• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.05.2024

08:42

PAMTIMO! Tuga, suze i bol: Forum sećanja na žrtve u Tašmajdanskom parku

Zoran Sinko

Vesti

PAMTIMO! Tuga, suze i bol: Forum sećanja na žrtve u Tašmajdanskom parku

Podeli vest

Obeležavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja 2023. godine počelo je tačno u u 8.40 u Ulici kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo.

12.38 - Patrijarh: Za bolji svet se moramo boriti, ali dobrotom

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas, povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

- Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti! - istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.

- Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro - naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna

- Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu - naveo je patrijarh.

11.59 - Premijer Vučević odao poštu žrtvama masakra

Premijer Srbije Miloš Vučević položio je vence ispred "OŠ Vladislav Ribnikar" .

Foto: Informer

 

Foto: Informer

 

 

 

 

11.00 - Pregovori o memorijalnom centru

Profesor Aleksandar Baucal govorio je o predstojećim planovima za formiranje novog memorijalnog centra.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.23 - Počeo Forum na Tašmajdanu

Foto: Zoran Sinko

 

 

 

 

 

U okviru programa "Buđenje", obeležavanja prve godišnjice tragedije i komemoracije žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", danas je na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem će građani moći da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine.

Foto: Zoran Sinko

 

 

 

 

Od 9.00 do 19.00 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu, u blizini spomenika Desanki Maksimović, biti emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

Foto: Zoran Sinko

 

 

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti materijal koji će se koristiti u procesu razvoja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Cilj Foruma je da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.

Forum je zamišljen kao početak rada na beleženju iskustva viktimizacije šire zajednice i kao polazna tačka konsultacija o programskim sadržajima i funkciji Memorijalnog centra.

Foto: Zoran Sinko

 

 

9.20 - Ružić: Plakao sam...

Nekadašnji ministar prosvete Branko Ružić kaže da će ga slike sa uviđaja pratiti dok je živ.

- Najteže mi je bilo da obavim razgovore sa roditeljima. Neke od njih sam nalazio na prepoznavanju njihove mrtve dece - rekao je Ružić.

On je za jutjub kanal "Razgovori sa Zlojutrom" rekao da su mu to najteži dani u životu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

- Ja sam plakao... to nije sramota reći. Plakao sam, plakali su i roditelji. To je mnogo teško. To je prosto neopisivo - rekao je Ružić..

8.40 - Televizije prekinule program

- Televizije u Srbiji, uključujući i Informer TV na jedan minut prekinule su redovan program.

Foto: printscreen

 

 

8.35 - Potresne scene ispred škole

 

- Kako javlja reporterka Informera, roditelji, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost okupili su se ispred škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tanjug

 

 

07.25 - Predsednik Vučić položio cveće u Ribnikaru

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

***

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Za danas je organizovan program „Buđenje“, koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije, saopštio je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija