• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.04.2024

13:18

"Ljuljalo je jako ali na sreću kratko je trajalo" - Meštani Majdanpeka osetili potres! Nakon zemljotresa u Kladovu stručnjaci kažu da nema mesta panici!

Shutterstock

Društvo

"Ljuljalo je jako ali na sreću kratko je trajalo" - Meštani Majdanpeka osetili potres! Nakon zemljotresa u Kladovu stručnjaci kažu da nema mesta panici!

Podeli vest

Zemljotres koji je jutros oko 7 i 40 zatresao Istočniu Srbiju, bio je po merenju seizmologa jačine oko 4,1 stepena Rihterove skale. Pogodio je područje Kladova sa epicentrom u Tekiji ali se osetio čak i u Nišu.

Prema nezvaničnim informacijama dobro se zatreslo tlo i u Zaječaru, Negotinu, Boru, Donjerm Milanovcu ali i okolnim selima , u kojima su žitelji kojima su kuće nešto starije gradnje odmah izjurili u svoja dvoriša.

- Boga mi nismo znali šta nas je snašlo. Toliko se jako zatreslo, da sam pomislila da će zdovi da nam se sruše jer je naša kuća malo starija. Na sreću kratko je trajalo. Međutim, ona tutnjava i huk koja prati zemljotres je bio jeziv. Odmah smo izašli napolje - priča meštanka sela Crnajka kod Majdanpeka koja se u to vreme polako pripremala za redovne kućeven poslove.

Ona dodaje da su se neposredno pre zemljotresa uznemirile kokoške i pas koji je lajao bez prestanka

Inače, zemljotres ovolike jačine nije se skoro osetio u ovim krajevima, jer se jutrose tlo treslo sve do Niša.

Seizmolog: Građani nemaju razloga za strah

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je povodom zemljotresa koji je jutros registrovan u regionu Kladova da zemljotresi u Srbiji nisu neuobičajeni i da građani nemaju razloga za brigu.

Prema njenim rečima, ovaj zemljotres nije nikakvo iznenađenje, jer se već od juna 2020. to područje aktiviralo, a poznato je da pripada sistemu raseda koji se prostire duž istočne Srbije i južnog dela Rumunije gde se veoma često dešavaju zemljotresi.

- Kod nas seizmička aktivnost je relativno slaba i upravo zbog toga i nemamo zemljotrese koji prevazilaze te magnitude često. Naravno, jednom u par godina možemo da ih očekujemo, ali oni nisu jaki pa s toga i nema razloga za brigu. Verujem da su ljudi koji su danas osetili zemljotres bili uznemireni, ali on nije mogao da napravi neku materijalnu štetu na objektima koji su zidani i nema razloga za brigu - rekla je ona.

Foto: Tanjug

 

Navodi da zemljotresi magnitude do šest stepeni ne mogu da izazovu materijalnu štetu na objektima koji su zidani po propisima o seizmičkoj gradnji, a to su objekti koji imaju armiranu betonsku konstrukciju.

 - Međutim, na nekim pregradnim zidovima, objektima koji nisu građeni po propisima ili na nekim objektima u seoskim područjima građenim bez armirane betonske konstrukcije čak i ovakvi zemljotresi, koji imaju magnitudu od četiri, mogu da izazovu sitna oštećenja - navela je Mladenović.

Dodala je da u tom području možemo da očekujemo potrese, ali ne veće od 4,5 magnitude.

- Što se tiče drugih područja u Srbiji, možemo da očekujemo da će se dešavati zemljotresi, što je potpuno normalno, to je prirodna pojava, a najjaču magnutudu očekujemo u području centralnog dela Srbije gde postoje aktivni rasedi koji su sposobni da generišu zemljotrese do 6 stepeni Rihterove skale - zaključila je ona.

Zemljotres magnitude 4,1 stepen Rihterove skale registrovan je jutros u 07.42 u regionu Kladova, objavio je Republički seizmološki zavod. Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na VI stepeni Merkalijeve skale.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija