• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2024

10:00

Rezolucija poremetila čitav Balkan: Skandalozni tekst o Srebrenici ne miri region, ta perfidna igra Zapada neće proći!

Reuters

Politika

Rezolucija poremetila čitav Balkan: Skandalozni tekst o Srebrenici ne miri region, ta perfidna igra Zapada neće proći!

Podeli vest

Rezolucija o Srebrenici još nije došla ni do glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a region je dodatno i duboko podelila, iako, kako tvrde njeni glavni sponzori, pre svega Nemačka i SAD, ima zadatak da "pomiri" Zapadni Balkan.

Koliko je to licemerna tvrdnja vidi se po tome da bukti sukob u Bosni i Hercegovini između Banjaluke i Sarajeva, jer je dokument došao do UN bez saglasnosti Predsedništva BiH i podržao ga je samo bošnjački član, da je veliku buru izazvala najava iz Severne Makedonije da će i ona možda biti među kosponzorima, da bi tim putem mogla poći i Crna Gora čemu se protivi javno mnjenje u ovoj državi, a sevnule su i varnice na liniji Ljubljana-Beograd, jer je i Slovenija među pomagačima skarednog teksta koji na leđa srpskog naroda tovari teret genocida.

Foto: Reuters

 

Generalna skupština UN je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odloženo, potvrdio je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija:

- Šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti nakon 6. maja.

No, kakav god ishod glasanja da bude, diplomatija Srbije aktivirala je sve svoje kanale da se naši argumenti čuju, dokument povuče ili da bude što manje glasova "za", Beograd će iz ove bitke izaći sa potpuno jasnom slikom ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji i na osnovu toga će moći da kreira spoljnu politiku. A, čini se da baš zbog toga što se sve više zemalja opire pritiscima Zapada, njima i žuri da proguraju rezoluciju o Srebrenici, jer bi izbori koji slede u EU i SAD mogli promeniti raspored snaga i osloboditi one koji se i sada nećkaju oko glasanja da slobodno izraze stav.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da "ne samo da rezolucija neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu":

Foto: Printskrin

 

- Kako god da bude, moći ćemo uzdignute glave da izađemo odavde i videćete da kad izađemo odavde da ćemo da imamo još veći broj prijatelja, jer mnogi koji ne smeju da budu uz nas, bili bi uz nas. To se u politici ne računa uvek, ali jeste jedan dodatni zalog za budućnost - rekao je Vučić.

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je da bi usvajanje rezolucije nesumnjivo destabilizovalo region, istakavši da su toga svesni svi, pa čak i oni koji govore da je rezolucija osmišljena za stabilizaciju regiona.

- Onda se pitamo da li je zaista njihov cilj da se destabilizuje region, da dođe do nekih sukoba koji bi bili pogubni za čitavo ovo podneblje. Kada je reč o pojedinim narodima, tu ne bi bilo pobednika, svi bi bili gubitnici što bi možda za neke druge bilo od koristi - ocenio je Vuletić. On je istakao da ukoliko više od 100 zemalja bude glasalo za usvajanje rezolucije o Srebrenici, to će značiti da je ona planirana i da oni i dalje mogu da računaju da su, na ovaj ili onaj način, uspeli da drže svet pod kontrolom, ali ukoliko taj broj bude znatno manji, to će pokazati da je njihova globalna hegemonija uzdrmana.

Rezolucija o Srebrenici predviđa da se 11. jul proglasi međunarodnim danom sećanja, da se zločin naziva genocidom i da se o tome uči kroz obrazovni sistem. Sponzori su Nemačka, Ruanda, Albanija, Francuska, Turska, Slovenija, SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija