• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

05.07.2022

21:25

SRBIJO, OPREZ! Nagla promena vremena stvara probleme kod ovih bolesnika! Posebno je opasna grmljavina...

pixabay

Društvo

SRBIJO, OPREZ! Nagla promena vremena stvara probleme kod ovih bolesnika! Posebno je opasna grmljavina...

Podeli vest

Nagla promena vremena može da pogorša stanje osoba koje imaju različite panične poremećaje ili fobije, kaže za portal Informer prof. dr Goran Mihajlović

Nagla promena vremena može da utiče na promenu krvnog pritiska, te da kod nekih osoba koje previše obraćaju pažnju na svoje telo, rad srca i krvni pritisak pokrene neke bojazni (hopohondrijskog tipa) da će nešto da se desi sa njihovim zdravljem.

- U tom kontekstu, nagla promena vremena može da provocira kod nekog ko se lečio od paničnog poremećaja da mu se pogorša stanje. Kod anksioznih osoba, koji su u procesu lečenja može da dovede do pojačanja simptoma napetosti - kaže za portal Informer.rs prof. dr Goran Mihajlović, šef Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Foto: privatna arhiva

Prof.dr Mihajlović: Neke fobije traže psihijatrijsku pomoć

Jednostavne fobije

Neko ima fobiju od životinja, neko od vožnje liftom, avionom, prelaska mosta, medicinskih intervencija, a kod nekih osoba se javlja i strah od grmljavine.

Te jednostavne fobije ne traže lečenje. Najčešće ne prave dugoročno veliku smetnju. Osoba se zaštiti i uđe u kuću. Nama se ne javljaju pacijenti koji se fobično plaše grmljavine. Više se plaše od otvorenog i zatvorenog prostora - navodi prof. dr Mihajlović.

On dodaje da ako se radi o složenim fobijama, kao što je strah od otvorenog, socijalna fobija (strah od javnog nastupa ili boravka u društvu više ljudi kada je osoba izložena kritičkom posmatranju od strane drugih ljudi) - takve fobije mogu da remete kvalitet života i obično traže neku vrstu psihijatrijske ili psihološke pomoći.

Tada se najčešće primenjuje kognitivno-bihejvioralna terapija. Ukoliko su simptomi uporni ili postoji onesposobljenost u smislu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, nekad moraju da se primene i lekovi - napominje prof. dr Mihajlović. 

Tehnike lečenja

Jednostavne fobije se leče određenim vrstama kognitivno-bihejvioralne terapije kako bi se postepeno desinzibilisao strah određenim tehnikama. Ako je problem uporan, osoba treba da se javi kod kognitivnog-bihejvioralnog psihoterapeuta, savetuje prof. dr Mihajlović.

Tehnike su asertivni trening, učenje po modelu... Jednostavno rečeno, ako se neko recimo plaši insekta (pauka), pokazuju mu se najpre slike pauka i kažemo mu da je pipne, kao kad se dete uči da pliva i da po malo ulazi u vodu - objašnjava za portal Informer.rs prof. dr Mihajlović.

Uzroci agorafobije

Naš sagovornik navodi da su imali pacijentkinju koja 20 godina nije sama izašla iz kuće (agorafobija) i uvek je morala ćerka da dođe sa posla i da je izvede. Uzroci agorafobije su najčešće konflikti u prvih pet godina života, odnosno osoba nije stekla tehniku da rešava takve situacije.

 

 

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija