• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

28.07.2022

07:00

SAZNAJEMO! HITAN SASTANAK MINISTARSTAVA ZBOG NEOPRAVDANOG DIVLJANJA CENA! Država obara cenu peleta?!

Informer DN

Politika

SAZNAJEMO! HITAN SASTANAK MINISTARSTAVA ZBOG NEOPRAVDANOG DIVLJANJA CENA! Država obara cenu peleta?!

Podeli vest

Ako ne dođe do pojeftinjenja peleta, čak 110.000 domaćinstava u Srbiji preći će da se greje na struju, što bi bio dodatni udar na već oslabljen elektroenergetski sistem

Država će oboriti visoku cenu peleta, jer će u protivnom čak 110.000 domaćinstava na zimu preći da se greje na struju!

To bi, prema rečima stručnjaka, bio ogroman pritisak na elektroprivredu koja ne bi izdržala takav udar. Kako saznajemo, zbog svega toga uskoro će biti organizovan sastanak predstavnika Ministarstva energetike, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i "Srbijašuma" na kome će razmatrati koja bi to maksimalna cena peleta bila prihvatljiva za građane, proizvođače i trgovce.

Nerealne cene

Državna intervencija na tržištu peleta jedini je način da se spreči neopravdano divljanje cena. Cena tone peleta u Srbiji se trenutno kreće od 360 evra, pa do čak 425 evra. S obzirom na to da je tokom zimske sezone za grejanje kuće od 100 kvadrata potrebno minimum 2,5 tona, što je dovoljno samo da se ukućani ne smrznu, jasno je da su ovakve cene neprihvatljive! Prošle godine cena tone peleta kretala se od 150 do 180 evra. U stručnim krugovima sve češće se govori o ceni koja ne bi smela da pređe 300 evra. Pogotovu sada kada je Srbija zabranila izvoz peleta, a cene nastavile neopravdano da rastu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je da će uskoro biti održan sastanak sa "Srbijašumama", ali i prodavcima peleta, kako bi pronašli zajedničko najbolje rešenje za ovaj problem.

- Isto to radili smo i radimo sa trgovcima derivata. Svakog petka sednemo i nađemo zajedničko rešenje koja je održiva cena. Cena peleta je previsoka i šta god neko drugi kaže, nije u pravu. Mi imamo 110.000 domaćinstava koja koriste pelet. Ako oni ne mogu da obezbede dovoljno peleta po pristupačnim cenama, ta domaćinstva krenuće zimus da koriste struju za grejanje. A to je onda dodatni udar na elektroenergetski sistem, koji je, inače, prilično klimav - kaže ministarka za Informer.

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić napominje da su cene peleta drastično skočile bez ikakvog pokrića! Stoga on smatra da je vreme da reaguju nadležne inspekcije kako ne bi došlo do potpune eksplozije cena.

- Cene drva i peleta su nerealno visoke i ne opravdavaju troškove. Potražnja je ekstremno visoka, a tu najveći benefit prave trgovci, u lancu koji kreće od JP "Srbijašume", preko proizvođača, pa do trgovaca. Samo u periodu od 15. maja do 28. juna konkretno cene peleta su porasle za šest do osam hiljada, a da razloga za to nije bilo. Trgovci prebacuju loptu na proizvođače, a oni kažu da su skupe sirovine, i tako se sve vrti ukrug - napominje profesor i ističe:

Foto: Informer DN

 

- Mora se zaustaviti rast cena peleta. Zato pozivam na savest same trgovce, ali i nadležne, jer su nam svaki metar i kubik dragoceni. Cena peleta u Srbiji je među "najjačima" u regionu. U Srbiji pelet košta isto kao u Austriji, a skuplji je jedino u Hrvatskoj i Italiji. U Beogradu na nekim stovarištima pelet košta 411 evra, dok se znatno jeftinije može kupiti u Banjaluci za 294 evra po toni, Skoplju 205 evra, dok se u Ljubljani pelet prodaje za 362 evra po toni. Crna Gora je ove nedelje uredbom ograničila cenu peleta za građane na 269 evra sa PDV-om za direktnu kupovinu kod proizvođača.

Nestašica peleta

Pored cene, veliki problem je i što u nekim stovarištima nema peleta za prodaju. U jednom beogradskom stovarištu rekli su za naš list da trenutno na stanju nemaju nijedan jedini džak peleta.

- Dok smo ga imali, cena je bila oko 425 evra. Ne znamo kada ćemo opet imati pelet za prodaju, postoje neke priče da će se to desiti tek u septembru. Ali možda bude i pre - rekli su nam u ovom stovarištu.

Najugroženiji će plaćati nižu cenu struje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će neminovno doći do poskupljenja struje, ali da će se napraviti olakšice za ugrožena domaćinstva.

- Bez obzira na to kad bude došlo do povećanja cene električne energije, Ministarstvo je spremilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu, jer smo svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koja ne mogu da plate cenu ni gasa, ni toplotne, ni električne energije. Smatram da je potrebno da cene električne energije budu više, ali isto tako i da je potrebna pomoć onima koji su socijalno ugroženi - rekla je ministarka i dodala:

- Uredbom će plaćati nižu cenu i na taj način smo s jedne strane pomogli domaćinstvima, a s druge strane, dali mogućnost Agenciji za energetiku Srbije da, kada dobije zahtev od 'Elektroprivrede Srbije', cenu električne energije poveća!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija