• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.04.2024

10:54

Skandal u BiH! Vehabije pucaju na vojnom poligonu! Haos kod Mostara, za šta se ovi spremaju?!

"Večernji list" BiH

Vesti

Skandal u BiH! Vehabije pucaju na vojnom poligonu! Haos kod Mostara, za šta se ovi spremaju?!

Podeli vest

Pripadnici vehabijskog pokreta sa ženama i decom došli su 16. februara na vojni poligon kod kasarne "Miralem Jugo" kod Mostara i pucali iz vatrenog oružja.

Čitav slučaj bi bio zataškan da ovo nije snimio jedan od vojnika Oružanih snaga BiH i poslao snimak nadređenima. Usledila je istraga, i otkrilo se da je dozvolu za vežbanje bojevom municijom na poligonu kasarne za taj dan imao Klub za praktično streljaštvo "Velež", koji se 16. februara prijavio na vežbe, a ispostavilo se da su pojedini članovi bliski vehabijskom pokretu, pišu Novosti.

Ipak, ni nakon otkrivanja afere, još nema odgovora nadležnih BiH instuitucija kako je moguće da vehabije sa pasošima Danske i BiH dokumentima dođu automobilima, naoružani, i pucaju na poligonu gde vežbe izvode pripadnici Oružanih snaga BiH i pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savetu ministara, odnosno Zukana Heleza, aktuelnog ministra.

Sagovornici Novosti kažu da se ovaj slučaj mora rasvetliti do kraja, inače će vehabije dobiti pozitivan signal da mogu da vežbaju gađanje bojevom municijom gde god požele u BiH.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizima i radikalnog islama kaže da je sada glavno pitanje: da li su vehabijama nakon poligona za vežbanje dostupna i skladišta naoružanja po BiH? Ministar odbrane BiH Zukan Helez je nedavno rekao kako "u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi", što je provereno i demantovano i od bezbednosnih službi BH i od Eufora.

- Zašto Helez sada ćuti i ne kaže kako su vehabije došle na vojni poligon i pucale iz pištolja - pita Galijašević.

Ono što je simptomatično u celoj priči oko vehabija u Mostaru je i pojava dvojice francuskih državljana na poligonu dok vehabije pucaju.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je sistem komandovanja u Oružanim snagama BiH već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede bezbednosti lokacije povodom informacije da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vežbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloletne ženske osobe. Zamenik ministra odbrane je podsetio da konstantno upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane BiH postoje problemi koje treba zajednički rešavati, umesto bavljenja dnevnopolitičkim temama.

Koristili "glok" i HS pištolje

Za gađanje, prema informacijama iz hrvatskih medija, na strelištu kasarne "Miralem Jugo" vehabije su koristile američke i hrvatske pištolje. Reč je o "gloku" i HS pištoljima, koji se smatraju najboljima na svetu.

- Sistem odbrane nije primereno koristiti za vlastitu političku promociju - najavio je Goganović.

Činjenica da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno kontrolisano područje, pojasnio je Goganović, sama po sebi je zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje bezbednosti sistema odbrane.

- Procedure odobrenja ko i pod kojim uslovima može ući na vojno kontrolisano područje su detaljno propisane i svako odstupanje od istih je strogo kažnjivo - ukazao je Goganović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija