• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

06.05.2024

22:25

Nigde sunce ne sija kao u Srbiji! Nemanja se sa porodicom vratio na đedovinu: U Nemačkoj je manja sloboda (FOTO)

printskrin/rts

Društvo

Nigde sunce ne sija kao u Srbiji! Nemanja se sa porodicom vratio na đedovinu: U Nemačkoj je manja sloboda (FOTO)

Podeli vest

Poput mnogih u potrazi za boljim životom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, iz Obreža kod Varvarina otišla je i porodica Didić. Za razliku od dede, oca i brata, tridesetogodišnji Nemanja je rešio da se vrati sa porodicom. Na dedovini je podigao plantažu godži bobica.

Nemanja je živeo i radio u Austriji. Zajednički život sa suprugom Jelenom započeo je u Gmundenu. Pre dve godine sa sinom i ćerkom vratili su se u Srbiju. U Obrežu, odakle su oboje, rodio se Vladimir.

- Ja sam osećala nostalgiju. Nije bilo lako, drugi jezik, išla sam na kurseve, morala sam da učim jezik. Više smo bili u stanu. Kad izađeš napolje, izašao si i toliko, manja je sloboda - kaže Jelena Didić.

Foto: printskrin/rts

 

Nemanja se priseća njihovog dolaska u Srbiju pre dve godine. Nije im, kaže, trebalo mnogo vremena da se priviknu na život ovde.

- Malo nam je samo oko nekih poslovnih aktivnosti trebalo malo privikavanja. Hteli smo kada se već vraćamo da počnemo da radimo nešto. Nije ovo ništa obećavajuće, ništa nije sigurno, ali lepo je istraživati, i eksperimentisati i ostvarivati svoje snove i ciljeve - rekao je Nemanja.

Foto: printskrin/rts

 

Obnovili su porodično imanje, uložili 40 hiljada evra i na plodnoj moravskoj zemlji zasadili godži, biljku sa Tibeta čiji plodovi se odvajkada koriste u narodnoj medicini kao najlekovitije voće.

- Neki veći rod očekujemo možda kroz godinu, dve. Sadnice su stvarno kvalitetne i dobre, izdržljive su, otporne, nemamo nikakvih problema. Jedino nam fali još malo praktičnog iskustva. Sada mogu da kažem da smo zadovoljni, da se nismo pokajali, mogu slobodno da ohrabrim i druge-  kaže Nemanja.

Didići su zadovoljni i srećni. Decu odgajaju na porodičnom imanju, u svojoj zemlji. Raduju se svakoj novoj bobici na plantaži koju su sami podigli i sa nestrpljenjem očekuju da u septembru četvrti put postanu roditelji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!
Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", Andrij Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

19.05.2024

10:00

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12