• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2024

07:20

Još jedan spomenik kulture iz Srbije naći će se na Uneskovoj listi! Podigao ga je čuveni rimski car!

FB /Dragan Spasić

Vesti

Još jedan spomenik kulture iz Srbije naći će se na Uneskovoj listi! Podigao ga je čuveni rimski car!

Podeli vest

Zvali su ga – Izgubljeni grad u podnožju Radan planine. Arheolozi ga istražuju duže od 110 godina, a i dalje je velika tajna....

Decenijama je bio sakriven u korovu. Poslednjih godina, međutim, slika se menja – lokalitet je ograđen, centar za posetioce "Teodora" je skoro završen, a u naredne tri godine Caričin grad trebalo bi da se nađe na Uneskovoj listi. 

Za one koji nisu upućeni, da podsetimo, ovaj Grad je podigao vizantijski car Justinijan I (527-565) u blizini mesta rođenja. To je bilo novo administrativno i arhiepiskopsko sedište provincije Ilirik, s namerom da se iz ovog centra ojača vlast Vizantije i omogući širenje hrišćanstva.

Foto: printscreeen

Ostaci grada

 

Grad je podignut na stenovitom platou najviše nadmorske visine od 395 m, na ušću Caričinske u Svinjaričku reku. Opasan je moćnim bedemima sa kulama, a na jugu, na najnižem delu i vodenim rovom. U bližoj okolini nalazile su se tri manja utvrđenja za zaštitu ovog grada. U grad se ulazilo sa južne i istočne strane, kroz tri monumentalne kapije sa kulama.

 

Pet kulturnih spomenika iz Srbije na Uneskovoj listi 

Na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine nalazi se pet kulturnih spomenika sa teritorije Srbije od izuzetnog značaja: Gamzigrad-Felix Romuliana, Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Pećka patrijaršija, manastir Dečani, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške), Stari Ras i Sopoćani, Stećci (tri nekropole iz Srbije) – srednjovekovni nadgrobni spomenici i Manastir Studenica.

 

Caričin grad je urbanistički planiran. Sastojao se iz tri arhitektonske celine: Akropolj, Gornji grad i Donji grad. U njegovoj izgradnji primenjena su sva iskustva i dostignuća graditeljstva antičkog sveta. Imao je razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kupatila i česme. Akvaduktom dugim 17 km voda je dovođena u grad do velikog rezervoara za vodu.

Život u gradu je kratko trajao, oko 80 godina. U vreme cara Iraklija (610-641) pod najezdom Avara i Slovena je opusteo. 

 

 

Arheološka iskopavanja započeta su 1912. godine, a sa manjim prekidima, traju i danas.

Do danas su otkrivena četiri prstena bedema, više od osam bazilika, brojni javni objekti, terme, centralni trg, ulice, akvadukt, velika cisterna, vodeni toranj, brana sa jezerom, zanatske peći... Nađeno je mnoštvo pokretnog arheološkog materijala: predmeta od pečene zemlje, metala, stakla, kosti, kao i novac koji ilustruju život u gradu.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u januaru je formiran Stručni tim koji čine arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti i konzervatori čiji je zadatak da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa. Taj dokument je neophodan za upis na Uneskovu listu...

 

Šta znači kada se kulturni spomenik nađe na Uneskovoj listi 

Spomenik kulture koji je upisan na Uneskovu listu svetske baštine znači da je od izuzetne univerzalne vrednosti za čovečanstvo i da je samim tim privlačna turistička atrakcija. 

Prema Ženevskoj konvenciji, takav spomenik je zaštićen od ratnih razaranja, ima obezbeđenu zaštitu i finansiranje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Moskva koristila zapadne satelite za špijunažu NATO, SAD i EU! Rusija je prešla igricu, ovo je šamarčina od koje bride obrazi!
Udarac za Zapad

Moskva koristila zapadne satelite za špijunažu NATO, SAD i EU! Rusija je prešla igricu, ovo je šamarčina od koje bride obrazi!

Nevolja je došla iz neočekivanog izvora, ruske obaveštajne službe su koristile ranjivost u zapadnom obaveštajnom sistemu da bi dobile satelitske snimke objekata od interesa za njih. Najtužnije je, kako piše The Atlantic, nemogućnost zaustavljanja ovog izvora informacija. Dakle, približno 70 odsto svetskog satelitskog saobraćaja je ugroženo, a to obećava probleme mnogim ljudima i zemljama.

11.06.2024

21:40

Putin sprema Rusiju za planetarnu katastrofu koju će izazvati "gospodari novca" u Americi! Neka nam je Bog u pomoći!
Ako je u pravu. čeka nas pakao

Putin sprema Rusiju za planetarnu katastrofu koju će izazvati "gospodari novca" u Americi! Neka nam je Bog u pomoći!

Glavni akcionari Sistema federalnih rezervi SAD, ili kako se još mogu nazvati "gospodari novca", dobro su svesni da im samo katastrofa planetarnih razmera može pomoći da razreše sve nagomilane protivrečnosti u Americi i, posebno, globalnog finansijskog sistema. Jedini svetski lider koji se sprema za ovu katastrofu jeste ruski predsednik Vladimir Putin!

11.06.2024

21:13

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set