• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: AP

25.04.2024

19:35

Kina na putu za Mesec, tročlana posada krenula na svemirsku stanicu! Ameri čine sve da zaustave Peking, ali ne uspevaju!

AP/Photo

Vesti

Kina na putu za Mesec, tročlana posada krenula na svemirsku stanicu! Ameri čine sve da zaustave Peking, ali ne uspevaju!

Podeli vest

Kina je lansirala tročlanu posadu na svoju svemirsku stanicu u orbiti u okviru svog ambicioznog programa koji ima za cilj da astronaute postavi na Mesec do 2030. godine. Svemirski brod Šendžou-18 poleteo je iz centra za lansiranje satelita Jiukuan na ivici pustinje Gobi u severozapadnoj Kini na vrhu rakete Long March 2-F.

Tročlana posada svemirske letelice smeniće tim Šendžou-17, koji od prošlog oktobra zapošljava kinesku svemirsku stanicu Tiangong.

Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom, ili CMSA, održala je ceremoniju ispraćaja - zajedno sa decom koja su mahala zastavama i patriotskom muzikom - za posadu Šendžou-18. Trio čine komandant Je Guangfu (43), astronaut veteran koji je učestvovao u misiji Šendžou-13 2021. i borbeni piloti Li Cong (34) i Li Guangsu (36), koji su početnici u svemirskim letovima. Očekuje se da će stići do svemirske stanice oko šest i po sati nakon poletanja.

Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, uglavnom zbog zabrinutosti SAD zbog učešća kineske vojske u programu. Ove godine, kineska stanica je predviđena za dve misije teretnih svemirskih letelica i dve misije svemirskih letova sa ljudskom posadom.

Posada Šendžou-18 će na svemirskoj stanici provesti oko šest meseci. Oni će sprovoditi naučna ispitivanja, instalirati opremu za zaštitu od svemirskog otpada na stanici, izvoditi eksperimente sa korisnim opterećenjem i popularizovati naučno obrazovanje, između ostalog, kaže Lin Ksikiang, zamenik direktora CMSA.

Lin je takođe rekao da Kina radi na tome da na kraju ponudi pristup svojoj svemirskoj stanici stranim astronautima i svemirskim turistima .

- Ubrzaćemo istraživanje i promociju učešća stranih astronauta i svemirskih turista na letovima na kineskoj svemirskoj stanici - rekao je on na konferenciji za novinare u sredu.

Zemlja planira misiju vraćanja uzoraka sa Marsa oko 2030. i tri misije lunarne sonde u naredne četiri godine. Takođe želi da postavi astronaute na Mesec do 2030. godine.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. godine, postavši treća zemlja nakon bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala osobu u svemir koristeći sopstvene resurse.

Veruje se da američki svemirski program još uvek ima značajnu prednost u odnosu na kineski zbog svoje potrošnje, lanaca snabdevanja i sposobnosti. Međutim, Kina je pretekla SAD u nekim oblastima, vraćajući uzorke sa površine Meseca prvi put posle više decenija, ali i tako što je poslala rover na manje istraženu, drugu, stranu Meseca.

SAD imaju za cilj da vrate posadu na površinu Meseca do kraja 2025. godine kao deo obnovljene posvećenosti misijama sa posadom, uz pomoć igrača iz privatnog sektora kao što su SpaceKs i Blue Origin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija