• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.01.2024

09:57

Borelj: Izrael je finansirao Hamas! Rat u Gazi započet je zbog loših rezultata u Ukrajini? (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Borelj: Izrael je finansirao Hamas! Rat u Gazi započet je zbog loših rezultata u Ukrajini? (VIDEO)

Podeli vest

Država Izrael finansirala je militantnu grupu Hamas u pokušaju da oslabi palestinske vlasti koje je predvodio Fatah, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. O eskalaciji sukoba na Bliskom istoku u "Info jutru" razgovarali smo sa vojnim pilotom Veliborom Vukašinovićem i spoljnopolitičkim komentator Emilom Zoronjićem.

Da li je moguće da jedna država finansira teroriste, a onda ratuje protiv njih? Prema brojnim izveštajima, CIA je potrošila milione dolara na Al Kaidu, a svi znamo kako se to završilo.

Vojni pilot Velibor Vukašinović smatra da je Hamas stvoren 1987. godine i dobio svoje mesto 2007. godine kao organizacija koja je finansirana od Izraela.

Foto: Masha Bandjur

Velibor Vukašinović

-Ja smatram da je Hamas stvoren 1987. godine i dobio svoje mesto 2007. godine kao organizacija koja je finansirana od Izraela. Mislm  da se praktično ničim izazvano desilo sve ovo. Smatram da je sve jako povezano sa Ukrajinom. Kada je postalo očigledno da je ishod izvestan, a to je poraz Ukrajine. Oni su došli u sukob sa palestinskim narodom u Gazi. Počinili su ratni zločin. Hamas je aktiviran! On je stvoren i finasiran da bi se aktivirao u određenom trenutku kada je to bilo potrebno Izraelu, ali i celom svetu. Činjenica je da su muslimanska braća generisala Hamas i pomogla intenzivno 2007. godine u tom kratkom građanskom ratu. Ovo što se desilo sa Izraelom je na neki način dobro došlo Netanjahuu. Nereagovanje izraelskih snaga bezbednosti na rušenje ograde. Sve je postavljeno tako da bi se počinio ratni zločin i sada nikoga to nije briga. Hamas je plaćen da uradi tako nešto protiv svog naroda- rekao je Vukašinović.

Spoljnopolitički komentator Emil Zoronjić smatra da izjava koja dolazi sa takvog mesta mora da se ozbiljno shvati.

Foto: Masha Bandjur

Emil Zoronjić

-Pogotovo što na to nismo navikli. Borelj je imao neke zapaljive izjave u prošlosti, ali ovo ne bi smeo da izgovori da nije potkrepljen činjenicama. Amerika jeste finansirala Al Kaidu. Ovo nije nerealno ni nemoguće, ni nešto što do sada nismo videli. Cilj je najjednostavniji od svega ovoga. Cilj je da se problem ne reši već da se napravi razdor u palestinskoj zajednici. Tamo nisu bili izbori već petnaest godina. Normalno je da će se Hamas odvojiti od Izraela. Izrael i dalje ima pretenzije na teritorije palestinske države. Ne verujem da danas Hamas dobija novac od izraelskih službi jer bi to bilo kontraproduktivno. Ja ne verujem da je Izrael uključen u sve to. U tom sukobu je umrlo više dece nego odraslih muškaraca. Jedno je terorizam, a drugo je ono što je usledilo nakon toga. Te organizacije koje se finasiraju, pa se posle odbace, nisu se desile prvi put- rekao je Zoronjić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

United Media direktno krši zakon! Konačno stigla presuda za Šolaka! (VIDEO)
Live TV

United Media direktno krši zakon! Konačno stigla presuda za Šolaka! (VIDEO)

Sud Bosne i Hercegovine je konačnom presudom odlučio da United Media krši Zakon o konkurenciji i time zloupotrebljava dominantan položaj na štetu potrošača zbog čega su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 128 000 evra. O malverzacijama Dragana Šolaka u "Info jutru" razgovarali smo sa Jelenom Trivan, direktorkom Telekom Srpska.

21.01.2024

08:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zapad hoće svetski rat, Fica porede sa Francom Ferdinandom! Propagandna mašinerija pravi još veće podele u Evropi!
Nimalo naivno

Zapad hoće svetski rat, Fica porede sa Francom Ferdinandom! Propagandna mašinerija pravi još veće podele u Evropi!

Zapad želi da izazove svetski sukob nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica (59)! Usred rastućih podela između Istoka i Zapada u čitavom svetu, mediji zapadnih elita Fica oslikavaju kao saveznika ruskog premijera Vladimira Putina i čoveka koji je zato sam kriv za to što je upucan, a porede ga sa prestolonaslednikom Austrougarske Francom Ferdinandom, kojeg je u Sarajevu 1914. ubio Gavrilo Princip, što je označilo početak Prvog svetskog rata.

17.05.2024

07:00

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!
Proći će kao Francuzi!

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!

Šef američke komande za specijalne operacije general Brajan Fenton otkrio je nove detalje o operacijama britanskih kopnenih jedinica u Ukrajini, navodeći da Pentagon o ratu koji je u toku saznaje „uglavnom kroz oči partnera za specijalne operacije Velike Britanije", koje je on naveo kao testiranje novih pristupa modernom ratovanju na frontu.

16.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija