• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

07.05.2024

17:44

(FOTO/VIDEO) Putin peti put predsednik Rusije, spektakularna inauguracija u Kremlju!

AP photo

Vesti

(FOTO/VIDEO) Putin peti put predsednik Rusije, spektakularna inauguracija u Kremlju!

Podeli vest

Vladimir Putin peti put stupio je na dužnost predsednika Rusije, a tim povodom u Kremlju održana je svečana ceremonija kojoj su prisustvovale brojne zvanice. Nakon polaganja zakletve, Putin je zahvalio građanima u svim regionima na "poverenju i podršci", kao i onima koji se danas bore u zoni SVO za Rusiju.

- Želim da se poklonim našim herojima, učesnicima Specijalne vojne operacije, svima koji se bore za Otadžbinu - naglasio je ruski lider.

Obavezao se da će i dalje "čuvati Rusiju i služiti narodu", te je dodao da je to "velika čast, obaveza i sveta dužnost".

- Konsolidovana volja miliona ljudi je ogromna snaga, dokaz našeg zajedničkog čvrstog uverenja da ćemo sudbinu Rusije određivati mi i samo mi, zarad današnjih i budućih generacija - poručio je Putin.

Dodao je da to što je još jednom izabran za predsednika zemlje znači da građani Rusije odobravaju politički kurs zemlje.

- Ovo je od velike važnosti upravo sada, kada smo suočeni sa ozbiljnim izazovima. U tome vidim duboko razumevanje naših zajedničkih istorijskih ciljeva, odlučnost da branimo svoj izbor, naše vrednosti, slobodu i nacionalne interese Rusije. Uveren sam da ćemo dostojanstveno proći kroz ovaj težak period - prekretnicu, i da ćemo postati još jači - naglasio je Putin.

Glavni cilj je da se sačuva narod, istakao je Putin. Smatra da bi podrška porodičnim vrednostima i tradiciji trebalo da ujedini sve religije, političke partije i različite nivoe vlasti u zemlji.

- Moramo da obezbedimo pouzdan kontinuitet u razvoju zemlje u decenijama koje dolaze, da odgajimo i vaspitamo mlada pokoljenja koja će jačati moć Rusije - kazao je on.

Putin je ponovio da je Rusija otvorena za dijalog sa Zapadom kao i pre, te da postoji odluka o saradnji sa zapadnim zemljama. Potvrdio je i da je razgovor o strateškoj stabilnosti moguć, ali ne sa pozicije sile, već na ravnopravnoj osnovi. Kako je rekao, Moskva će zajedno sa centrima iz Evroazije nastaviti da radi na stvaranju multipolarnog sveta, u kojem će postojati jednaka bezbednost za sve.

- Bili smo i bićemo otvoreni za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje Rusiju vide kao pouzdanog i časnog partnera. A ove zemlje zaista čine većinu u svetu. Ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama. Izbor je na njima: da li će nastaviti i dalje sa pokušajima da suzbiju razvoj Rusije, da li će nastaviti sa agresivnom politikom, ili će tražiti put ka saradnji i miru - istakao je Putin.

Predsednik Rusije osvrnuo se i na viševekovnu istoriju ruske zemlje, te je poručio da svi oni koji danas žive u Ruskoj Federaciji treba da odgovore pred precima, koji su na prvo mesto stavljali Otadžbinu i samo zbog toga uspevali da postignu neverovatne rezultate.

- Naša Otadžbina postigla je dostignuća koja nas i danas inspirišu. Mi sigurno gledamo unapred, planiramo svoju budućnost, određujemo i realizujemo nove projekte i programe. Mi smo jedan i veliki narod i zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i ostvariti sve naše planove. Zajedno ćemo pobediti - zaključio je Vladimir Putin.

Ceremonija je počela svečanim unošenjem zastave Ruske Federacije, standarte predsednika, Ustava i predsedničkog znaka u Andrejevsku salu Velikog dvorca u Kremlju.

U skladu sa Ustavom Rusije, Putin je, u prisustvu članova Saveta Federacije, poslanika Državne Dume i sudija Ustavnog suda, sa desnom rukom na Ustavu položio zakletvu narodu Rusije.

Nakon položene zakletve, predsednik Ustavnog suda Valerij Zorkin svečano je objavio da je Vladimir Putin stupio na dužnost predsednika Ruske Federacije. Usledila je himna i artiljerijski pozdrav od 30 topovskih salvi sa zidina Kremlja.

Drugi deo ceremonije održan je na Sabornom trgu gde je Predsednički puk pred Putinom - vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ruske Federacije, održao paradni marš povodom njegovog stupanja na dužnost. Vladimir Putin je čestitao puku 88. godišnjicu formiranja.

Ceremonija u Velikoj kremaljskoj palati!

Foto: AP photo

 

Ceremonija je održana u Velikoj kremaljskoj palati, nakon što se 71-godišnji lider kratkom vožnjom automobilom dovezao do lokacije sa svog radnog mesta. Sadašnji protokol je prvi put korišćen 1996. godine, kada je Boris Jeljcin stupio na svoj drugi mandat.
Zakletva da će služiti naciji i njenom narodu polaže se stavljajući jednu ruku na poseban primerak ustava koji se koristi prilikom inauguracija.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12