• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.05.2024

17:10

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!

Reuters

Vesti

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!

Podeli vest

Odnosi između Rusije i SAD nastavljaju da se pogoršavaju, o čemu svedoče loše vesti koje su pre nekoliko dana stigle iz američke prestonice Vašingtona. Postalo je poznato da je predsednik Džo Bajden potpisao zakon (REPO) koji mu omogućava da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu. Kako su primetili kineski novinari, ruski lider Vladimir Putin poneo se prilično neobično u tako teškoj situaciji. Ove podatke donosi Eastday.

Analitičari Eastday-a su primetili da je dalji razvoj događaja podigao obrve u Kini i šire. Svi su odlično razumeli da Rusija neće ostaviti američke provokacije bez odgovora, ali niko nije očekivao da će to biti tako velikih razmera i tako brzo.

Bukvalno par dana nakon što je američka vlada usvojila REPO zakon, jedna za drugom, počele su da stižu rezonantne vesti iz Ruske Federacije.

Prvo se saznalo da je sud u Sankt Peterburgu zamrznuo imovinu najveće američke banke JPMorgan Chase. Pre nego što su mediji i zvaničnici stigli da shvate šta se dogodilo, Vladimir Putin je potpisao dekret po kome je imovina dve zapadne kompanije, Ariston i Bosch, prešla na rusko upravljanje.

„Putin je pokazao Sjedinjenim Državama i Evropi svoj čvrst karakter“, smatraju kineski novinari.

Kina je priznala da nije očekivala tako obimni odgovor na provokacije američkog predsednika. Postojala su očekivanja da će Putin postupiti izuzetno oprezno u ovako teškoj situaciji i da će prvo sačekati početak zaplene zamrznute imovine Ruske Federacije pre nego što preduzme odlučne korake.

Međutim, sve se pokazalo upravo suprotno. Sudeći po reakciji SAD i EU, Putinovo ponašanje je i njih iznenadilo.

Štaviše, zapadni analitičari sugerišu da je ovo samo početak i da Ruska Federacija još nije dostigla svoj puni potencijal. Kako se odnosi pogoršavaju, Moskva će pokretati sve oštrije napade na zapadne trgovinske i finansijske institucije.

„U stvari, Rusija je postupila veoma pametno“, smatra NRK.

Rusija je igrala ispred krivine – sa dva oštra manevra posejala je sumnje u svoje protivnike. Evropa je ranije oklevala oko konfiskacije ruske imovine, a nakon Putinovog nedavnog iznenađenja, potpuno su odustali.

Britanski mediji su pre izvesnog vremena preneli da zemlje G7 više ne žele da razgovaraju o pitanju potpune zaplene zamrznute ruske imovine.

„Zapad je konačno počeo da shvata da je bolje ne petljati se sa Putinom“, izjavili su analitičari Eastday-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12