• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2024

22:59

Granatirana Gorlovka! Rusi gađali utvrđeni položaj VSU! Kuleba ostaje bez posla?

Tanjug/AP

Vesti

Granatirana Gorlovka! Rusi gađali utvrđeni položaj VSU! Kuleba ostaje bez posla?

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 744. dan.

Granatirana Gorlovka kasetnim projektilima

Ukrajinska vojska gađala je večeras Gorlovku granatama sa kasetnim punjenjem kalibra 155 milimetara.

Vatrena lopta visoka 20 spratova: Rusi gađali utvrđeni položaj VSU (VIDEO)

Svakog dana oko 50 ukrajinskih vojnika gine na frontu, od kojih većina upravo zbog upotrebe planirahućih bombi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, uključujući FAB-1500-M54.

Poslednji put su Rusi bacili FAB-1500-M54 na zgradu u Krasnogorovki (grad-tvrđava Oružanih snaga Ukrajine), snimajući to iz dva ugla. Bomba je eksplodirala, ispustivši vatrenu loptu visoku 20 spratova.

 

 

Šef Vazduhoplovstva Oleščuk je u novembru 2023. upozorio da u Rusiji postoje „znakovi pripreme za masovno raspoređivanje FAB-1500“. Šojgu je u februaru posetio fabriku u kojoj se proizvode ove bombe. Ruska TV je tada navela da njihova produkcija traje od početka rata.

FAB-1500-M54 je dalji razvoj bombe KAB-1500, razvijene u SSSR-u 1970-ih i korišćene od 1980-ih. (RVvoenkor)

Petoro stradalo u ruskom napadu

Pet osoba je poginulo u ruskim napadima raketama i dronovima na jug i sever Ukrajine, a 26 osoba je ranjeno, saopštili su danas ukrajinski lokalni zvaničnici.

Zvaničnici su naveli da su u napadu dronovima na jugu i severu Ukrajine danas poginule tri osobe, a da su u raketnom napadu u četvrtak na severni grad Sumi poginule dve osobe, dok je njih 26 ranjeno, od kojih je šest zadržano na bolničkom lečenju, preneo je Rojters.

Muškarac i žena su poginuli danas u napadu drona u Harkovskoj oblasti koji je pogodio automobil u kojem se se nalazili, napisao je regionalni načelnik na Telegramu.

Načelnik je naveo da je još jedna žena danas ubijena u napadu drona na selo u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Regionalna vojna administracija je navela da su u raketnom udaru u četvrtak na grad Sumi oštećeni i bolnica, centar hitne medicinske pomoći i vodovod, kao i škola.

Makron pojašnjava šta je hteo da kaže - "slanje vojske u Ukrajinu"

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je, komentarišući svoju izjavu o mogućnosti slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, da „ne isključivati neku mogućnost ne znači i raditi to“.

Kuleba ostaje bez posla?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da smeni šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebu, piše "Strana.ua" pozivajući se na izvore bliske kancelariji šefa države.

-Za Kulebu ima veoma mnogo pitanja. Pre svega, u vezi s kandidaturama ambasadora koje imenuje MIP ima mnogo zamerki, navedeno je u saopštenju.

Šok u Ukrajini! Kijev naredio veliku evakuaciju: Opšta bežanija pred ruskom silom, jedan grad je u velikoj opasnosti!

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za prethodnu sedmicu

Dvadeset četiri ukrajinska vojnika predala su se ruskim snagama;

Oružane snage Rusije na donjeckom pravcu zauzele povoljnije položaje, odbile osam kontranapada ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije poboljšale položaj duž linije fronta na kupjanskom pravcu i odbile 24 kontranapada ukrajinske vojske, Kijev izgubio više od 540 vojnika;

Oružane snage Rusije izvele su 34 grupna napada visokopreciznim oružjem i dronovima, uništeni su skladišta goriva i lokacije ukrajinske vojske;

Ruska avijacija i PVO sredstva oborila su avion MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine, pet raketa „storm šedou“ i raketu PVO sistema „patriot“;

Oružane snage Ukrajine su na donjeckom pravcu izgubile gotovo 2.000 pripadnika, 103 jedinice tehnike, 10 terenskih skladišta;

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu, Kijev je izgubio gotovo 1.620 vojnika;

Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije položaje na hersonskom pravcu i odbile dva napada

Oružanih snaga Ukrajine, Kijev je izgubio više od 295 vojnika;

Oružane snage Rusije na avdejevskom pravcu nastavljaju da zauzimaju povoljnije položaje, za nedelju dana odbijeno je 65 kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine,

Ukrajinska vojska izgubila je na avdejevskom pravcu sedam tenkova, od kojih dva „abramsa“ i više od 2.860 vojnika.
 

Uzbuna! Cela Rusija na nogama! Amerika u Moskvi najavila katastrofu! Građanima saopštene zabrinjavajuće vesti!


Saveznici Kijeva sakupili 300.000 komada municije

Saveznici Kijeva sakupili su 300.000 komada municije u okviru češke inicijative za nabavku naoružanja za ukrajinsku vojsku, saopštio je premijer Češke Petar Fiala.

Kako je rekao, to će biti prvi kontingent municije u okviru češke inicijative koji će biti poslat Kijevu, a zvanični Prag će nastaviti sa potragom partnera kako bi se sakupio još veći broj municije.
 

(MAPA) Počeo veliki ruski juriš! Putin rešio da uzme i ovaj grad: Ključa najvrelija tačka fronta, ovde se sve odlučuje!


Još dva ukrajinska drona oborena iznad Belgorodske oblasti

Još dva ukrajinska drona oborena su iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Kako je rekao, u pitanju su bili dronovi avionskog tipa, a prema preliminarnim podacima, prilikom obaranja dronova nije bilo ranjenih i nije načinjena nikakva materijalna šteta.
 

Hitno! NATO će braniti ova dva grada Ukrajine! Makron najavio intervenciju, Rusi pomeraju front alarmantnom brzinom!


Rusi uznapredovali kilometar ka Rabotinu

Ruske snage uznapredovale su jedan kilometar u predelu sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predstavnik koordinacionog saveta za integraciju novih ruskih regiona Vladimir Rogov.

- Zahvaljujući taktičkim uspesima ruska vojska je za poslednja 24 sata uznapredovala kilometar i pomerila liniju fronta zapadnije od sela Vervobo u pravcu Rabotina - istakao je on.

 

(VIDEO) Svet bruji o ovome! Bajden ostavio Zelenskog na cedilu: Američki vojnici neće u Ukrajinu, a Putin...

 

Eksplozije u Odesi i Harkovu

Tokokm prethodne noći snažne eksplozije odjekivale su u Odesi i Harkovu. Iznad Odese ukrajinske snage su pokušavale da se odbrane uz pomoć PVO sistema.

 

Veleizdaja! Pakao za Rusiju, saznali su strašne stvari! Prvo Jermenija, sad i oni: Zemlja ODKB tajno radi protiv Putina!

 

Vazdušna opasnost širom istočne Ukrajine

U jutarnjim časovima, oko 9 po lokalnom vremenu, u više ukrajinskih oblasti proglašena je vazdušna opasnost – u Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koji su pod kontrolom Kijeva, navodi se na onlajn karti ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

 

Zelenski popustio: Najavljeno povlačenje! Strašan udar za vojsku, Putin je ovo jedva čekao!


Uništene ukrajinske haubice i radio-lokaciona stanica

Operateri ruskih bespilotnih jedinica „lancet“ otkrili su dve ukrajinske haubice na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i preciznim pogotkom uništili oba položaja.

Takođe, u narednom napadu uništena je i jedna ukrajinska radio-lokaciona stanica.
 

(VIDEO) "Idemo za Moskvu, tamo ima..." Bajden šokirao naciju! Slučajno priznao najveću istinu o Rusiji i Americi!


Rojevi ukrsajinskih dronova oboreni iznad teritorija Rusije

Ruske PVO snage oborile su iznad Volgogradske oblasti četiri ukrajinska drona avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim časovima, oko sedam sati po lokalnom vremenu.

Takođe, iz ruskog odbrambenog resora navode i da je tokom noći oboreno još 11 dronova iznad Belgorodske oblasti, kao i jedan iznad samog Belgoroda.
 

Udarno! Putin prelomio! Novi rat na pomolu, Rusija najavila pomoć! Samo jedna država može da spreči ovo, ali...

 

Izveštaj o ratnim dejstvima: Rusi napredovali 1 km u Zaporožju, i oko 400 m u Orlovki; Ponovo su u Belogorovki i Sinkovki (VIDEO)

U popodnevnim časovima Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pogodile štab graničnog odreda u Sumi. Prema preliminarnim podacima, napad se dogodio tokom sastanka rukovodstva graničnih ispostava.

U oblastima Tula, Brjansk i Kursk. U regionu Kursk, nakon napada, došlo je do požara u skladištu goriva i maziva. U fabrici Severstalj u Čerepovcu došlo je do eksplozije usled napada dronom. Čini se da nema gubitaka.

Uništeni su! Rusi žestoko bombarduju, ali ne Ukrajinu! Oglasilo se Ministarstvo odbrane: LIkvidirano je...

Prognoza za terorističke napade i raketni rat se ostvaruje. Ukrajina daje svoj asimetričan odgovor na napredovanje oružanih snaga na frontu. Štaviše, VSU intenzivno radi na poboljšanju svojih bespilotnih snaga.

 

 

Na Hersonskom frontu naša avijacija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima, kod Antonovskog mosta i u rejonu Kozačkih logora. Efikasnost Lancet operatera je takođe zabeležena sa terena. Glavni ciljevi su i dalje isti – kontrolne tačke UAV i klasteri VSU. Situacija na terenu ostaje nepromenjena.

(VIDEO) Promena taktike! Putin se odlučio za ovo oružje: Satelitima ga navode, stotine bacaju dnevno, razara sve što pogodi!

U regionu Zaporožja, ruske oružane snage napredovale su otprilike 1 km severozapadno od Verbovoga. Ovde su ruske jedinice usmerene na spojni put Rabotino-Verbovoje. Njegovo presecanje će podeliti grupisane ukrajinske oružane snage sa perspektivom lokalnih kotlova. Prema grubim procenama, ruska vojska je do danas vratila oko trećinu teritorije koju su Ukrajinci okupirali tokom letnje „kontraofanzive“.

 

 

U svim oblastima Donjeckog pravca vode se žestoke borbe. Ali o razbijanju odbrane Oružanih snaga Ukrajine još nema govora. Naša vojska juriša od južne četvrti Krasnogorovke do centra. Lokalna industrijska zona, u kojoj se nalaze glavni utvrđeni delovi Oružanih snaga Ukrajine – napuštena fabrika cigala i vatrostalnih materijala – u velikoj meri je na meti avijacije.

Oružane snage Rusije napreduju severno od Pobede kamenim putem. Ona je paralelna sa linijom Marjinka-Georgievka-Kurahovo, čija je kontrola i dalje pod ukrajinskim oružanim snagama. Proboj u ovom sektoru donekle će olakšati ofanzivu na Georgijevku. Sa strane Veliko-Taramske jaruge, koja se naslanja na južnu periferiju Novomihajlovke, ruske jednice su iskrčile oko 1 kv2 šumskih zasada.

Na Avdejevskom pravcu linija fronta ostaje nepromenjena. U Orlovki je ruska vojska promenila pravac neprijateljstava i sada zaobilazi Zorjanski ribnjak sa juga, a ne sa severa, kao ranije, i napredovala je 400 m.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija