• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.06.2022

19:57

DNR ZOVE PREDSTAVNIKE ZEMALJA EU DA BUDU SUDIJE UKRAJINSKIM MILITANTIMA

Vesti

DNR ZOVE PREDSTAVNIKE ZEMALJA EU DA BUDU SUDIJE UKRAJINSKIM MILITANTIMA

Podeli vest

DNR pozvala predstavnike evropskih zemalja na sud ukrajinskim nacistima

Predstavnici evropskih zemalja mogli bi da budu sudije u međunarodnom tribunalu nad ukrajinskim militantima, pozivi su poslati, izjavila je za Sputnjik predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog saveta DNR Jelena Šiškina.


„U ovom trenutku Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike, relevantna ministarstva i resori Ruske Federacije zajednički razvijaju povelju. Uskoro ćemo je videti. Pošto je to međunarodni tribunal, nije vezan za zakonodavstvo nacionalne jurisdikcije. Zbog toga će prema povelji, naravno, sastav sudija biti međunarodni. Videćemo ko će to biti. Uputili smo pozive raznim državama, uključujući i Evropi. Ko se odazove i ne uplaši da se otvoreno suprotstavi nacizmu koji cveta na teritoriji države Ukrajine, videćemo i, možda, njihovi predstavnici postanu deo međunarodnog tribunala“, objasnila je Šiškina.


Osim toga, Šiškina smatra da je dijapazon zločina ukrajinskih neonacista širi nego u Nirnbernškim procesima.


Prema njenim rečima, regularne jedinice ukrajinske vojske bile su po surovosti jednake neonacističkim bataljonima.


„Koliko god čudno bilo, ako su 2014-2015. nacistički bataljoni ‘Ajdar’, ‘Azov’, ‘Desni sektor’ (zabranjen u Rusiji) bili posebno okrutni, onda sa početkom vojnooslobodilačke operacije vidimo ista zverstva i ratne zločine – možda čak i okrutnije – od strane regularnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Stoga ćemo na optuženičkoj klupi videti sve ljude koji su se latili oružja da bi ubijali civile“, istakla je Šiškina.


Ona je dodala da bi prvo zasedanje privremenog „Marijupoljskog tribunala“ moglo da se održi pre kraja leta.


Ranije je ombudsman DNR Darija Morozova saopštila da kancelarija komesara za ljudska prava u ovoj Republici prikuplja dokaze o zločinima ukrajinskih oružanih grupa, koji će biti korišćeni na vojnom sudu protiv ukrajinskih boraca. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će termini za pripremu povelje tribunala protiv nacista biti objavljeni u najskorije vreme.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija