• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ J. M.

25.04.2024

16:32

Sestra ruskog dobrovoljca sa Košara došla u Srbiju: I dalje tražim telo svoga brata

J.M.

Društvo

Sestra ruskog dobrovoljca sa Košara došla u Srbiju: I dalje tražim telo svoga brata

Podeli vest

Porodica Vitalija Gleboviča Bulaha, dobrovoljca iz Rusije, koji je poginuo u odbrani SR Jugoslavije od agresije NATO pakta na Srbiju 1999. godine, na pragu je da pronađe i sahrani njegove posmrtne ostatke.

Njegova sestra, Elena Bulah, trenutno boravi u Srbiji a DNK analizom njene krvi treba da se utvrdi da li su posmrtni ostaci Vitalija u mrtvačnici u Prištini. 

Elena je obišla spomenik, gde se svake godine obeležava godišnjica početka bitke na Košarama i sa sa imenima stradalih, među kojima je i ime njenog brata Vitalija.

S uzdahom se priseća poslednjeg susreta sa njim. 

Foto: J. M.

Elena Bulah u Kruševcu

 - U martu 1999. godine, brat mi je, kada je krenuo za Srbiju, rekao da ide u redovnu vojsku. Mi smo poverovali. Nismo znali kuda ide. Kasnije, 20. maja, na ruskoj televiziji pojavila se vest da su Albanci njega pronašli mrtvog sa dokumentima i kartom kojom je došao do Budimpešte i otišao za Srbiju - priča Elena. 

Porodica Glebovič je od Ministarstva odbrane, dobila samo zvanično obaveštenje da je Vitalij nestao u rejonu karaule Košare. 

- Dugo nismo imali nikakvu informaciju. Tada smo došli u kontakt sa Ljubinkom Đurkovićem, koji nam je dao sve informacije o pogibiji mog brata - dodaje Elena. 

Foto: J. M.

Među imenima poginulih nalazi se i ime Vitalija Bulaha

 

Od tada, porodica Bulah traga za Vitalijevim posmrtnim ostacima.  

Pukovnik Lubinko Đurković, nekadašnji komandant Drugog motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije kaže da je Vitalij došao u Srbiju sa grupom dobrovoljaca polovinom aprila 1999. 

- Stavljen je pod komandu regularnih vojnih snaga tadašnje vojske Savezne Republike Jugoslavije, odnosno, dodeljen je mojoj jedinici koja je bila u odbrani Košara. Nestao je u oružanoj akciji 19. maja 1999. godine u predelu Rasa Košares - kaže pukovnik Đurković. 

Tokom dvomesečnih borbi na Košarama poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije – 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i Vilatij.  

Pukovnik Đurković dodaje da je bila njegova moralna obaveza da stupi u kontakt sa njegovom porodicom. 

- Ja sam bio komandant svima njima i onda sam morao da rešim to pitanje, da se telo pronađe i sahrani. Ono što nije rečeno, jeste da je on u pismu koje je poslao iz Peći, kada je stigao polovinom aprila, doslovce rekao kako će poginuti za Srbiju i ako pogine da zauvek ostane u Srbiji - priča pukovnik Ljubinko Đurković, koji je zajedno sa Elenom položio cveće na spomenik stradalim pripadnicima 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u Kruševcu. 

Iz Komeserijata za nestala lica Vlade Republike Srbije očekuju relativno brzu identifikaciju, s obzirom na to da postoje naznake da su posmrtni ostaci Vitalija Gleboviča Bulaha u mrtvačnici u Prištini. Kako navode, tamo ih ima više od 350, a poslednji identifikovani borac sa Košara Zoran Veselić, čiji su posmrtni ostaci bili u mrtvačnici, nestao je u akciji kada i Vitalij Glebovič Bulah. 

Krv Elene Bulah biće poslata u Hag, gde će Međunarodna komisija za nestala lica uraditi poređenja sa svim uzorcima iz mrtvačnice. 

- Ukoliko ni jedan od njih nije moj brat, ja neću odustati. I dalje ću tražiti brata – kaže sestra ruskog heroja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija