• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

31.01.2024

19:10

Znate li šta povezuje pesme "Stani, stani, Ibar vodo" i "Kad si bila mala, Mare"'?

Društvene mreže

Vesti

Znate li šta povezuje pesme "Stani, stani, Ibar vodo" i "Kad si bila mala, Mare"'?

Podeli vest

Danas, 31. januara, navršava se 58 godina od smrti Kragujevčanina Dragiše Nedovića, jednog od najvažnijih jugoslovenskih i srpskih tekstopisaca i kompozitora narodne muzike.

Mnogima nije poznato da je on autor pesama koje i danas žive, za koje se dugo smatralo da su izvorne narodne pesme. Među njima su "Stani, stani, Ibar vodo", "U lijepom starom gradu Višegradu", "Obraše se vinogradi dole kraj Topole", "Lepe li su, nano, Gružanke devojke", pa i one tipično dalmatinske "Kad si bila mala, Mare" i "O, brodiću bili"...

Nedović je rođen u siromašnoj porodici iz koje se kao 16-ogodišnjak sa gitarom u ruci uputio u svet. 

Hteo je, prenosili su njegovi savremenici, da "narod čuje njegovu muziku" a bio je samouk.

U Bosni je napisao neke od najpoznatijih sevdalinki za koje mnogi ni danas ne znaju da su autorsko delo jednog Šumadinca. On je napisao i "Prođoh Bosnom kroz gradove", "Bosanske me pijesme zaniješe"…Posle avanture u Bosni, Dragiša je rešio da sreću okuša na moru.

Sa nešto malo novca zaputio se u Dalmaciju gde je u maniru lokalnih klapa stvorio hitove "Kad si bila mala, Mare", "O, brodiću bili", "O, lipa neznanko"…

Foto: Printscreen/You Tube

 

 

U kragujevačkim Palilulama dočekao je Drugi svetski rat. Kao i veliki broj muškaraca 21. oktobra 1941. izveden je pred streljački stroj ali ga jedan nemački oficir prepoznao i spasio ga smrti. Deportovan je u nemački Dormagen gde je u zarobljeništvu proveo četiri godine.

Po povratku u rodni grad saznao je da je većina njegovih prijatelja stradala kao i da su njegovi tekstovi nestali u nekom od bombardovanja grada.

Godine 1950. kada je saznao da je bolestan napisao je pesmu "Pluća su mi bolna" koja je, zbog tužnog sadržaja, navodno, isprovocirala nekoliko samoubistava, zbog čega je bilo zabranjeno njeno javno izvođenje...Do svoje smrti, 31. januara 1966. napisao je i komponovao više od 400 pesama. 

Umro je u rodnom gradu 1066. Za svog života napisao je više od 400 pesama.

Foto: Printscreen rtv Kragujevac

Ovako će izgledati spomenik Dragiši Nedoviću

 

U Vrnjačkoj Banji u njegovu čast svake godine se održava Festival narodne muzike koji nosi njegovo ime, a u Kragujevcu će trg u centru grada poneti njegovo ime. Tačnije, odlukom Skupštine grada trg ispred hotela "Zelengora" zvaće se "Boemski trg - Dragiša Nedović".

Na njemu će dominirati spomenik pesniku koji zamišljen sedi sa gitarom u ruci, glave pokrivene šeširom, kako ga savremenici i pamte. Tako uređen prostor, prema najavama, biće neka vrsta kragujevačke Skadarlije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kragujevčani u strahu! Neko im truje pse!
Strašno

Kragujevčani u strahu! Neko im truje pse!

Posle objave udruženja "Crvene šapice" da je u kragujevačkom naselju Bubanj u nedelju neko bacio otrov po parku te da je vlasnički pas rase mops uginuo pred očima vlasnice koja ga je šetala, slučaj je prijavljen policiji i podneta je krivična prijava protiv N. N. lica.

29.01.2024

21:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set