• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.05.2024

23:00

Ko stoji iza Al Džazire? Medijska kuća rođena uoči vojnog puča i izbegla američku cenzuru!

Shutterstock/Wikipedia printscreen

Vesti

Ko stoji iza Al Džazire? Medijska kuća rođena uoči vojnog puča i izbegla američku cenzuru!

Podeli vest

Šeik Hamad ibn Kalifa el Tani je bivši emir Katara koji je nakon vojnog puča preuzeo krunu od svog oca i osnovao medijsku kuću Al Džazira koja je postala jedno od najprepoznatljivijih imena u javnom prostoru.

Uz podršku svoje porodice, Hamad je preuzeo kontrolu nad zemljom u državnom udaru 1995. godine kada je njegov otac Khalifa bin Hamad Al Thani bio na odmoru u Ženevi, u Švajcarskoj.

Raskol je usledilo nakon svađe između Hamada ibn Kalife i njegovog oca, koji je pokušao da povrati deo autoriteta koji je dao Hamadu početkom 1995. godine.

Nakon toga, njegov otac je živeo u izgnanstvu u Francuskoj i Abu Dabiju dok se nije vratio u Katar 2001. godine.

Hamad je tada angažovao američku advokatsku firmu da zamrzne bankovne račune njegovog oca u inostranstvu kako bi sprečio mogući puč.

Međutim, protiv Hamada je pokušan kontrapuč u februaru 1996. pod vođstvom bivšeg ministra privrede Hamada bin Jasima bin Hamada Al Tanija.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

Državni udar nije uspeo, a nekoliko tradicionalnih arapskih saveznika Katara je bilo umešano u zaveru, poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta.

U prekidu sa svoje tradicionalne uloge, njegova druga supruga Šeika Moza bin Naser Al-Misned je bila vidljivi zagovornik obrazovanja i dečijih prava.

Godine 1995, šeik Hamad i njegova supruga šeika Moza bint Naser osnovali su Katar fondaciju.

Osnivanje Al Džazire

Pod njegovom vlašću katarska vlada je pomogla u finansiranju informativne mreže Al Jazeera emirskim dekretom.

U analizi Al Džazire, Hju Majls je rekao da diplomate iz drugih zemalja znaju da je Emir držao pravu moć iza Al Džazire, ali citira i portparola mreže koji je „bezbroj puta“ demantovao ovu optužbu, dodajući da mnogi nezavisni izvori vesti takođe imaju subvencije od svojih vlada, a da ovo ne implicira uredničko mešanje vlade.

Šeik Hamad je dalji rođak predsedavajućeg mreže Hamada bin Tamera Al Tanija, koji je ranije bio ministar informisanja u vladi Emira Al Tanija.

Tokom svoje vladavine kao apsolutni monarh Katara sastajao se sa brojnim svetskim liderima.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

Nakon početne pozajmice od 137 miliona dolara od Emira Al Tanija, Al Džazira je imala za cilj da postane samodovoljna putem reklamiranja do 2001. godine, ali kada se to nije desilo, Emir je pristao na nekoliko uzastopnih zajmova iz godine u godinu i to do čak 30 miliona američkih dolara samo u 2004. godini.

Na konferenciji za novinare 3. oktobra 2001. Kolin Pauel je pokušao da ubedi šeika Hamada da ugasi Al Džaziru, dok je njujorška organizacija "Fernes end Ekjuresi in Reporting" komentarisala da su u tim naporima „Pauel i drugi američki zvaničnici navodno bili uznemireni kanalom, zbog ponovnog emitovanja starih intervjua sa bin Ladenom i uključivanje gostiju koji su previše kritični prema Sjedinjenim Državama u njihove programe.“

 Vashington Post je 2005. objavio da je Šeik Hamad bio pod pritiskom da privatizuje mrežu.
 


 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine! (VIDEO)
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine! (VIDEO)

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija