• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2024

19:00

Biće rata! Blinken prošao kao bos po trnju u Pekingu! Kući nosi oštru poruku, ako SAD pređu "crvene linije"  - ode svet u propast!

Shutterstock

Vesti

Biće rata! Blinken prošao kao bos po trnju u Pekingu! Kući nosi oštru poruku, ako SAD pređu "crvene linije" - ode svet u propast!

Podeli vest

Američki državni sekretar se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom i šefom diplomatije Vang Jiem, koji su mu poručili da Vašington mora da prekine da naoružava Tajvan, da se meša u kineska unutrašnja pitanja i da suzbija razvoj Kine. U suprotnom, mogao bi da izbije sukob.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se u petak u Pekingu sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i kineskim predsednikom Si Đinpingom, upozoren je da SAD ne bi trebalo da prelaze "crvene linije" po pitanjima kineskog suvereniteta, bezbednosti i razvojnim interesima ili će u suprotnom izbiti sukob dve supersile. Najviši kineski zvaničnici su izaslaniku Bele kuće poručili da Amerika mora da prestane da naoružava Tajvan i podstiče separatizam na tom odmetnutom kineskom ostrvu, da prestane da se meša u kineska unutrašnja pitanja, te da prekine da suzbija kineski razvoj.

Gomilaju se problemi

Blinken, koji je boravio u trodnevnoj poseti Kini baš nakon što je američki predsednik Džo Bajden odobrio osam milijardi dolara za naoružanje Tajvana i saveznika u azijsko-pacifičkom regionu i rasporedio rakete srednjeg dometa na Filipinima, put je završio u Pekingu. Blinken je imao nameru da ubedi kineske vlasti da se okrenu protiv Rusije, međutim, njegov kolega Vang Ji očitao mu je lekciju na sastanku koji je trajao čak pet i po sati.

Foto: EPA

Blinken u poseti Kini

Vang je rekao da su SAD i Kina podigle dijalog na viši nivo, povećale saradnji i pozitivne interakcije u različitim oblastima, ali da, s druge strane, negativni faktori u odnosima dveju zemalja nastavljaju da rastu i gomilaju se, pri čemu su kineska legitimna prava na razvoj neopravdano potisnuta, a suštinski interesi Kine stalno dovedeni u pitanje.

- Ako SAD uvek gledaju na Kinu kao na svog glavnog protivnika, odnosi Kine i SAD će se suočavati samo sa stalnim problemima - kazao je Vang.

Blinken: Zabrinuti smo zbog podrške Kine Rusiji

Entoni Blinken je nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima na konferenciji za novinare naveo da postoji značajan progres u odnosima dveju zemalja i dodao da je izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji, kao i drugim pitanjima.

- Podsticanje ruske odbrambene industrijske baze ne ugrožava samo ukrajinsku već i evropsku bezbednost. Kao što već neko vreme govorimo Kini, osiguravanje transatlantske bezbednosti je ključni interes SAD. Jasno sam stavio do znanja da Kina ne rešava taj problem - istakao je Blinken.

 

On je naglasio da je važno pitanje sa kojim se obe nacije susreću - da li će kinesko-američki odnosi slediti ispravan put stabilnosti i napretka ili će ponoviti ciklus spiralnog urušavanja.

- Ostaje da se vidi da li će obe strane raditi na rešavanju globalnih pitanja radi obostrane i multilateralne dobiti ili će se suprotstaviti jedna drugoj, čak do tačke sukoba, što će dovesti do gubitaka za sve - naglasio je Vang.

Foto: Reuters

Ministar Vang Ji

Po pitanju Tajvana, on je naglasio da je to prva i najvažnija "crvena linija" u odnosima Kine i SAD.

- Kina zahteva da se SAD striktno pridržavaju principa jedne Kine i da ni na koji način ne šalju pogrešne signale separatističkim snagama o 'nezavisnosti Tajvana'. Amerika treba da ispuni obaveze predsednika Bajdena da neće podržavati 'nezavisnost Tajvana', da neće podržavati dve Kine ili 'jednu Kinu, jedan Tajvan', da Tajvan neće koristiti kao sredstvo za obuzdavanje Kine, da će prestati da naoružava ostrvo Tajvan i da podržava mirno ponovno ujedinjenje Kine - istakao je Vang.

Stvaranje rizika

Kineski diplomata je konstatovao da su SAD sprovele brojne mere za suzbijanje ekonomskog i tehnološkog napretka Kine, koje nisu fer, već obuzdavanje i opkoljavanje, ne smanjenje rizika, već njegovo stvaranje.

- SAD bi trebalo da reaguju u skladu sa svojim izjavama da ne nastoje da obuzdaju kineski ekonomski razvoj i da ne ometaju kineski tehnološki napredak, da prestanu da promovišu lažni narativ o prevelikim kapacitetima Kine, da ukinu nezakonite sankcije kineskim kompanijama i prestanu da nameću carine, koje krše pravila Svetske trgovinske organizacije - poručio je Vang Blinkenu i zaključio da se nada da će SAD napraviti pravi izbor.

Nakon Vanga, Blinkena je na kratko primio predsednik Kine Si Điping, koji mu je poručio da bi dve zemlje trebalo da budu partneri, a ne rivali.

- Nadam se da će SAD moći da sagledaju razvoj Kine u pozitivnom svetlu. To je fundamentalno pitanje, koje se mora razmotriti, kao što prvo dugme na košulji treba dobro zakopčati, kako bi se odnosi SAD i Kine istinski stabilizovali, poboljšali i napredovali - rekao je Si.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Da li je ljubimcima dozvoljen ulazak u gradski prevoz? Postoji pravilnik, evo šta kaže zakon
Društvo

Da li je ljubimcima dozvoljen ulazak u gradski prevoz? Postoji pravilnik, evo šta kaže zakon

Da li je psima i mačkama dozvoljen ulazak u gradski i prevoz pitanje je koje će uglavnom izazvati najviše polemike, rasprave, pa i svađe između dva "klana", podeljenih na "za" i "protiv". Iako na terenu možete videti vlasnike koji se voze sa svojim ljubimcima koji vire iz transportera ili naručja ili torbi, postoje i izdvojeni slučajevi gde vozači ne žele da ih prime u svoje vozilo.

07.05.2024

20:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija