• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/atv

17.05.2024

23:43

Isplivali novi detalji plana otimača milion evra! Otkrivena naredna meta gruzijske bande koja je harala po Bosni

MUP Republike Srpske

Vesti

Isplivali novi detalji plana otimača milion evra! Otkrivena naredna meta gruzijske bande koja je harala po Bosni

Podeli vest

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor državljaninu Gruzije Noi Tvalabeišviliju (41), osumnjičenom za učešće u krađi dva miliona maraka(milion evra) od vlasnice menjačnice J.Š. iz Banjaluke.

To je potvrdio advokat Slaven Gostimirović, koji po službenoj dužnosti brani osumnjičenog. Isplivali su i novi detalji plana ove kriminalne grupe, a  kako ATV saznaje naredna meta bio je Prijedor.

Ova ogranizovana grupa lopova iz Gruzije planirala je da se ”preseli” u Prijedor gdje su najverovatnije tražili novu pogodnu metu za napad. Kako kažu u policiji, ova kriminalna grupa već je napravila nekoliko krivičnih dela u FBiH, ali nijedna pljačka nije bila ovakvog obima kao u Banjaluci. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti ističu da je ova međunarodna kriminalna banda, grupa profesionalnih kriminalaca kojima ovo nije bila prva pljačka ovakvog tipa. 

- Naime sigurno se radi o organizovanoj grupi koja je operisala na širem području Evrope i drugih zemalja, gdje su oni na osnovu svojih informacija određivali metu i cilj gde će vršiti krivična dela. Te grupe funkcionišu kao da su multietničke i multinacionalne - kaže Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbednosnih nauka.

- Ovde se postavlja osnovno pitanje, ko je iznutra pomagao. Takve radnje odnosno takve pljačke se ne mogu tako završiti lako bez nekog domaćeg kriminalca koji je upratio i podelio svoja saznanja - kaže Dragomir Andan, bivši direktor Policije Srpske.

Foto: MUP Republike Srpske

 

 

Osim Noe Tvalbeišvilija kojeg je policija uhapsila, još se traga za deset državljana Gruzije. Svi su identifikovani i za njima su raspisane centralne poternice. Izvršeni su pretresi i pronađena su vozila kojim su se kretali izvršioci, ali i lokacije odakle su planirali svoje akcije.

Tokom boravka u Banjaluci pljačkaši su koristili iznajmljeni stan u novoj zgradi u Kozarskoj ulici, odakle su krenuli u planiranje i realizaciju napada na vlasnicu menjačnice. Policija je taj stan otkrila, ali pljačkaši i novac u njima nisu zatečeni.  

Međunarodna kriminalna grupa iz Gruzije već duže vreme je kao mete za pljačku birala vlasnike menjačnica. Pratili su njihove rute kretanja, gde žive, na koji način nose novac iz menjačnica, u koje vreme su dolazili i odlazili iz menjačnica, da li su imali obezbeđenje, koje su im bile radne navike. Nakon svih tih istraživanja, odlučili su se za pljačku vlasnice menjačnice sa Lauša. 

- Imali su podelu poslova, kako je i istraga potvrdila, ti pojedinci iz Gruzije imali su zadatak da dovezu vozila u grad - kaže Đurica Vukelić, načelnik PU Banjaluka.

Banjalučko Tužilaštvo je za Tvalbeišvilija tražilo određivanje jednomesečnog pritvora. Kako saznajemo, on je i tokom ispitivanja pred tužiocem dao aktivan iskaz u kojem je otkrio i određene detalje o funkcionisanju ove kriminalne grupe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!
Fudbal

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!

Fudbalski klub Pariz Sen Žermen užurbano traži zamenu za Kilijana Mbapea, koji je napustio ekipu i uskoro će postati novi član madridskog Reala. Kako navode specijalizovani fudbalski sajtovi, umesto reprezentativca Francuske na "Park Prinčeva" stiže gruzijski napadač iz redova Napolija, Kviča Kvarackelija.

01.06.2024

16:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00