• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.02.2024

15:48

Iz Britanije priznali: Više nemamo vojsku! Tri su glavna problema, a London ostaje i bez flote, artiljerije...

EPA

Vesti

Iz Britanije priznali: Više nemamo vojsku! Tri su glavna problema, a London ostaje i bez flote, artiljerije...

Podeli vest

U kolumni za "Telegraf", bivši britanski specijalac Tim Kolins iznosi zabrinjavajuće probleme koji pogađaju nacionalnu odbranu Velike Britanije.

Prvi problem koji ističe je poteškoća u regrutaciji, navodeći da se umesto privlačenja tradicionalnih vojnih profilacija, danas više naglašava raznolikost, što rezultira regrutacijom pojedinaca iz različitih manjinskih grupa koji možda nisu zainteresovani za vojnu karijeru.

Drugi problem je demoralizacija i ismevanje onih koje se smatra "neželjenima", kako ih je opisao bivši komandant britanske avijacije Majkl Vingston kao "beskorisne bele muške pilote", što dovodi do masovnog napuštanja vojske.

Treći problem je nizak nivo bezbednosnih standarda, što omogućava neprijateljima da se relativno lako infiltiraju u britansku vojsku, kako Kolins navodi.

A postoje i ovi problemi

Postoje problemi i u vezi s flotom. Brodovi čije su popravke skupo plaćene se povlače iz upotrebe, a mornarica ima poteškoća u učešću u NATO vežbama i suzbijanju pretnji u Crvenom moru.

Ono što je ostalo od britanske vojske je jedva funkcionalno, a problemi su i u vezi s naoružanjem. Kolins ističe da Britanija sada praktično nema artiljeriju nakon što je poslala preostale sisteme i municiju Ukrajini.

Dodatno, postoji problem s nabavkom novog naoružanja. Od 589 naručenih oklopnih vozila, isporučeno je samo 44, deset godina nakon što su plaćena 5,5 milijardi funti.

Nedostatak tenkova takođe je problem. Prošle godine je otkriveno da britanska vojska raspolaže sa samo 157 upotrebljivih tenkova "čelendžer", za razliku od 227 koji su navedeni kao dostupni.

Mnogi smatraju da je i taj broj zapravo manji, s obzirom na to da britanska vojska ima čak 93 "centra za raznolikost", verovatno više od funkcionalnih tenkova "čelendžer".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija