• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.08.2023

20:33

Ima poginulih u eksploziji kod Moskve! Uhapšen ruski špijun! Nemačka šalje "Patriote"

Tanjug/AP

Vesti

Ima poginulih u eksploziji kod Moskve! Uhapšen ruski špijun! Nemačka šalje "Patriote"

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 532. dan.

Propala kontraofanziva

Nemačka će Ukrajini pokloniti još dva sistema Patriot

Nemačka je objavila da je donirala Ukrajini još dva sistema protivvazdušne odbrane Patriot u svojoj poslednjoj rundi pomoći toj zemlji. Odbrambeni sistem zemlja-vazduh je glavno oružje tog tipa za SAD i mnoge njihove saveznike, pri čemu Patriot ima radar za praćenje u fazama za presretanje ciljeva.

Novonajavljeni paket pomoći uključuje i terenska vozila na gusjenicama Bandvagn 206, municiju, izviđačke dronove, mitraljeze i komplete prve pomoći. U aprilu je prvi Patriot koji je Nemačka poslala isporučen Ukrajini, a SAD su obezbedile još jedan.

Izveštaj iz maja sugerisao je da je jedan od sistema u Kijevu oštećen ruskim napadima.

Zvaničnik koji je špijunirao za Rusiju uhapšen je u Nemačkoj

Zvaničnik agencije za vojne nabavke osumnjičen da je prosleđivao poverljive informacije ruskim obaveštajnim službama uhapšen je u Nemačkoj, saopštilo je federalno tužilaštvo. Taj čovek, nemački državljanin koga je tužilaštvo identifikovalo samo kao Tomasa H., samoinicijativno se obratio ruskom konzulatu u Bonu i ambasadi u Berlinu i ponudio saradnju, navodi se u saopštenju.

Ovaj čovek je jednom prilikom ruskoj obaveštajnoj službi preneo informacije do kojih je došao tokom svog rada, navodi se. Nemačka, jedan od najvećih dobavljača vojne opreme Ukrajini, glavna je meta ruskih špijunskih operacija, koje su se povećale od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, upozorile su vlasti.

U decembru su vlasti uhapsile službenika nemačke spoljne obaveštajne službe (BND) za koga su sumnjale da je špijunirao za Rusiju. Portparol berlinskog ministarstva odbrane odbio je da komentariše.

Žestoke borbe kod Dnjepra

Jedna osoba preminula je nakon eksplozije ruske fabrike, broj povređenih je u porastu

Ruski mediji javljaju da je jedna osoba preminula od posledica povreda zadobijenih u eksploziji fabrike u Sergijevom Posadu kod Moskve. Državni mediji su citirali gradsku upravu koja je potvrdila da je jedna osoba preminula u bolnici.

Službe za hitne slučajeve ne sumnjaju da je eksploziju izazvao udar ukrajinske bespilotne letelice, od kojih su se mnogi dogodili ui oko Moskve poslednjih nedelja. Nove slike sa lica mesta pokazuju razmere razaranja izazvanih eksplozijom. Još nije jasno šta je izazvalo eksploziju.

U eksploziji je povređeno najmanje 45 ljudi, a pojedini ruski mediji prenose da je ta cifra veća od 50. Više od polovine povređenih nalazi se u bolnici.

Ruski istražni komitet otvorio je krivičnu istragu o incidentu. „U gradskom okrugu Sergijev Posad pokrenut je krivični postupak zbog incidenta u jednoj od fabrika, u kome su povređene osobe“, saopštio je Istražni komitet.

Predstavnik Istražnog komiteta rekao je agenciji TASS da tvrdnje o napadu dronom nisu potvrđene. Pravi uzrok eksplozije utvrđuju nadležni, rekli su oni.

"Što se tiče eksplozije, bila je veoma snažna. Sada su angažovane operativne službe. Ne mogu da komentarišem šta je bilo, pitanje je da li je to bio napad ili eksplozija iznutra", rekao je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov. intervju za RIA Nevs.

Savetnik šefa kabineta Zelenskog za kontraofanzivu: Svi moraju da budu strpljivi

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak branio je na Tviteru tempo napredovanja ukrajinske kontraofanzive, koja je na meti kritika da je spora i ograničena u delotvornosti. On je u saopštenju istakao da su na početku rata mnogi analitičari očekivali da će ruska vojska u roku od nekoliko dana jednostavno proći kroz Ukrajinu i zauzeti Kijev.

Podoljak sugeriše da je dosadašnja odbrana Ukrajine uništila reputaciju ruske vojske kao druge borbene sile u svetu.

„Kada neko govori o ukrajinskoj kontraofanzivi, njenoj brzini, pravcima i efikasnosti, daje savete ili samouvereno tvrdi da nešto ’definitivno ne ide po planu‘, najvažnije je zapamtiti da je juče (pre invazije Ukrajine) ) rusku vojsku su ozbiljno zvali 'druga armija na svetu', histerično su je se plašili, a nisu ni slutili da će se efikasno boriti protiv nje.

Zato, da bi se konačno razotkrio još jedan mit o kome su se juče ljudi plašili i da pomisle, svi moraju biti strpljivi i pažljivo pratiti kvalitetan rad oružanih snaga Ukrajine. U svakom slučaju, doneće obavezujući i pravičan zaključak. Rusija će prestati da postoji kao vojna pretnja posle rata u Ukrajini. Bar za Ukrajinu i Evropu. U međuvremenu, ofanzivne operacije se nastavljaju“, napisao je on.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Horor na frontu! Rusi spalili američkog "Bredlija", Ukrajinci beže glavom bez obzira, jedan izgubio oba stopala!

Foto: printscreen

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

◾Ruske snage su odbile šest napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području Novoselovskog i Uročišča Mankovskog;

◾Ruske trupe su tokom dana uspešno odbile dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

◾Ruske oružane snage u pravcu Donjecka odbile su pet napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine u blizini Minkovke, Krasnog, Avdejevke i Kleščejevke;

◾Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja u oblasti Rabotina i Uspenovke;

◾Oružane snage Rusije su za dan uništile oko 370 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

◾Grupa „Zapad“ nastavila je ofanzivna dejstva u pravcu Kupjanska i poboljšala svoj taktički položaj;

◾Ruske trupe su za dan uništile oko 80 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

◾️Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 vojnika u pravcu Kupjanska tokom prethodnog dana;

◾️Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom pravcu gotovo 180 vojnika, haubicu „akacija“ i samohodnu artiljerijsku haubicu „krab“;

◾️Ruski vojnici su od početka specijalne vojne operacije uništili 5.600 dronova,

◾️Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrši izviđanje u zoni skloništa Zaporoške oblasti.
 

 

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini, na nebu primećeni avioni MiG-31K sa hipersoničnim raketama "kindžal"

 

 

 

Panika! NATO dovukao nezamislivu silu na granice Rusije, sve je spremno za konačni obračun!

 

Zelenski održao sastanak o kontraofanzivi!

 

Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu da je održao sastanak u specijalnom formatu u „najužem“ krugu. Tema sastanka bila je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

- Duboka analiza trenutne situacije, planiranje budućih koraka, obezbeđivanje trupa svim potrebnim... - napisao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, izveštaje su podneliglavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni, komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, komandant Operativno-strateške grupe Tavrija Aleksandar Tarnavski i načelnik Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov.
 

 

Šok! Poljska zabada nož u leđa Kijevu?! Hitna reakcija Rusije, Putin dao naređenje obaveštajnim službama!

 

Rusi protivtenkovskim oružjem uništavaju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine kod Bahmuta

 

 

 

 

 

(VIDEO) Razorna eksplozija kod Moskve! Rusi na nogama, stravična detonacija zatresla grad!

 

Rusi odbili napad kod Pjatihatke

Ukrajinske snage su noću pokušale da napadnu ruske položaje u oblasti Orehova sa četiri jurišne grupe.

Ofanziva je odbijena, a gotovo sva vozila su uništena. Preostali pripadnici vojske Ukrajine su se povukli na svoje položaje.

 

 

 

(VIDEO) Ljudi, ovi se sprdaju sa Ukrajinom! Pogledajte kakve krševe će Kijev dobiti od Nemaca!

 

Uhapšen diverzant Kijeva


Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je na Krimu diverzanta koji je u junu digao u vazduh gasovod u selu Koreiz, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi.

U diverzanta je pronađeno 2 kg eksploziva S-4.

Uhapšeni je priznao da je sarađivao sa specijalnim službama Ukrajine.

 


 

 

 

Ukrajina i SAD udaraju na Poljake?! Velika uzbuna u Varšavi, najavljena izdaja neviđenih razmera!

 

Grupa "Istok" porazila ukrajinske snage u DNR

 

Jedinice grupe „Istok“, Oružanihs naga Rusije, sprečili su pokušaj ukrajinske vojske da pređu reku Mokri Jali u području Makarovke u DNR, saopšto je portparol grupe Oleg Čehov.

Pored toga, ruske jedinice, uz podršku artiljerije, odbile su napad protivnika u području Nikoljskog. Ukrajinske snage su imale gubitke u tehnici i živoj sili.
 

 

Počelo je! Ukrajina snažno krenula u proboj prve linije, Kijev na meti ima dva ključna grada!

 

 

Sprečen napad dronovima na Moskvu


„Tokom noći nad teritorijom Moskovske oblasti sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama. Sredstva PVO su uništila dva drona“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, tom prilikom niko nije povređen niti je naneta materijalna šteta.

Gradobnačelnik Moskve Sergej Sobjanjin saopštio je da su dronovi oboreni u području Domodjedova i Minskog šose (autoputa).

 


 

 

 

Grupa "Centar" slomila napad Ukrajine

 

Jedinice grupe „Centar“ sprečile su šest pokušaja ukrajinskih snaga, likvidirano je 60 militanata, saopštio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Tokom aktivne odbrane na Svatovskom i krasnolimanskom pravcu, jedinice grupe Centar, uz podršku artiljerije i avijacije, odbili su su šest pokušaja napada jurišnih grupa 21. i 42. mehanizovane brigade i 68. jegerske ukrajinske brigade. Gubici protivnika su iznosili oko 60 militanata - rekao je on.

Tom prilikom, uništena je ukrajinska tehnika.
 

 

"Zelenski je sledeći!" Rusi najavili stravičan kraj lidera Ukrajine!

 

 

Ukrajina: Broj poginulih u ruskim napadima na Pokrovsk povećao se na devet

Broj poginulih u dva ruska raketna napada na grad Pokrovsk na istoku Ukrajine povećao se na devet, povređene su 82 osobe, a srušeni su i apartmani i popularni hotel, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u noćnom video obraćanju da su završene spasilačke akcije u Pokrovsku koji se nalazi oko 75 kilometara jugozapadno od Bahmuta u istočnom Donjecku.

 

 

Zelenski je istakao da je svima pružena neophodna pomoć i da među povređenima ima dvoje dece, preneo je Rojters. Tokom ruskog napada na Pokrovsk u noći na utorak dve rakete su pogodile centar grada, rekli su svedoci.

Fotografije, koje su na društvenim mrežama postavili zvaničnici, pokazuju da je hotel "Družba" direktno pogođen i da je srušeno nekoliko spratova.

Hotel je bio jedan od retkih koji su još radili u oblasti Donjecka, blizu linije fronta. Svedoci su kamermanu Rojtersa rekli da su u prvom napadu poginula dva radnika hitnih službi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je povređeno 29 policajaca i sedam spasilaca u drugom napadu.

 

"Biće rata sa Ukrajinom!" Saveznici se okreću protiv Kijeva, reči savetnika Zelenskog zapalile Evropu!

 

Rajnmetal kupio 50 tenkova leopard 1 u Belgiji za Ukrajinu

Nemački odbrambeni koncern Rajnmetal nabavio je 50 starih tenkova Leopard 1 od Belgije, od kojih je većina namenjena za prebacivanje u Ukrajinu, prenosi Handelsblat.

"Koncern Rajnmetal priprema još jedan kontingent borbenih tenkova za izvoz u Ukrajinu. U tu svrhu kompanija je nabavila 50 tenkova Leopard 1 od belgijske kompanije OIP Land Sistems", piše list, pozivajući se na izvore u nemačkom vojno-industrijskom kompleksu.

 

 

Zelenski pred totalnim porazom! Bivši ekonomista MMF-a otkrio kada će doći do sloma kontraofanzive!

 

"Otvažnie" se aktivno brane na Krasnolimanskom pravcu

Na prelazu Rajgorodok - Karmazinovka odbijen je napad jurišne grupe uz podršku oklopnih vozila 68. zasebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Jedinice OSU su poražene streljačkom i artiljerijskom vatrom.

Na području šumarije Serebrjanski odbijena su 2 napada oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine. OSU su odbačene udarima artiljerije i vojne avijacije.

Na području naselja Červonopopovka je odbila napad 21. ombre Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat vatrenog udara po OSU, uništen je oklopni automobil sa jurišnim snagama.

 

Ruske snage ušle u još 5 naselja

Još pet naselja je poslednjih dana prešlo pod kontrolu ruskih snaga u Harkovskoj oblasti, izjavio je šef administracije regiona Vitalij Gančev.

On je za „Prvi kanal“ naglasio da je to veoma važan pokazatelj. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije veoma aktivno i prilično brzo napreduju po dubini regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bajka o kolapsu Rusije postala košmar za Zapad! Prevideli su jedan ključan detalj, sada ih čekaju teške posledice!
KOBNA GREŠKA

Bajka o kolapsu Rusije postala košmar za Zapad! Prevideli su jedan ključan detalj, sada ih čekaju teške posledice!

Zapadni narativ koji prestavlja Rusiju kao zemlju na ivici kolapsa proizilazi iz upornih tvrdnji da je Moskva podložna unutrašnjim previranjima, ali je država već pokazala izuzetnu prilagodljivost na testu opterećenja koji predstavlja aktuelna kriza, piše programski direktor Valdajskog kluba Andrej Sušencov u autorskom tekstu za RT internešenel.

09.08.2023

11:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija