• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2024

17:21

Dolazak Si Đipinga je poruka onima koji hoće Srbe da optuže za lažni genocid! Ovakav čovek u našim redovima daje vetar u leđa! (VIDEO)

Zoran Sinko, Miloš Rafailović

Live TV

Dolazak Si Đipinga je poruka onima koji hoće Srbe da optuže za lažni genocid! Ovakav čovek u našim redovima daje vetar u leđa! (VIDEO)

Podeli vest

Svi svetski mediji izveštavaju o poseti kineskog predsednika Beogradu. Značaj ove posete videće se u celoj Evropi jer će u svojoj turneji Si Điping posetiti i Mađarsku i Francusku. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević i Radomir Antonović, stručnjak za bezbednost.

Ministar u Vladi Đorđe Milićević istakao je da je poseta Si Đipinga od velikog istorijskog značaja za Srbiju.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Đorđe Milićević

-Ove tri destinacije su pažljivo birane. Srbiji je ovo velika čast i to jeste rezultat prijateljstva između predsednika Vućića i predsednika Sija. Tokom prošlogodišnje posete, predsednik Vučić je rekao da će rezultati te posete biti vidljivi kroz nekoliko godina. Ja ću reći da su ti rezultati vidljivi već danas. Ako pogledamo podatke o trgovinskoj razmeni, ona je danas vredna 6 milijardi dolara. Kina je ekonomska sila. Ona ubrzano napreduje i trenutno je druga u svetu. Sigurno će postati i prva. Pored toga je i politička i vojna sila. Tokom prošle godine investicije Kine su bile pre ogormne. Naši odnosi će ići dalje uzlaznom putanju. Vozovi su stigli u Srbiju. Završava se pruga Beograd - Subotica. Kineski električni brzi vozovi se prvi put uvoze u neku evropsku zemlju, a to je Srbija. Ovo je potvrda samostalne i nezavisne spoljne politike. Jedna mala Srbija u geopolitičkoj situcaciji u kojoj se nalazimo je uspela da sačuva svoju samostalnost. Gradićemo politiku kontinuiteta. Ta politika podrazumeva jačanje tradicionalno dobrih odnosa i stvaranje novih odnosa sa partnerima koji poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet kao što to čini Republika Kina- rekao je Milićević.

Prof. Radomir Antonović, stručnjak za bezbednost objasnio je da je u ovom trenutku, kada žele da prime lažnu državu Kosovo u Savet Evrope i kada žele da nas optuže za genocid koji se nije dogodio, veoma je važno da lider jedne od najmoćnijih zemalja sveta dolazi baš u posetu Srbiji.

Foto: Pedja Milosavljević

Radomir Antonović

-U ovom momentu, kad u našu zemlju dođe ovakav lider, to je poruka onima koji žele da nas optuže za genocid. Kada vidite ovakvog čoveka u našim redovima, to je veliki vetar u leđa. Ovde je bitno reći da je predsednik Vučić mnogo doprineo svojim ličnim autoritetom. Srbija je viđena na kineskoj agendi da je Srbija značajan partner. Amerika danas ne želi konfrontaciju sa Kinom, bez obzira što je pre  25 godina tako glatko bombardovala Ambasadu Kine u Beogradu- rekao je Antonović.

On je objasnio razliku odnosa Kine prema Srbiji u odnosu na odnos koji prema nama imaju najmoćnije zemlje EU.

-Osim tradicionalnog prijateljstva, Kina treba da ima i ekonomski motiv. To nije ništa loše. Srbija je već sada značajan ekonomski partner Kine. Na planu Međunarodnog prava postoje dvostruki aršini i to je elementarni problem. Mi smo bili izloženi međunarodnoj nepravdi. Nemačka nikada nije proglašena za genocidnu državu, a sada se nama ovde nameće jedan zločin. Pravna terminologija genocida je vrlo jasna. Pitanje Tajvana je ekvivalentno pitanju zaštite naše teritorije. Oni vide paralelu Tajvana i Kosova i možda nama trenutno ide na ruku taj njihov problem. Presedani su nešto što je veoma opasno, pogotovo u pravu. Kada jednom načinite presedan, otvaraju se mogućnosti da se takva situacija primenjuje kao legitimna- rekao je Antonović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12