• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.05.2021

15:54

Selaković i Vang još jednom potvrdili strateško partnerstvo

Politika

Selaković i Vang još jednom potvrdili strateško partnerstvo

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji poručili su danas, nakon sastanaka održanih u Guijangu, da je zajednička borba protiv virusa korona otvorila još jedno poglavlje dobre saradnje u sveobuhvatnim strateškim odnosima i čeličnom prijateljstvu dve zemlje

Na sastanku, ministri su razgovarali o bilateralnoj saradnji, borbi protiv virusa korona, ekonomskoj saradnji, podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, infrastrukturnim projektima koji su realizovani u Srbiji uz pomoć kineskih partnera, ali i o poseti predsednika Kine Si Ðipinga Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, kineski ministar Vang istakao je da Kina nastavlja da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama, po pitanju integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je Kini čelicni prijatelj u Evropi, a tradicionalno dobri odnosi dve zemlje podignuti su na veći nivo zbog odličnih prijateljskih odnosa dva predsednika - Aleksandra Vučića i Si Ðipinga i njihovog međusobnog poštovanja i uvažavanja.

- Kinezi i Srbi su herojski narodi, koji se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i rame uz rame stoje braneći pravdu i prijateljstvo - kazao je Vang i dodao da dve zemlje čvrsto brane međunarodno pravo.

Kao zaključke sa sastanka, on je istakao da su dogovorili da će nastaviti da se podržavaju u međunarodnim institucijama, zatim da će unaprediti saradnju u infrastrukturi, industriji, ekonomiji i drugim oblastima.

Takođe, Vang kaže da će nastaviti da unapređuju saradnju u oblastima kulture i nauke i ističe da će nastaviti da se sarađuje u borbi protiv virusa korona.

Podsećajući da je prošlu godinu obeležila borba protiv virusa korona, Vang je istakao obostranu nesebičnu pomoć između dve države i naroda i u tom smislu podsetio da je upravo srpski ministar, tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao prvi inostrani zvaničnik, doputovao u Kinu u jeku pandemije kako bi pružio podršku kineskom narodu.

Kako je podsetio, i Kina je Srbiji uputila pomoć odmah nakon što je u Srbiji zabeležen prvi slučaj zaraženog tim virusom, a lično je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 21. marta prošle godine, sačekao avion iz Kine koji je dopremio medicinsku zaštitnu opremu, ali sa kojim je u Srbiju doputovalo i šest kineskih doktora.

Ministar Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se govori o odnosima dve zemlje, koje dele stratesko partnerstvo i koje su ponosne na čelično prijateljstvo.

Kako je naveo, odnosi predsednika dve države su glavni podstrekač sve boljim odnosima i potvrdio da će ubudućnosti raditi na uspostavljanju još boljih i čvršćih odnosa i saradnji u svim oblastima.

- Naše prijateljstvo je tradicionalno, a danas je na najvećem mogućem nivou - ocenio je ministar.

Selaković ističe da je Srbija ponosna što ima podršku Kine u međunarodnim organizacijama i to ne samo u UN-u, već i u Interpolu i Unesku u vezi svih problema koje ima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Vaša podrška je nešto što čini da naša komplikovana situacija bude manje komplikovana, da izdržimo sve pritiske koje imamo - kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju pitanju ekonomska saradnja prilikom posete Si Ðipinga ukupna trgovinska razmena je utrostručena, a prema procenama izvoz iz Srbije je povećan 15 puta.

Podsetio je da je u poslednjih pet godina, uz pomoć kineskih partnera, u Srbiji izgrađen Pupinov most, završena prva deonica autoputa Miloš Veliki, prvu fazu rekonstrukcije termoelektrane Kostolac.

Istakao je da tokom pandemije virusa korona nijedna kineska kompanija nije prestala da radi i dodao da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti pomoć koju nam je Kina pružila odmah po izbijanju epidemije u našoj zemlji.

Šef srpske diplomatije je, takođe, čestitao Komunističkoj partiji Kine 100-godišnji jubilej, ističući da je Kina zahvaljujući mudrosti svojih političara ostvarivala u prethodnom periodu intenzivan razvoj na svim poljima, ali se i pozicionirala na međunarodnoj sceni.

Selaković je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom kineske diplomatije u Guijangu, odgovarajući na pitanje tamošnjeg novinara.

- Uloga komunističke partije u poslednjih 100 godina je bio uslov za promenu pravila u svim procesima koji su doveli do sadašnje pozicije kada pričamo o svetu, internacionalnoj sceni, ali i u svim segmentima života kineskog naroda - kazao je Selaković.

Mudrost kineskih političara, rekao je Selaković, pokazuje i to što niko nije mogao da veruje da će pre 71 godinu biti osvojena planeta Mars, ali to je postalo istina.

- Ovo je moja sedma poseta vašoj zemlji i bio sam svedok promena koje se dešavaju na mesečnom nivou, a to je nešto što je na prvom mestu rezultat mudrosti vaših lidera i velikog nacionalnog projekta kakav je KP Kine. Želim vam srećnu godišnjicu i želim vam još mnogo stogodišnjica. Siguran sam da će naša deca biti svedoci novih uspeha i da će biti ponosna na delo svojih predaka - zaključio je Selaković.

Ministri su se sastali umesto u Pekingu - kineskoj prestonici,zbog pandemije virusa korona, u prestonici provincije na jugozapadu Kine - Guidžou.

Ministar Selaković, osim sa kineskim kolegom Vangom, sastao se i sa generalnim direktorom za Evropu Vangom Lutongom.

Inače, kineski šef diplomatije u Guijangu zvanično se sastaje, osim sa našim ministrom spoljnih poslova, od danas do utorka i sa šefovima diplomatije Poljske, Irske i Mađarske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija