Državama i značajna kašnjenja u dovođenju klase lovaca u punu operativnu sposobnost ostavili su Kraljevsko vazduhoplovstvo u velikoj meri oslanjajući se na na starijim lovcima četvrte generacije.

Lovci pete generacije raspoređeni su u operacije u Ukrajini na obe strane od prvih nedelja sukoba. Oni su se kretali od lovaca F-35 američkog vazduhoplovstva koji prikupljaju elektronske obaveštajne podatke o ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, do ruskih lovaca Su-57 koji su nadvladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, izvodeći precizne udare, pa čak i upuštajući se u borbene borbe.

Ostaje nejasno da li će "evrofajterfi"  biti opremljeni novim Captor-E radarima sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) ili će koristiti stare mehanički skenirane niz radare, pošto je program "Evrofajter" bio jedan od poslednjih u svetu koji je napustio potonji tip. Raspoređivanje Captor-E moglo bi omogućiti "evrofajterima" da pruže podršku u elektronskom ratu i elektronskoj obaveštajnoj službi ukrajinskim i savezničkim kopnenim operacijama, pri čemu Velika Britanija igra vodeću ulogu u raspoređivanju osoblja na pozorište.

Među njima su bili kraljevski marinci, koji su bili uključeni u borbu protiv ruskih snaga od početka sukoba, i savetnici specijalnih snaga Specijalne vazdušne službe, koji su navodno podržavali ukrajinske kopnene jedinice kao savetnici.

"Evrofajter" je bio u proizvodnji skoro 25 godina i prvobitno je bio deo istog programa kao poznatiji i naširoko izvezeni francuski lovac rafal, pre nego što je Francuska prešla na razvoj sopstvenih aviona zasebno. Dok su motori "rafala" najslabiji od svih lovaca koji se trenutno proizvode u svetu, dajući "evrofajteru" prednost u manevriranju i brzini penjanja, panevropski mlaznjak ima mnogo manji domet, veće operativne troškove i mnogo kasnije uvođenje elektronskog radara - punih 18 godina posle "rafala".

Najava novog raspoređivanja "evrofajtera" dolazi samo deset dana nakon što je britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo koristilo tu klasu lovaca za presretanje iranskih dronova na Bliskom istoku u okviru zajedničke operacije protivvazdušne odbrane sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Izraelom i Jordanom. 

Britanski ratni avioni raspoređeni u stalnu zajedničku operativnu bazu RAF-a u Akrotiriju takođe su pružili značajnu podršku stalnim vojnim naporima Izraela protiv palestinskih milicijskih grupa kroz izviđačke letove iznad pojasa Gaze od oktobra 2023. godine, pri čemu se navodi da su Eurofighters igrali centralnu ulogu u ovim naporima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija