• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

24.04.2024

14:30

Policija pojačava kontrolu saobraćaja: Uključene sve kamere, radari i presretači, posebno se proverava ovaj prekršaj

Informer

Društvo

Policija pojačava kontrolu saobraćaja: Uključene sve kamere, radari i presretači, posebno se proverava ovaj prekršaj

Podeli vest

Od sutra pa do 1. maja policija će sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja. Prvog maja brzina će se meriti neprekidno - 24 sata.

Biće uključene sve kamere, radari i presretači. Za predstojeće praznike MUP najavljuje i kontrolu na alkohol i psihoaktivne supstance.

U poslednjih pet godina u saobraćaju na putevima u Srbiji godišnje strada više od 500 ljudi, dok oko 3.000 zadobije teške, a 16.000 lake telesne povrede, saopšteno je iz MUP-a povodom "Nedelje prevencije povreda u saobraćaju".

Istovremeno se održava i međunarodna akcija ROADPOL. Zbog neradnih dana za predstojeće praznike, očekuje se gušći saobraćaj na putevima, pa će i saobraćajna policija pojačati kontrole na svim najfrekventnijim putnim pravcima u zemlji.

Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, rekao je za RTS da su tokom poslednja 24 časa zabeležene 104 saobraćajne nezgode u kojima je  11 osoba zadobilo teške, a 36 lake telesne povrede, ali da je ono što ohrabruje to što nije bilo poginutih na putevima u Srbiji.

Istakao je da se pažnja obrati na nepovoljne vremenske uslove za vožnju, posebno na deonicama puta duž rečnih tokova, klisura, iznad reka.

Vozači se, kako kaže, moraju adaptirati na takve vremenske uslove. Kad je kiša i kad se veća količina vode sliva na vetrobranska stakla, bočna ogledala, to može dodatno da izaziva umor onoga ko je za volanom.

“Saobraćajna policija se pozicionira i usmerava patrole upravo na te deonice, omogućavamo vidljivost tako što koristimo rotaciono svetlo, posebne svetlosne znake kako bismo predupredili moguće rizike saobraćajnih nezgoda", rekao je Radovanović.

Nesavesni vozači pod lupom policije i pravosuđa

Od 25. aprila do 1. maja sprovodi se i akcija ROADPOL u okviru koje će se realizovati i "Speed Marathon", koji podrazumeva merenje brzine kretanja vozila 24 časa neprekidno.

"Tu će biti uključeni svi radarski uređaji, pokriveni svi putni pravci, naročito najfrekventniji, uvešćemo stacionarno merenje bez zaustavljanja i sa zaustavljanjem u neposrednoj kontroli saobraćaja", rekao je Radovanović.

Kada je reč o kontroli bez zaustavljanja vozila, na osnovu otkrivenog i dokumentovanog prekršaja uputiće se poziv vlasniku vozila da u zakonskom roku ostavi podatke i odnosu na učinjeni prekršaj, njemu će biti izrečena  odgovarajuća prekršajna sankcija, ukazao je Radovanović.

“Cilj nam je stvorimo subjektivni osećaj kod učesnika u saobraćaju, naročito onih koji se nebezbedno ponašaju i sa grubim kršenjem pravila, da će biti pod lupom kako uprave saobraćajne policije, tako i pravosudnih organa i da nećemo ostaviti mogućnost da se izbegne prekršajna sankcija", istakao je Radovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija