• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.05.2023

14:15

ŠKOLA POSLALA PORUKU RODITELJIMA! Na ovaj način možete pomoći deci u borbi protiv traume - Evo šta treba da uradite!

Informer

Društvo

ŠKOLA POSLALA PORUKU RODITELJIMA! Na ovaj način možete pomoći deci u borbi protiv traume - Evo šta treba da uradite!

Podeli vest

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" poslala je poruku roditeljima sa uputstvom uz pomoć kojeg mogu da pomognu deci da prevaziđu traumu.

Danas se u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu dogodio masakr prilikom kojeg je maloleni Kosta K. lišio života osmoro dece i radnika obezbeđenja. Povodom nemilog događaja škola je izdala saopštenje roditeljima u kojem navodi na koji način mogu pomoći deci da lakse prevaziđu preživelu traumu.

"Poštovani roditelji, povodom današnjeg nemilog događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar" moguće je da će deca, kao i mi sami, biti uznemirena" glasi početak poruke.

Foto: Informer

Poruka škole

U nastavku poruke se navode saveti koji će pomoći deci da lakše prevaziđu traumu.

Šta možete da uradite:

- Razgovaraje sa njima o tome šta se dogodilo. Vodite računa da imate proverene informacije (saopštavaće ih, verovatno, MUP) i da ne podležete senzacionalističkom izveštavanju - time ćete biti još uznemireniji.
-Jasno recite deci da je sasvim normalno da imaju različite emocionalne reakcije na sve što se dogodilo.
-Pokažite svoja osećanja. Time će Vaša deca dobiti "dozvolu" da iskažu sopstvena.
-Podstaknite ih, ukoliko su sklona tome, da napišu ili nacrtaju ono što ih muči. Ako ne žele, ne moraju da Vam pokažu svoj sasatav ili crtež.
- Objasnite im da, ukoliko se pojave, fotografije ili video-zapisi sa uznemirujućim sadržajem nipošto ne prosleđuju drugima.
-Neka u Vama vide osobu koja će ih zaštiti i pružiti im sigurnost.

Deci neće pomoći:

-Izbegavanje razgovora o događaju, kao i prečesto vraćanje na njega.
-Prećutkivanje bitnih i primerenih informacija, kao i zalaženje u nepotrebne detalje.
-Ponašanje kao da se ništa nije dogodilo, ali i okupiranost događajem.
-Potiskivanje Vaših osećanja i reakcija, kao i njihovo preterano burno izražavanje, preplavljenost emocijama"
glase saveti koja je škola uputila roditeljima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija