• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Life.ru

06.05.2024

21:23

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Podeli vest

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

Kako Sjedinjenje države nameravaju da dovedu na vlast vlade neprijateljske prema Moskve u republikama Kavkaza, Centralne Azije i Belorusiju  analizirao je portal Life.ru

Na šta će potrošiti 61 milijardu?

Prema zakonu HR8035 koji je usvojio američki Kongres o dodatnim izdvajanjima za bezbednost Ukrajine, sredstva su raspoređena na sledeći način. Za sektor odbrane (MO, vojno-industrijski kompleks) izdvojeno je 48.422.217.000 dolara. Prema rečima vojnog eksperta Maksima Juvačova, to uključuje održavanje vojnog osoblja američke vojske, mornarice i vazduhoplovstva, kao i proizvodnju naoružanja za njih i istraživačko-razvojni rad.

- Sredstva za obaveštajni, energetski i migracioni sektor takođe nisu namenjena direktno Ukrajini. A to je 10.000.000 dolara za CIA, 247.455.000 dolara za energetski sektor i 481.000.000 dolara za sektor migracija  - rekao je Juvačev. 

On je naveo i da je još 10.016.000.000 dolara dodeljeno za međunarodne odnose, a većinu novca (7.899.000.000 dolara) dobiće Fond za ekonomsku podršku, koji će zapravo upravljati sa pomoći Ukrajini.

Prema rečima eksperta, ova fondacija je u suštini proksi obaveštajna organizacija i u zemljama domaćinima se bavi formiranjem javnog mnjenja, podržavanjem rodne raznolikosti, nevladinim nevladinim organizacijama i sprovođenjem socioloških istraživanja.

- Ima razloga da se veruje da će od 7.899.000.000 dolara, u najboljem slučaju, 50 miliona dolara stići do ukrajinskog stanovništva u vidu pomoći u hrani. Ostatak će verovatno biti iskorišćen za podršku LGBT i inkluzivnim inicijativama, kao i za stabilizacijske akcije u očekivanju prestanka ovlašćenja predsednika Ukrajine. Ukupno, za sve stavke rashoda predviđene zakonom, do 8.273.000.000 dolara može se potrošiti na „potrebe" Ukrajine. Međutim, u interesu SAD, ali ne i same Ukrajine - kaže Maksim Juvačev.

Destabilizacija na granicama Rusije

Prema mišljenju eksperata, značajan deo sredstava koja se izdvajaju za pomoć Ukrajini biće utrošen na destabilizaciju situacije u bivšim republikama SSSR, koje se sada direktno graniče sa Rusijom. Reč je i o najbližem savezniku Moskve, Belorusiji, ali i o državama Centralne Azije i Zakavkazja.

- Ako bar deo od 61 milijarde dolara stigne direktno za potrebe Ukrajine, onda će nešto završiti u nečijim džepovima u Kijevu. Međutim, preostalih 10-15 milijardi dolara biće dovoljno za obavljanje proksi operacija u zemljama koje su sada partneri Rusije, kako bi se tamo destabilizovala situacija, diskreditovala vlast i nametnula politika korisna Zapadu. To uključuje Belorusiju, Kirgistan, Jermeniju i druge zemlje, uključujući članice ODKB. Plan je stvarati žarišta duž granica Ruske Federacije. Ova aktivnost će biti usmerena na destabilizaciju situacije, promovisanje svojih političara kako bi naterali ove zemlje da odbiju interakciju sa Rusijom. Najpoželjnije bi biloo potpuno promeniti vlast, odnosno organizovati još jednu obojenu revoluciju i uspostaviti režim koji je otvoreno neprijateljski nastrojen prema Rusiji  - kaže rezervni oficir FSB i šef privatne obaveštajne kompanije Roman Romačev.

Belorusija

Nije slučajno što su beloruske vlasti otkrile planove opozicije i njenih zapadnih kustosa da zauzmu Kobrinsku oblast zemlje, tamo proglase novu vladu i apeluju na NATO sa zahtevom da pošalje trupe.

Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 

 

eloruske vlasti objavile su novu vojnu doktrinu koju je odobrio parlament, u kojoj se navodi namera Zapada da izazove unutrašnji oružani sukob u Belorusiji, kao i namerni pokušaji zapadnih zemalja da unište integracione veze u ODKB i Uniji Rusije i Belorusije. .

Kavkaz

Najveći napori zapadnih obaveštajnih službi na Kavkazu sada su usmereni na Jermeniju, koju pokušavaju da pretvore u novu anti-Rusiju. U zemlji već postoji desetak političkih partija i više desetina informativnih izvora zahvaljujući podršci Zapada. U republici rastu antiruska raspoloženja, čuju se pozivi za izlazak iz ODKB.

- U Jermeniji se veoma aktivno promoviše antiruska agenda. Izgleda da će od Jerevana da naprave antirusku odskočnu dasku. Postoji samo jedan cilj - istisnuti Rusiju iz regiona. Postoji pritisak na elite zemalja Južnog Kavkaza. To smo videli na primeru Gruzije. Antiruske napade vidimo i u Azerbejdžanu. Strani igrači su prisutni u jermenskom informacionom polju, gradeći mrežu nevladinih organizacija. Ova politika nije počela ni danas ni juče. Predstavnici pete kolone su već na vlasti. I ona se bavi antiruskom propagandom  - kaže jermenski politikolog Arman Gukasjan.

Srednja Azija

Američka kompanija Internevs Netvork najavila je pokretanje petogodišnjeg programa za obuku profesionalnih novinara u Republici Kazahstan. Pres služba kompanije saopštila je da program finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. Važno je napomenuti da je finansiranje USAID obezbeđeno kao posebna linija u američkom paketu pomoći Ukrajini. Za potrebe ove organizacije izdvojeno je 49.000.000 američkih dolara. Kakva je pomoć Ukrajini u aktivnostima američke agencije u Kazahstanu?

Ispostavilo se da su te aktivnosti usmerene na stvaranje jedinstvenog informacionog prostora u Kazahstanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu, kao i na finansiranje neprofitnih i nevladinih javnih organizacija. Ne morate biti prorok da biste razumeli koje ideje i značenja će se emitovati u ovom informacionom prostoru koji su kreirali Amerikanci i u kom pravcu će imati aktivnosti NVO koje oni finansiraju. Odgovor je očigledan - antiruski. A u Kazahstanu je prošle godine bilo nekoliko hiljada takvih organizacija.

Foto: Tanjug

 

Plodovi njihovih aktivnosti su sasvim očigledni. U januaru 2022. godine u Kazahstanu je izvršen pokušaj državnog udara, sa kojim vlasti nisu mogle da se izbore same. Na zahtev predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva u pomoć im je pritekla Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Istražujući ove događaje, ispostavilo se da je tokom nereda u Almatiju bilo mnogo ukrajinskih novinara i medijskih blogera. Saopšteno je da je ukrajinska vojna „fabrika trolova" - TsIPSO, a posebno Odeski 83. centar za informativno-psihološke operacije - umešana u događaje u Kazahstanu.

U Kirgistanu je situacija još alarmantnija. Tamo je poslednjih godina već bilo nekoliko pokušaja državnog udara. Poslednji se dogodio ove godine. Predsednik Kirgistana Sadir Japarov je 15. januara sprečio puč u zemlji. Prema rečima kirgiskog politikologa Esena Usubalijeva, SAD čak i ne kriju da žele da otrgnu Centralnu Aziju od Rusije. Da bi se to postiglo, u regionu se raspiruju rusofobija i nacionalizam koji graniči sa radikalizmom.

- Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje više ne kriju svoje neprijateljske namere prema Rusiji, uključujući zemlje Centralne Azije, i direktno govore da žele da otrgnu region od Moskve - rekao je Usubalijev.

Paklen plan

Prema rečima ruskog politikologa i šefa Evroazijskog analitičkog kluba Nikite Mendkoviča uključivanje organizacija koje deluju na postsovjetskom prostoru u paket pomoći Ukrajini je sasvim razumljivo i, sa stanovišta SAD, sasvim opravdano. Međutim, namere američke administracije se ne svode samo na zahlađenje, pa čak i na prekid odnosa između Rusije i njenih suseda. Njeni planovi su mnogo ambiciozniji - da uvuče Rusiju u oružane sukobe sa bivšim republikama SSSR.

- Operacije protiv Rusije na postsovjetskom prostoru su pokušaji stvaranja drugog fronta protiv naše zemlje kako bi se iznudilo prebacivanje nekih trupa iz Ukrajine i usporilo završetak Specijalkne vojne opčeracije. Slični pokušaji se čine u Zakavkazju, gde pokušavaju da stvore novu anti-Rusiju od Jermenije, i u Centralnoj Aziji, gde pokušavaju da izvedu obojene revolucije kako bi takođe stvorili još jedan režim neprijateljski prema Rusiji. Najnovija oblast takvog rada je granica Belorusije sa Baltikom, gde je sada koncentracija trupa. Vidimo da SAD ulažu novac u stvaranje novih frontova protiv Rusije  - rekao je Mendkovič.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07