• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.04.2024

16:46

Iran na meti Izraela! Svet ćuti! Nije samo nafta u pitanju, Iran ima mnogo prirodnih resursa! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Iran na meti Izraela! Svet ćuti! Nije samo nafta u pitanju, Iran ima mnogo prirodnih resursa! (VIDEO)

Podeli vest

Na Bliskom istoku počele su da se pojavljuju eksplozije za koje niko neće da preuzme odgovornost. Da li je opet meta Iran? Šta ima Iran? Zašto ga se plaše? Gosti "Info dana" na ovu temu bili su Mahmut Bušatlija, konsultant za strana ulaganja i Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam.

Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam rekao je da je jedna od najznačajnihjih godina za noviju istoriju Irana 1951. zato što je tada došlo do prvih demokratskih izbora u ovoj zemlji.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vojislav Milošević

-Došlo je do koncenzusa da je na izborima izabran Mohamed Mosadek. On je bio gospodin koji je u svojim predizbornim obećanjima rekao da će unaprediti Iran i društvo i on je to uradio. On je uradio društvene, socijalne i ekonomske reforme i postao je trn u oku. Dve godine je vladao. SAD su imale utvrđenu doktrinu da neće intervenisati van svoga dvorišta. Njihovo dvorište je okruženje Amerike. Oni su prihvatili da intervenišu i lagano počinje ružna kampanja protiv Mosadeka. Stavljena mu je etiketa da je britanski špijun i da je homoseksualac. Tako kreće lavina u Iranu. U tom momentu CIA angažuje dve bande i njih suprotstavljaju jednu drugoj kako bi izazvali nerede. Dolazilo je do sve veće manipulacije javnim mnjenjem. Na kraju su SAD rekle: mi se povlačimo- rekao je Vojislav Milošević.

Mahmut Bušatlija, konsultant za strana ulaganja rekao je da je Iran najveća zemlja na Bliskom istoku gledano teritorijalno i da je to značajno za njegovu poziciju.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mahmut Bušatlija

-Pre desetak godina imali su samo 78 miliona stanovnika, a sada imaju 88 miliona stanovnika. Kada gledate Iran istorijski, on se već u sedmom veku izdvojio. Iranci su postali Šiti i smatrani su za sektu. Razlika između Šita i Sunita bila je relativno mala, ali je definisala načine islama. Suniti smatraju da vođa islamski može da se izabere parlamentarno. Šiti su smatrali da vođa islamske zajednice može biti isključivo Muhamedov rođak. Sve do sada imali su raskole- naveo je Bušatlija.

On je komentarisao razliku između Irana i drugih zemalja Bliskog istoka koje Iran okružuju.

-Iran je manje-više nasledio istorijske granice prema Iraku i Afganistanu. Te granice su formirane još u turskom carstvu. Ostala podela na Bliskom istoku praktično je posledica Prvog svetskog rata i krojila ih je Engleska.  Samo Liban nije postojao; bio je deo Sirije. Ako pogledate strukturu stanovništva, to je sve isto kao Sirija. Iran ima dosta prirodnih resursa. Nije samo nafta i gas u pitanju. Iran nije pretežno peščan, kao ostale zemlje. Imaju vrlo dobru poljoprivredu i imaju bolje uslove za samostalni život. Druge zemlje su ipak morale da se oslanjaju na zapadne zemlje- rekao je Bušatlija.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija