• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. TOMKOVIĆ

18.04.2024

11:07

"Delije" se radovale više od "grobara"! Zvezda - Partizan 8:5! Tek sledi bura...

Starsportphoto

Ostali sportovi

"Delije" se radovale više od "grobara"! Zvezda - Partizan 8:5! Tek sledi bura...

Podeli vest

Sezona u timskim sportovima polako ulazi u sam finiš i krenule su najžešće borbe za trofeje, ali od najzagriženijih navijača Crvene zvezde i Partizana neretko se može čuti poruka: "Važnije mi je da pobedimo u derbiju nego da osvojimo trofej"!


Fanovi crveno-belih imali su u dosadašnjem delu sezone, računajući pet najpopularnijih timskih sportova, više razloga da se raduju rezultatima u direktnim obračunima sa večitim rivalom. Sportisti iz Zvezdine porodice slavili su u osam međusobnih okršaja s crno-belima, dva puta bilo je nerešeno, a partizanovci su odneli pet pobeda. Naravno, nije svaka od tih pobeda jednako vredna i važna, ali je utisak da su članovi sportskog društva iz Ljutice Bogdana slavili u bitnijim mečevima!

FUDBAL


Crvena zvezda više nije na korak, nego na pola koraka do odbrane titule u Superligi Srbije, pogotovo posle poraza Partizana od Čukaričkog (3:2) u poslednjem kolu ligaškog dela šampionata. Razlika je sedam bodova u korist crveno-belih, kojima maltene niko osim večitog rivala ne može da uzme ni bod u Srbiji, a kamoli da mu ozbiljno naškodi u plej-ofu.

Zanimljivo je, međutim, da je u međusobnim susretima prednost trenutno na strani "parnog valjka", koji je u prvenstvu slavio kod kuće i odigrano nerešeno na "Marakani". Ekipa Igora Duljaja mimo svih očekivanja i kladioničarskih prognoza pobedila je u poslednjem meču jesenje polusezone, iako su 171. večitom derbiju odigranom u Humskoj prethodili kiksevi i činilo se pad forme domaćina. Golovima Natha i Saldanje Partizan je slavio 2:1.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Drugi meč odigran je 9. marta na stadionu "Rajko Mitić" i ponovo su svi prognozirali Zvezdinu pobedu, a ona je morala da se spašava poraza. Bila je to čudna utakmica u kojoj je ekipa Vladana Milojevića raznela protivnika u prvom poluvremenu, ali se na pauzu otišlo sa 1:1. Onda je Partizan poveo u nastavku i ko zna šta bi bilo da sudija Pavle Ilić nije prestrogo dao crveni karton Ksanderu Severini i primorao tadašnjeg lidera Superlige da se povuče. Na kraju je bilo - 2:2 za Partizan.

Usledio je totalni raspad crno-belih, serija kikseva zaokružena porazom od Čukaričkog, a već u subotu čeka nas još jedan prvenstveni derbi. On je, međutim, skoro potpuno izgubio značaj posle žreba parova polufinala Kupa Srbije, jer će već sledeće srede večiti rivali ponovo ukrstiti koplja i to na "Marakani". Sad je Partizanu masovnije domaće takmičenje preostalo kao jedina karta za vađenje i jedina šansa da spase sezonu.

SKOR

Zvezda - Partizan     0     1     1

Odigrano

20. 12. 2023. Superliga
Partizan - Zvezda 2:1 


9. 3. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan 2:2


Sledi

20. 4. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan      18.00

24. 4. 2024. Polufinale Kupa Srbije
Zvezda - Partizan      19.00


KOŠARKA
 

Najviše uzbuđenja do kraja sezone očekuje nas od košarkaša večitih rivala. Preciznije, najviše uzbuđenja očekujemo mi od njih, ali je prethodno potrebno da u prvim rundama plej-ofa ABA lige i KLS-a potvrde ulogu favorita. Ukoliko se to dogodi i ne bude iznenađenja, onda ćemo u borbi za oba preostala trofeja gledati naše najjače i najskuplje timove.

Za sad je prednost na strani Zvezde, ne samo zbog pobede više (3:2), nego zato što je taj poslednji trijumf izvojevan u direktnom obračunu za trofej - u finalu Kupa Radivoja Koraća. 

Prethodno su oba večita rivala ostvarila po jednu pobedu kao domaćini u Evroligi i ligaškom delu ABA lige. Zvezda je relativno lako došla do čelne pozicije u regionalnom takmičenju i stekla prednost domaćeg terena u doigravanju za titulu, a upravo rezultati iz ove i prethodne sezone pokazuju da je ta prednost od izuzetno značaja. Možda i presudnog. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Partizanovi navijači su imali nešto malo više razloga da se raduju u Evroligi, jer su ukupnom zbiru crno-beli ostvarili koju pobedu više, ali sve je to palo u vodu kad je ekipa Željka Obradovića ostala bez šansi da se plasira u plej-in elitnog evropskog takmičenja.

Budući da se mnogo toga kuva u Evroligi i oko nje, mnogo je zainteresovanih da se uhvate "u kolo", pa se gotovo na dnevnom nivou spekuliše hoće li ABA liga i naredne sezone dati dva predstavnika, odnosno hoće li oba beogradska velikana, bez obzira na ishod borbe za prevlast na Jadranu, dobiti specijalnu pozivnicu.

Bilo kako bilo, ako se večiti sudare u finalu ABA lige prštaće na sve strane, a samo se nadamo da se neće obistiniti reči i crne slutnje Zmaga Sagadina da će večiti pregoreti i da serija neće ni biti odigrana.

Uz svo poštovanje ostalih sportova, navijačima je posle fudbalske titule najvažnije kome će pripasti kruna u košarci.

SKOR

Zvezda - Partizan     3 - 2

Odigrano

26. 10. 2023. Evroliga
Partizan - Zvezda 88:86


30. 10. 2023. ABA liga
Partizan - Zvezda 98:87


4. 1. 2024. Evroliga
Zvezda - Partizan 88:72


28. 1. 2024. ABA liga
Zvezda - Partizan 88:86


17. 2. 2024. Kup Radivoja Koraća
Zvezda - Partizan 85:79


* Potencijalno sledi još 10 utakmica i to po pet u finalu ABA lige i KLS, jer se obe finalne serije igraju na tri dobijene utakmice
 

RUKOMET


Rukometaši Partizana za sad su jedini od tim iz crno-bele porodice koji je osvetlao obraz jednom od najpopularnijih sportskih društava u Evropi. Izabranici Đorđa Ćirkovića priredili su senzaciju u finalu nacionalnog Kupa koji nosi ime po legendarnom profesoru Branislavu Pokrajcu i savladali Vojvodinu posle boljeg izvođenja penala.

Osim što su savladali najjači tim u zemlji, koji dominira poslednjih deset godina i koji je pred početak ove sezone građen tako da igra u Ligi šampiona, crno-beli su pobedu odneli na gostujućem terenu! 

Foto: ATAIMAGES

 

 


Nije reč, dakle, o pobedi nad večitim rivalom, jer se Zvezda i Partizan nisu ni sreli u Kupu. Oni su ove sezone odmerili snage samo u prvenstvu, a i tu je više razloga za zadovoljstvo imala grupa momaka u crno-belom. Kao domaćini su dobili prvi okršaj sa 31:27, dok su na Zvezdinom terenu izvukli bod - 31:31. 

Ostalo je da se odigra završnica plej-ofa Superlige, ali tamo neće biti Zvezde, a samim tim nećemo više gledati ni derbije ove sezone.

SKOR

Zvezda - Partizan     0     1     1 

Odigrano

7. 10. 2023. Superliga
Partizan - Zvezda 31:27


18. 2. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan 31:31

 

ODBOJKA


Pomalo u senci predstojećih fudbalskih derbija i početka plej-ofa ABA lige, uveliko je u toku finale odbojkaške Superlige Srbije u kojem se za trofej direktno bore Crvena zvezda i Partizan! Crveno-beli su sinoć kao gosti pobedili aktuelnog šampiona sa 3:1 i stigli nadomak titule, jer sad vode 2:0 u seriji.

Naredni meč na programu je u subotu od 19 časova, a domaćin će biti Zvezda u hali na Banjici. Pobedom, četa Ivice Jevtića okitiće se 13. titulom u istoriji kluba, sedmom od osamostaljenja Srbije i prvom posle osam sušnih godina.

Foto: ATAIMAGES

 

 


Sudeći po svemu viđenom ove sezone, zaista bi bila senzacija da Partizan napravi preokret u finalnoj seriji. Biće iznenađenje, neprijatno po "grobare", ako usledi "metla" i čišćenje u finalu sa 3:0 u pobedama. Međutim, Zvezda je u dva finalna meča surovo dominirala i jedan osvojen set "parnog valjka" u prethodna dva meča bio je u velikoj meri plod opuštanja Zvezdinih igrača.

Očekivalo se da bi ovi mečevi mogli da okupe veći broj navijača, naročito onih vatrenih, ali podrška okorelih "delija" i "grobara" za sad je izostala, pa se finalo igralo u pozorišnoj atmosferi. 

SKOR

Zvezda - Partizan     3-1

Odigrano

8. 12. 2023. Superliga
Zvezda - Partizan 3:2


17. 3. 2024. Superliga
Partizan - Zvezda 3:1


14. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan 3:0


17. 4. 2024. Superliga plej-of
Partizan - Zvezda 1:3


Sledi

20. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan         19.00


* Potencijalno mogu da odigraju i četvrti i peti meč u finalu, ukoliko crno-beli slave u subotu i ponovo posle toga, jer se serija igra na tri dobijene utakmice


VATERPOLO


Znaju već i vrapci na grani da je jedan od najtrofejnijih vaterpolo klubova sveta, Partizan, trenutno na najnižim granama od osnivanja. Crno-beli se bore za goli život, za opstanak kluba, a rezultati su maltene u drugom planu. Partizan je eliminisan iz regionalne lige, a rezultati u plej-ofu domaćeg šampionata takođe su za zaborav.

Foto: ATAIMAGES

 

 

Zvezda nije imala milosti za večitog rivala u dva okršaja u plej-ofu i oba puta je ubedljivo slavila. Prvo je početkom marta bilo 14:7 za gostujuće crveno-bele, koji su mesec dana kasnije potvrdili da su u ovom trenutku daleko ispred Partizana pobedom 14:9 na svom plivalištu.

Crno-beli ni u Kupu nisu bili u ozbiljnoj konkurenciji za trofej, rano su eliminisani, pa ni tu nismo gledali večiti derbi.

SKOR

Zvezda - Partizan     2-0

2. 3. 2024. Superliga plej-of
Partizan - Zvezda 7:14


3. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan 14:9

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija