• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.08.2023

08:28

Planeta u šoku, Rusiji zadat strašan udarac! Otkriveno šta je proizvodila uništena fabrika, stvari su sada mnogo jasnije!

Printscreen/Twitter/Youtube

Vesti

Planeta u šoku, Rusiji zadat strašan udarac! Otkriveno šta je proizvodila uništena fabrika, stvari su sada mnogo jasnije!

Podeli vest

Optičko-mehanička fabrika Zagorsk u Moskovskoj oblasti, gde se 9. augusta dogodila eksplozija, učestvovala je u razvoju ruskog nevidljivog bombardera nove generacije, naveo je ruski medij Agentstvo.

"Kao što dokazuje internet stranica javne nabave, kompanija ne samo da nastavlja isporuku optike ruskim snagama bezbednosti, već je od 2019. uključena u razvoj ruskog strateškog nosača raketa-bombardera nove generacije 'Poslanik'," navodi Agentstvo.

Državni ugovori fabrike nisu se objavljivali gotovo odmah nakon početka rata u Ukrajini, odnosno u martu 2022., ali su prethodno sklopljeni ugovori još uvek dostupni. Među njima je i "sprovođenje sastavnog dela razvojnog rada na temu Šifra: Poslannik-1OEP/L". Rok trajanja ugovora je 2027., a cena radova iznosi 69 miliona rubalja što je oko 700.000 evra.

 

 

Izveštava se da je naručilac naučno-istraživački institut Ekran sa sedištem u Samari, koji se posebno bavi razvojem opreme za vojnu avijaciju. Glavni izvođač projekta je kompanija Tupoljev, dok je vladin izvođač Ministarstvo odbrane Rusije.

U ugovoru stoji da vojne misije Ministarstva odbrane Ruske Federacije br. 1205 (Sergejev Posad) i br. 684 (Samara), koje su odgovorne za kontrolu kvaliteta i prijem proizvoda, moraju pratiti rad.

Bombarder "Poslanik"

"Poslanik" je bombarder dugog dometa, čiji razvoj vodi Tupoljev od 2009. po nalogu Ministarstva odbrane Rusije. Avion je projektovana po šemi "letećeg krila", a u njegovom dizajnu će se široko koristiti tehnologije i materijali koji smanjuju vidljivost (stelt tehnologija).

Saopšteno je da će bombarder moći da nosi postojeće i perspektivne strateške krstareće rakete, precizne bombe, hipersonično oružje, kao i da će biti opremljen najnovijim sredstvima komunikacije i elektronskog ratovanja.

Ruski državni mediji tvrdili su da će ovaj bombarder moći da neprimećeno savlada napredne linije protivvazdušne odbrane NATO-a.

 

 

Godine 2019. Aleksej Krivoručko, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, izjavio je da će "Poslanik "ući u službu do 2027. i da će zameniti celu liniju vojnih aviona dugog doleta (Tu-22, Tu-95 i Tu -160) zahvaljujući velikom arsenalu visokopreciznog oružja, pogotovo hipersoničnih projektila.

Mediji pišu da prema još dva postojeća državna ugovora Zagorski optičko-mehanički pogon snabdeva Nacionalnu gardu Rusije teleskopima i dozimetrima.

Naglašavaju da informacije s internet stranice o javnim nabavkama osporavaju izjavu guvernera Moskovske oblasti Andreja Vorobjova, koji je tvrdio da se na području fabrike uglavnom proizvodi pirotehnika, dok sa optikom i mehanikom nema nikakve veze već dugo vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija