• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.04.2024

17:32

Neke države su primorane da glasaju protiv svoje volje! Vučić: Nastavljamo da se borimo

Informer

Politika

Neke države su primorane da glasaju protiv svoje volje! Vučić: Nastavljamo da se borimo

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Vučić kaže da je na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici.

- Razgovor su prošli na izuzetno dobar, iskren, pomalo i emotivan način. Mislim da smo objasnili sve razloge koji su važni, a to je pre svega regionalna stabilnost, mnogo više nego samo proceduralna pitanja. I Srbija ima poštovanje u Azijsko-pacifičkom regionu i verujem da će mnoge zemlje, čak i kineski predstavnik ali i emiratski predstavnik i mnogi drugi razmotriti dalje usaglašavanje stavova, da se ide na intenzivnije, inkluzivnije konsultacije u budućnosti, pa je moguće da se pomeri, ali to naravno ne zavisi od njih i od nas, i zavisi od onih koji su podnosioci teksta rezolucije.

- Mnogi su govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije. Na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromi".

- Zamislite vi mene gurnete i udarite a neko sa strane kaže da nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis. Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu kao i da rezultata ima. Mali smo suviše za najmoćnije Zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači. To je ono što možemo. Imao sam sada i sa predstavnicima Brazila bilateralni sastanak. Sada imamo sa Guterašom, sa Denisom Francisom, on je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa specijalnim savetnikom za pitanje genocida Ujedinjenih nacija, sa predstavnicima Meksika bilateralni. Još mnogo toga večera sa pet ili šest evropskih zemalja imamo takođe sastanak, večeru, koje bar možemo da pitamo, da ne budu protiv nas kao što će većina drugih. A čuo sam da je na nekome od tih, kada Priština ukine dinar i kada oni sve obave, a onda je formulacija posrednika Lajčeka bila, kaže "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis". Onda, kada to shvatite, kada to vidite, onda više nemate šta da kažete.

- Tako da i po ovom pitanju, u svakom slučaju, mi ćemo, kao što vidite, u teškom danu nastaviti svoju borbu i mislim da određenih rezultata ima, ali je mnogo, mnogo teško. Mali smo suviše za najmoćnije zapadne sile, ali i hrabro suprotstavljanje i pokazivanje da istinu ne možete uvek da pobedite silom, za nas ipak nešto znači. Koliko ste sada, imajući u vidu sve ovo što ste rekli, bar malo optimistični da će taj rezultat u odnosu, kada je krenulo da se govori o toj rezoluciji, biti bolji u našu korist? Pa nisam optimističan i znao sam od početka da je to gotovo nemoguća misija. Ali to što je nešto nemoguća misija i to što vam nešto izgleda nemoguće, ne znači da vi smete da se ne borite, jer ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i svojim građanima je za vas svetinje, za vas i to najvažnije u životu, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači. Ali jesmo li mi razgovarali, svima objasnili, ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna, ogromna rezervisanost prema i postupku i procesu kako su neki definisali i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja čak i kad glasaju za, nije im drago jer znaju da time povređuju prijatelja i hoću samo da vam kažem da i po tom pitanju mislim da smo mnogo toga uradili i dodatno podigli ugled Srbije.

Foto: Informer

 

 

- To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Nije strašno što sponzorišu Rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet. Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod.

Predsednik je prethodno danas predstavio je pozicije Srbije u vezi Nacrta rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“ državama članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe.

- Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda", naveo je predsednik Vučić i dodao:

- Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija