• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.04.2024

09:30

(MAPA) Šta Iran krije u nuklearnoj elektrani?! Kina čuva njihovu tajnu, Izrael sabotira

Printscreen/Twitter, Shutterstock

Vesti

(MAPA) Šta Iran krije u nuklearnoj elektrani?! Kina čuva njihovu tajnu, Izrael sabotira

Podeli vest

Kad su se u petak rano ujutro čule eksplozije u iranskoj provinciji Isfahan, mnogi posmatrači su prebacili fokus na veoma određenu metu. Kompleks Natanz, primarno iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma, predmet je sve većeg interesovanja Zapada kako Iran nastoji da proširi svoje nuklearne sposobnosti.

Inicijativa za nuklearne pretnje, neprofitna bezbednosna organizacija, procenjuje da se sam kompleks sastoji od tri podzemna objekta od kojih su dva dizajnirana da drže 50.000 centrifuga. Šest zgrada je iznad zemlje, od kojih su dve hale od 2.500 metara koje se koriste za montažu gasnih centrifuga.

Iran je od oktobra 2022. instalirao 4.000 naprednih centrifuga u svoja različita postrojenja za obogaćivanje uranijuma, što je povećanje od 44 odsto za svega nekoliko meseci, prema izveštaju Instituta nauke i međunarodne bezbednosti. A onda su, prošle godine, satelitski snimci ukazali da Iran kopa tunele u planinama blizu primarne nuklearne lokacije Natanz, gradeći novi kompleks tako duboko pod zemljom da su stručnjaci zabrinuti da bi bilo teško da se cilja i uništi u vazdušnim udarima, piše britanski "Telegraf".

Iranski režim brzo je negirao da je lokacija pogođena u petak u izraelskom napadu.

 

 

 

 

Lokacija Natanz

Postrojenje Natanz, koje se nalazi na centralnoj iranskoj visoravni zaklonjenoj planinama Zagros na zapadu, zaštićeno je protivavionskim baterijama, ogradama i iranskom Revolucionarnom gardom.

Natanz je dugo izazivao zabrinutost na globalnoj sceni u vezi napredovanja iranskog nuklearnog programa. Veruje se da upravlja sa tri mala istraživačka reaktora nabavljena od Kine, kao i da se bavi proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima vezanim za iranski civilni nuklearni program.

Ali, neki stručnjaci veruju da Iran krije napore da napravi nuklearnu bombu.

Satelitski snimci "Planet labsa PBC" iz aprila 2023. pokazuju ukopavanje Irana u Kuh-e Kolang Gaz La, ili “pijuk planinu” kako piše "Telegraf", odmah iza južne ograde koja okružuje originalnu lokaciju Natanza.

Četiri ulaza prokopana u planini

Četiri ulaza su prokopana u planinu, prema drugom setu snimaka koje je analizirao Centar za studije o neproliferaciji Džejms Martin za AP 2023. Nije jasno dokle je taj projekt stigao, s obzirom na tajnost koja obavija iranske nuklearne aktivnosti, posebno jer režim ograničava pristup međunarodnih inspektora svojim objektima.

Ali, veličina građevinskog projekta mogla bi da omogući Iranu da koristi objekt za obogaćivanje uranijuma, kao i za izgradnju centrifuga. Dodatne centrifuge bi dale Iranu sposobnost da brže obogaćuje uranijum duboko unutar planine, dalje od znatiželjnih očiju i satelita.

Proširenje u Natanzu možda je iskopano još dublje pod zemljom nego na drugom velikom iranskom nuklearnom mestu za obogaćivanje uranijuma, Fordouu.

 

 

 

 

Požar i nestanak struje u Natanzu

Portparol Organizacije za atomsku energiju Irana Behruz Kamalvandi rekao je 2020. da se u Natanzu gradi nova i naprednija struktura da se zameni ona oštećena u požaru, prema iranskim državnim medijima. Tada je Teheran krivio Izrael za incident, za koji je Kamalvandi rekao da je uzrokovao “značajnu štetu”, ali nije bilo žrtava. Iran nije otkrio više detalja “iz bezbednosnih razloga”.

Sledeće godine je Natanz pretrpeo nestanak struje, a veruje se da je ovaj napad takođe izvršio Izrael, koji se dugo sumnjiči da vodi sabotažne operacije protiv iranskog nuklearnog programa putem fizičkih i sajber napada, pa čak i ubistvima glavnih iranskih nuklearnih naučnika.

 

 

 

 

Lokacija Fordou

Druga velika nuklearna lokacija Irana, Fordou, nalazi se na više od 150 km severno od Natanza i zakopana je u planini kod grada Koma. Prošlog marta je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila da je otkrila uranijum obogaćen do 83,7 odsto, što je veoma blizu 90% koliko je potrebno za oružje.

Napori da se Iran ograniči od širenja svojih nuklearnih zaliha zaustavljeni su nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018.

 

 

 

 

"Imaju dovoljno za izradu tri atomska oružja"

Veruje se da Iran ima dovoljno visoko obogaćenog nuklearnog goriva koje bi potencijalno moglo da se koristi za izradu tri atomska oružja, iako je pravljenje bombe koju bi mogao da isporuči komplikovaniji poduhvat, navodi "Telegraf".

Neki stručnjaci misle da bi to moglo da potraje godinu ili više mada - kako Iran ograničava ono što je poznato o njegovim nuklearnim aktivnostima - teško je precizno proceniti njihove sposobnosti.

Ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma su od 10. februara iznosile 5.525,5 kilograma, što je povećanje od 1.038 kg u odnosu na prethodni kvartal, prema proceni IAEA u najnovijem kvartalnom izveštaju. Kako se navodi, Iran ima procenjenih 121,5 kg uranijuma obogaćenog do 60 odsto, koji se može dodatno obogatiti na onaj prikladan za oružje od 90%.

U Isfahanu se nalazi nekoliko iranskih nuklearnih lokacija. Provincija je takođe dom velikog kompleksa za proizvodnju projektila.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija