• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.02.2024

16:49

Ponovo se ulaže u nuklearno oružje! Globalno ulaganje u vojsku poraslo za devet odsto

AP/Photo

Vesti

Ponovo se ulaže u nuklearno oružje! Globalno ulaganje u vojsku poraslo za devet odsto

Podeli vest

U poslednjih godinu dana ulaganje u vojsku na globalnom nivou je poraslo za 9 odsto do rekordnih 2.2 triliona dolara godišnje. Nova analiza predviđa još veći rast ulaganja u vojsku ove godine jer svet ulazi u "opasniji period".

Prema danas objavljenom istraživanju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) Rusija troši preko 30 odsto svog budžeta na vojsku. Države NATO-a u poslednjoj deceniji povisile su ulaganje u vojsku za 30 odsto, što je verovatno reakcija na rusku invaziju na Krim 2014, prenosi Sky News.

Donald Tramp izazvao je burne reakcije kad je pre dva dana prigovorio nekim članicama NATO-a da ne ispunjavaju minimalno ulaganje u vojsku koje predviđa NATO, a ono iznosi dva odsto državnog budžeta. Tramp je rekao da podržava napade na članice Saveza koje ne ispunjavaju taj uslov.

U istraživanju IISS-a napisali su da SAD i Evropa povećavaju proizvodnju projektila i municije, s fokusom na artiljeriju i sastave vazdušne odbrane, područja koje se zanemarivalo od hladnog rata. Kina i Rusija više su fokusirane na nove tehnologije, poput hiperzvučnih projektila koji putuju i više od pet putra brže od zvuka, što ih čini veoma teškim za presresti.

- Ponovo se ulaže i u nuklearno oružje. Kina gradi nove silose za projektile, a SAD modernizuje bojeve glave i sisteme isporuke - napisali su iz IISS-a. IISS već 65 godina objavljuje izveštaj u kojem prati stanje svake vojske na svetu.

Naglasili su da Kineska komunistička partija ima sve veću sposobnost projektovanja moći, zbog čega države Zapada i druge azijske zemlje povećavaju saradnju. Osim toga napomenuli su i rastući uticaj Irana koji Hute oprema projektilima i prodaje dronove Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija