• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2023

11:15

Radun: Otkupne cene sirovog mleka više nego u zemljama EU,nema razloga za tenzije

Tanjug

Politika

Radun: Otkupne cene sirovog mleka više nego u zemljama EU,nema razloga za tenzije

Podeli vest

Generalni direktor Imleka Bojan Radun izjavio je, pred današnji sastanak proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Anom Brnabić u vladi, da situacija na tržištu sirovog mleka u Srbiji odavno nije bila bolja za individualne proizvođače i našu zemlju i da nema razloga za tenzije, s obzirom da su otkupne cene više nego u zemljama EU.

- Kao direktor najvećeg prerađivača mleka u Srbji i na ovim prostorima, očekujem da se posle ovog sastanka smire strasti i spuste tenzije, jer za to zaista nema razloga - rekao je Radun za Tanjug.

Kaže da Imlek nije nijednom individualnom proizvođaču spustio otkupnu cenu mleka u odnosu na cene iz novembra i decembra koje su, kako je rekao, na istorijski najvišem nivou.

- Ako pričamo o konkretnim brojevima, naša prosečna otkupna cena danas je nešto veća od 71 dinar, što je značajno više nego u manje-više svim zemljama EU, čak i bez subvencije po litri mleka koju proizvođači dobijaju. Sa novim merama vlade i povećanjem subvencije taj zbirni iznos je ubedljivo najveći u Evropi. Prostora za nezdovoljstvo nema - naglasio je Radun.

On je kazao da ako se priča o količinama, tačno je da određene mlekare  imaju problem sa velikim zalihama.

- Sa druge strane, Imlek je povećao svoj otkup i u odnosu na kraj godine i u odnosu na prošlu godinu. I bez obzira na to i na povećanje subvencija vlade, mi nemamo u planu smanjenje cene mleka, pogotovo ne značajnije, ni u martu, niti u aprilu - rekao je Radun.

On je istakao da će se truditi da sačekaju zajedno sa partnerima, individulanim proizvođačima novu žetvu i sezonu i da zajedno sa njima vide kolika je nova cena hrane za životinje i da onda ustanove koja je realna cena.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina je jutros izjavio Tanjugu da očekuje da na sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom bude postignut dogovor i da će tražiti da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Odvratnr lopine. U EU imaju ogromne subvencije. Dakle bolne otkup 40 dinara i subvencije 80, nego otkup 60 i subvencije 20. Opet su spustili cenu. Nase mleko jeftinije u EU nego ovde.

Baćina: Očekujem da postignemo dogovor sa premijerkom oko mleka
Politika

Baćina: Očekujem da postignemo dogovor sa premijerkom oko mleka

Predsednik "Udruženja proizvođača mleka iz Banata" Vukašin Baćina izjavio je da očekuje da bude postignut dogovor na današnjem sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, kao i da će tražiti da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara.

24.02.2023

11:04

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija