• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.04.2024

09:10

Goreće Balkan! Rumuni odlučuju: Udaraju na rusku vojsku?! Opasan zakon stigao u parlament: Ako prođe...

Printscreen/Reuters

Vesti

Goreće Balkan! Rumuni odlučuju: Udaraju na rusku vojsku?! Opasan zakon stigao u parlament: Ako prođe...

Podeli vest

Nova verzija rumunskog zakona o nacionalnoj odbrani, koju je Ministarstvo odbrane dostavilo na raspravu, predviđa mogućnost militarizacije snaga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i vojne intervencije van nacionalne teritorije radi zaštite rumunskih građana koji se nalaze u opasnosti.

Novi zakon „osigurava koherentnost nacionalnih napora za odbranu militarizacijom snaga Ministarstva unutrašnjih poslova“.

"Militarizacija struktura Ministarstva unutrašnjih poslova u uslovima opsade, mobilizacije ili rata stvara niz značajnih operativnih prednosti“, navodi se u tekstu.

Nacrt zakona „obezbeđuje pravni okvir za korišćenje vojnih i nevojnih sposobnosti van teritorije rumunske države za zaštitu rumunskih državljana u opasnosti“, dodaje se u tekstu.

Predlog zakona „po prvi put uvodi koncept rumunske intervencije radi zaštite rumunskih državljana u opasnosti van nacionalne teritorije“, komentariše portal g4media.

„Novi instrument koji je na raspolaganju predsedniku Rumunije“, navodi se u komentaru, „pojavljuje se u kontekstu u kojem je Republika Moldavija izložena hibridnoj pretnji Ruske Federacije, a zvanična statistika navodi da je više od 600 hiljada Moldavaca takođe imaju rumunsko državljanstvo.”

U obrazloženju se navodi da je važeći zakon usvojen pre ulaska Rumunije u NATO, a njegove izmene su uzrokovane potrebom da se uzme u obzir kontekst kolektivne odbrane u okviru Severnoatlantske alijanse i Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministarstvo odbrane je dalo na raspravu i predlog zakona o Nacionalnom sistemu integrisanog upravljanja krizama, koji ima za cilj da „pripremi nadležne organe i državne organe za koordinisano delovanje u kriznim situacijama“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija