• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

25.04.2024

12:28

Partizan na dnu, neko će morati da odgovara! Crno-beli 6 godina bez trofeja, ko je kriv? (ANKETA)

Starsportphoto

Partizan

Partizan na dnu, neko će morati da odgovara! Crno-beli 6 godina bez trofeja, ko je kriv? (ANKETA)

Podeli vest

Fudbalski klub Partizan dotakao je dno! Nekadašnji šampion države i klub tradicije gotovo 80 godina zbog lošeg vođenja doživeo je da u 21. veku ne može ni da priđe trofeju u Srbiji punih pet godina, odnosno šest, pošto će proći sigurno još godinu dana kako neće biti u konkurenciji za pehar u domaćem fudbalu.

Sinoć je bila poslednja šansa da se dođe nadomak odličja u 2024. godini. Da je pobeđena Zvezda na "Marakani", crno-beli bi u finalu sa Vojvodinom bili veliki favoriti da nakon pet godina napokon unesu neki trofej u svoje vitrine. Zvezda je, na žalost crno-belih, dokazala da je u ovom trenutku moćnija, bogatija, jača, pa i namazanija, i na krilima Pitera Olanjinke slavila je sa 2:0.

Crno-beli su poslednji put neko takmičenje osvojili 2019. godine, kada su na "Marakani" mimo svih očekivanja u finalu nacionalnog Kupa savladali Crvenu zvezdu sa 1:0 pogotkom Bojana Ostojića. Od tada, pa do danas, menjali su se treneri, fudbaleri, ali nekadašnji učesnik Lige šampiona i tim koji je igrao ozbiljnu ulogu u evropskom fudbalu nije ni primirisao trofeju.

Foto: Starsportphoto

Olanjinka postiže gol Partizanu

 

Jedina konstanta koja se nije menjala u tom periodu je uprava na čelu sa generalnim direktorom Milošem Vazurom i predsednikom (!?) Miloradom Vučelićem. O njihovom radu najbolje govori stav vatrenih navijača da ne dolaze u Humsku dok su oni na čelu kluba, kao i skandiranje "Uprava napolje" na gotovo svakoj utakmici i na većem okupljanju gde se nalaze navijači Partizana.

Anketa

Od pomenutog Kupa iz 2019. godine, Partizan je ređao neuspeh za neuspehom na domaćem frontu. U sezoni 2019/20. sa Savom Miloševićem na klupi, prvenstvo je izgubljeno maltene na polusezoni, a ekipa je bez Kupa ostala porazom u Nišu od Vojvodine nakon penala. Narednu sezonu započeo je takođe Milošević, ali je nakon šutiranja mikrofona i skandala u Novom Sadu odlučio da podnese ostavku.

Umesto njega došao je Aleksandar Stanojević i takođe imao samo jednu misiju, da vrati neki trofej u Humsku. Temperamentni trener bio je najbliže tome, pošto je dvaput zaredom bio u trci sa Crvenom zvezdom maltene do samog kraja, a takođe, dvaput zaredom je igrao finale Kupa protiv crveno-belih. I oba puta je poražen. Prvo nakon penala, a onda i posle bravura Aleksandra Kataija.

Foto: Starsportphoto

Miloš Vazura, Igor Duljaj, Milorad Vučelić i Ivan Ćurković

 

U pitanju su sezone 2020/21. i 2021/22. Nijednom nije uspeo. Njemu su, takođe, kao i većini "grobara" smetale mnoge stvari u srpskom fudbalu, smatrao je da Zvezda ima povlašćen status, ali se borio koliko je mogao, dao poslednji atom snage i na kraju, odlučio da ode.

Otad kreće još žešći sunovrat kluba. Na startu sezone 2022/23. probalo se sa Ilijom Stolicom, bio je to težak promašaj uprave, pa je na klupu došao Gordan Petrić. Legenda kluba, bivši igrač i generalni sekretar imao je zapažene rezultate u Evropi, prezimio je u Ligi konferencija, ali u domaćim okvirima nije bio konkurentan. U Kupu je doživeo blamažu od Radničkog iz Sremske Mitrovice još u jesenjem delu sezone i već tad bilo je jasno da će ekipa ostati bez trofeja.

Petrić je otišao početkom 2023. godine, nasledio ga je Igor Duljaj. Mnogi su verovali, kao prelazno rešenje. Ipak, bivši defanzivni vezista uhvatio se u koštac sa svim problemima i nakon katastrofalne prošle sezone, mimo svih očekivanja krenuo je u pobedničku seriju početkom ove. Dugo je delovalo da je Partizan glavni favorit za titulu, uprkos tome što je Zvezda daleko skuplja i sa mnogo više kvalitetnih igrača.

Foto: Starsportphoto

Poslednji pokušaj: Duljaj pred poslednji derbi protiv Zvezde

 

Mnogi će reći da je Partizan oštećen u prethodna dva prvenstvena derbija na "Marakani" i zaista, bilo je situacija o kojima bi moglo ozbiljno da se diskutuje. Ali, kada se strasti slegnu i kada sve prođe, navijačima će ova sezona ostati u sećanju kao još jedna u nizu u kojoj nije osvojen trofej.

Partizan ako nastavi u ovom ritmu mogao bi da doživi najsušniji period u istoriji kluba. Zasad je od njega još daleko, ali s obzirom na to kako je vođen, nikoga ne bi iznenadilo da premaši deset godina bez trofeja. Najgori period u istoriji kluba, barem kada je suša trofeja u pitanju, dogodio se nakon čuvenog finala Kupa evropskih šampiona 1966. i trajao je do 1976. godine.

I ovog puta zaista će neko morati da odgovara. Uopšte nije sporno da je Crvena zvezda u ovom trenutku maltene na svim nivoima moćnija od rivala iz Humske. Prvenstveno, ima daleko jači uticaj u fudbalskim strukturama, pošto se crno-beli više gotovo ni za šta više ni ne pitaju.

Foto: Starsportphoto

Sledi borba za 2. mesto: Fudbaleri Partizana

 

Na kraju, postavlja se pitanje ko je kriv za sve ovo? Uprava, koja godinama ne može da obezbedi ravnopravan tretman sa Crvenom zvezdom i koja vodi klub u propast?

Da li su to možda igrači, koji su besneli i skakali na sudiju Pavla Ilića, najavljivali proteste i revolte, a onda u utakmici sezone ravnopravno igrali 20 minuta. Čim su primili prvi gol, raspali su se kao nikad ove sezone. Da nije bilo golmana Aleksandra Jovanovića, možda bi to bila najveća blamaža u poslednjih 40-50 godina.

Na kraju, ima li krivice i u treneru Igoru Duljaju? Pa, možda najmanje. Utisak je da je cele sezone bio sam protiv svih. Ukazivao na brojne probleme u klubu, srpskom fudbalu, u ekipi, nije se libio ni da potkači sopstvenu upravu. Minus mu je možda taj sukob sa prvim pomoćnikom Albertom Nađom, sa kojim je dugo u lošim odnosima. Što je takođe personifikacija dešavanja i u klubu, večite podele na nekakve struje, frakcije...

Sva je prilika da će on jedini platiti ceh. Klub mu prema saznanjima Informera već sprema zamenu, koju bi, doduše, svaki "grobar" oberučke prihvatio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 1 nedelju

Najveća greška je politika stručnog štaba i igrača. Oni su jadni uvek pokradeni, oštećeni i celu utakmicu umesto da se bore i igraju jure sudije i svađaju se sa njima. I posle polufinala trener dođe na konferenciju i novinare uči šta da rade i kako da pišu umesto da analizira svpje greške priča o suđenju u prethodnom derbiju. Žalost i beda karaktera.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija