• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

21:05

Americi se žuri da reši pitanje Kosova! Hoće da stave šapu na Krim i Donbas! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Americi se žuri da reši pitanje Kosova! Hoće da stave šapu na Krim i Donbas! (VIDEO)

Podeli vest

Političke pretenzije Zapada ka KiM i ekspanziji prema Rusiji i druge aktuelne teme, komentarisao je gost Glavnog dnevnika, politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković istakao je da se Balkan nalazi pod geopolitičkim uticajem Zapada, ali da ima podršku Kine i Rusije koje su zaokupljene svojim spoljnim pitanjima.

- SAD sigurno dovoljno političke moći da primoraju Aljbina Kurtija da počne da primenjuje sve što je potpisano, pogotovo kada se tiče prava Srba na KiM. Očekivati nešto specijalno od Amerikanaca je iluzorno. Mi deklarativnu i stvarnu podršku možemo očekivati od Rusije i Kine, ali Balkan je Zapadna zona uticaja u geopolitičkoj raspodeli snaga, pogotovo od strane Francuske i Velike Britanije. Rusija je u ovom momentu zaokupljena sukobom u Ukrajini i borbi za ekonomski opstanak, dok je Kina daleko i vezana za pitanja poput Tajvana i Hong Konga, zbog čega ne mogu praktično da odreaguju. Naše diplomate putuju u Brisel na te razgovore i apeluju da se ispoštuje sve što je potpisano, pozivajući se na međunarodno pravo - rekao je Stanković.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Naš sagovornik je dodao da se Zapadu žuri da finalizira pitanje Kosova, kako bi se time koristila kao jedinstvenim slučajem da se protivi secesiji Krima ili pripajanju Donbasa.

- Kada je Grenel hteo da smeni Haradinaja, on je to uradio tako da Zapad može da menje bilo šta, samo je pitanje koliko. Za njih je Kosovo vojno završeno 1999., a politički 2008. godine, a sve vreme nas gledaju kao gubitnika u ratu, jer je za njih bombardovanje nije agresivna, već humanitarna akcija. Miroslav Laičak je odgovoran što briselski proces propada, jer ga je on predvodio, a sve više njih će svesno prećutkivati zašto nisu uspeli. Suština je da naš narod izdrži i da Srbija našim sunarodnicima na KiM pruži svu podršku. Bojim se da Amerikanci žele na Kosovu i da isteraju logiku jedinstvenog slučaja. Oni su insistirali na "humanitarnoj intervenciji", ali Putin je to počeo da tretira kao presedan za dejstva u Ukrajini i Gruziji. Zato oni hoće da reše Kosovo, kako bi rekli da to ne važi za Krim, Donbas ili Lugansk, jer postoji princim nepovredivih granica, ali za Srbiju to ne važi - rekao je Stanković.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija