• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tasteatlas.com

25.04.2024

10:23

Za svetske kuvare ovo su najbolja tri posna jela u Srbiji: Prave se kao od šale, a evo kome je pripalo prvo mesto

Shuterstock

Društvo

Za svetske kuvare ovo su najbolja tri posna jela u Srbiji: Prave se kao od šale, a evo kome je pripalo prvo mesto

Podeli vest

Poznati gastronomski sajt "Taste Atlas", koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, izdvojio je 3 najbolja jela iz Srbije bez mesa.

A budući da smo ušli u predposlednju nedelju posta, mogu da se iskoriste kao idealan obrok ili užina. U pitanju su dobri stari specijaliteti, koje svi obožavamo o njihova priprema je lagana.

1. Belolučena paprika

Kraljica posnih/veganskih jela, bar ako je suditi po ovom prestižnom sajtu svakako je belolučena paprika.

Kako navode, reč je o zdravoj srpskoj salati napravljene od kombinacije pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Sastojci se jednostavno pomešaju, a kombinacija se dobro ohladi pre konzumiranja. Leti se salata sprema od sveže pečenih paprika, a zimi se najčešće sprema sa konzervisanim i konzervisanim paprikama.

Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/FOODEE

 

 

Belolučene paprike se ponekad mogu obogatiti pečenim patlidžanom. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo kada se služi sa belim sirom (ukoliko ne postite) i nekoliko kriški hleba koje se obično potapaju u sokove od salate.

2. Moravska salata

Na drugom mestu je Moravska salata, koja je poreklom iz Niša i Leskovca. Pravi se od kombinacije praziluka, paradajza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli i ulja. Povrće se isecka, začini solju i pokapa uljem.

Kombinacija se zatim dobro izmeša i ohladi pre serviranja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrelih letnjih meseci. Može se poslužiti kao predjelo, prilog uz meso sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo uz parče tvrdog sira i hleba (za umakanje).

3. Prebranac

I možda najomiljenije jelo onih koji poste je prebranac. Njega ne treba puno predstavljati, a na sajtu navode da je to srpsko jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom i paprike u prahu, uz ulje i vodu.

Kada se skuva ne bi trebao da bude čorbast, već blago suv. Prvobitno su prebranac pravili seljaci tokom hladnih zimskih dana.

Foto: Shutterstock

 

 

Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hrskavog hleba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija