• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

22.02.2022

00:31

POKUŠAVAJU DA POTPUNO IZOLUJU DNR I LNR! Bajden potpisao ukaz, Amerika OŠTRO UDARA otcepljene republike! (FOTO+VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

POKUŠAVAJU DA POTPUNO IZOLUJU DNR I LNR! Bajden potpisao ukaz, Amerika OŠTRO UDARA otcepljene republike! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika su bile prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju

00.30 - Bajden uvodi sankcije DNR i LNR

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuje ekonomska aktivnost SAD u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.

Rusija je ranije u ponedeljak zvanično priznala dve otcepljene zemlje od Ukrajine.

Izvršna naredba zabranjuje "nove investicije" u regionu, "uvoz u Sjedinjene Države, direktno ili indirektno, bilo koje robe, usluge ili tehnologije" iz regiona, "izvoz, ponovni izvoz, prodaju ili snabdevanje... bilo koje robe, usluge ili tehnologije" iz regiona, i "bilo kakvo odobrenje, finansiranje, olakšavanje ili garancija od strane lica Sjedinjenih Država... bi bilo zabranjeno“.

Naredba je pretežno proširenje serije izvršnih naredbi iz 2014. godine nakon rata u Donbasu.

23.00 - Rusija: Sporazum sa DNR i LNR o izgradnji vojnih baza

Rusija je stekla pravo da gradi vojne baze u dva otcepljena regiona Ukrajine u skladu sa novim sporazumima sa njihovim liderima, objavio je Rojters pozivajući se kopiju jednog od sporazuma koji je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Putin je u ponedeljak uveče potpisao ukaze o priznavanju nezavisnosti dva otcepljena, samoproglašena regiona - Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) uprkos upozorenjima Zapada da je taj korak protivzakonit i da poništava dugotrajne mirovne pregovore, prenosi Rojters.

Rusija i otcepljeni regioni takođe planiraju da potpišu odvojene sporazume o vojnoj saradnji i zaštiti granica, prema nacrtima zakona koje će Duma, donji dom parlamenta Rusije, danas razmatrati, dodaje Rojters.
 

21.10 - Širom Donbasa ljudi sa ruskim zastavama izlaze ne ulice i slave prizanje, skandiraju: Rusija, Rusija, pevaju rusku himnu. U mnogim mestima grme vatrometi.

 

 

 

 

 

 

20.47 - Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je izvršnim vlastima da što pre ratifikuju odluku o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike.

19.41 Eksplozija se navodno dogodila ispred lokalne kancelarije misije za kontrolu prekida vatre u istočnoj Ukrajini. Incident se dogodio u vreme kada je Putin objavio da će uskoro priznati DNR i LNR"

Snažna eksplozija potresla je centralni Lugansk, glavni grad istoimene otcepljene republike na istoku Ukrajine. Eksplozija se dogodila ispred zgrade u kojoj se nalazi kancelarija Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju (JCCC) o prekidu vatre i stabilizaciji linije razgraničenja u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

 

 

Neprovereni snimci koji kruže internetom pokazuju teško oštećeno vozilo u plamenu ispred zgrade. Eksplozija je razbila prozore na zgradi i aktivirala alarme više automobila parkiranih ispred.

Šef misije LPR-a pri JCCC-u i njegov vozač su ranjeni u eksploziji, saopštila je misija. 

17.00  Najmanje 60.000 ukrajinskih vojnika stacionirano je u blizini granica samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, izvestio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ruskog predsednika Vladimira Putina

Prema rečima ministra odbrane, Ukrajina priprema ozbiljnu provokaciju ili vojnu operaciju u Donbasu, preneo je Interfaks.

On je istakao da je Ukrajina dovela svoje snage u region Donbasa "faktički na sam vrh borbene gotovosti".

Kako je naveo, situacija u Donbasu je izuzetno napeta i dodao da ruska vojska od 14. februara beleži povećanje borbene gotovosti ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

- U blizini granica Luganske i Donjecke oblasti koncentrisano je ukupno 59,3 hiljade vojnog osoblja - rekao je Šojgu na sastanku Saveta bezbednosti Rusije.

On je rekao i da se vojna oprema vraća na prethodne pozicije i naveo raketni sistem, kao i "345 tenkova, 2.160 borbenih oklopnih vozila, 820 artiljerijskih oruđa i minobacača, 160 višecevnih raketnih sistema (MLRS), uključujući "Šmerc".

Šojgu je takođe rekao da je sinoć u Donbasu zabeleženo više od 40 granatiranja.

 

15.40 - Britanski ministar odbrane dao izjavu o Ukrajini


Velika Britanija je bila među najaktivnijim pristalicama Ukrajine u njenom sukobu sa otcepljenim republikama Donjeckom i Luganskom i pružila je Kijevu finansijsku pomoć i vojnu opremu. 

Njegove izjave dolaze nakon što su poslanici postavili niz pitanja o najnovijim dešavanjima u ukrajinskoj krizi.

Tenzije su se rasplamsale na istoku Ukrajine 17. februara, kada su šefovi lokalnih milicija u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici prijavili kršenje primirja od strane kijevskih snaga. Od tada se granatiranje samo pojačalo, a DPR i LNR najavljuju masovnu evakuaciju civila u Rusiju i opštu mobilizaciju muškaraca starosti između 18 i 55 godina.

 

15.35 - Austrija šalje Kriznu grupu u Kijev da se pripremi za evakuaciju svojih građana

 

14.52 - Zapadni mediji i visoki zvaničnici spekulišu o mogućem datumu ruske "invazije" na Ukrajinu poslednjih nekoliko nedelja, pri čemu su se kao datumi pominjali 16. i 20. februar. Pentagon je tvrdio da bi Rusija danas mogla da napadne Ukrajinu, dodajući da još ima vremena za diplomatiju.

- Već dugo pričamo da ruska invazija može da se desi bilo kada, na primer, danas. Nadamo se da se to neće desiti i zato nastavljamo da koristimo sve moguće diplomatske kanale - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi. CNN.

Spekulacije o tome da Rusija navodno planira invaziju na Ukrajinu traju na Zapadu mesecima, a SAD i NATO navode povećanje broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom. Moskva je više puta demantovala optužbe, rekavši da premešta svoje trupe unutar sopstvene teritorije i da to ne bi trebalo nikoga da zabrinjava. Rusija je takođe naglasila da rastuća vojna aktivnost NATO-a u istočnoj Evropi i aktivna finansijska i tehnička podrška Ukrajini predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost Rusije.

 

14.35 -  Ukrajinske snage granatirale DNR iz četiri pravca, uključujući minobacačke granate zabranjene sporazumima iz Minska, kaže DNR Ukrajinske snage bezbednosti granatirale su samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) u četiri pravca u roku od pola sata, koristeći, između ostalog, minobacačke granate od 120 milimetara zabranjene sporazumima iz Minska, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za prekid vatre. Kontrola i koordinacija (JCCC) navodi se u saopštenju. Dvanaest minobacačkih granata kalibra 120 milimetara ispaljeno je u pravcu naselja Šahta 6/7, a šest minobacačkih granata kalibra 82 milimetara ispaljeno je u pravcu sela Verhnetoreckoje. Osim toga, ispaljeno je 12 minobacačkih granata od 120 milimetara u pravcu Volvo centra u Donjecku, tri granate su ispaljene u pravcu sela Novolaspa. Granatiranje je izvršeno između 15:05 i 15:31 po lokalnom vremenu.

 

14.08 - Eksplozije, artiljerijska paljba čula se u oblasti aerodroma Donjeck, kaže dopisnik U blizini aerodroma u Donjecku čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika. Kako javlja dopisnik, u toku je granatiranje u blizini aerodroma

 

RUSKA VOJSKA UNIŠTILA DVA OKLOPNA VOZILA UKRAJINE! Ubijena petorica diverzanata koji su pokušali da pređu granicu!

13.45 - Evakuacija iz Luganska usled rastućih tenzija u Donbasu

 

 

13.43 - Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost kaže da su SAD registrovale dalje napredovanje ruskih snaga ka ukrajinskoj granici

13.10 - Švedska povlači većinu diplomatskog osoblja iz ambasade u Kijevu, kažu izveštaji

12.48 - Zapadne zemlje podstiču agresiju Kijeva na Rusiju, uspostavljaju svoje vojne baze u Ukrajini, kaže sirijski ministar spoljnih poslova

LIZ TRAS HOĆE PO SVAKU CENU DA GURNE RUSIJU U RAT! Britanska ministarka UBEĐENA: Ruska invazija na Ukrajinu je VRLO VEROVATNA!

 

12.41 - Ukrajinska vojska kaže da su jedinice ostale na svojim pozicijama i da nisu napredovale u Donbasu

 

12.30 - U Donbasu je rat, situacija je kritična - Narodna milicija DNR

12.20 - Snage DNR sukobile se sa ukrajinskom vojnom jedinicom koja je pokušala da dođe do granice sa Rusijom, tvrdi narodna milicija Donjecka. 

"U toku je specijalna operacija u Novoazovsku sa ciljem uništenja ukrajinske grupe koja je pokušala da se probije do ruske granice", navodi se u saopštenju narodne milicije DNR.

12.08 - Više od 21.000 građana, 50 društvenih objekata, bolnice u Dokučajevsku, Olenevka u DNR nemaju pristup vodi - Ministarstvo za vanredne situacije DNR

12.01 - Uprava Luganska objavila je spisak mesta preporučenih za privremeno sklonište stanovništva prestonice, prenosi sajt gradske uprave.

"Uprava Luganska obaveštava stanovnike grada o spisku mesta za smeštaj stanovništva u svim okruzima Luganska. Svi naznačeni podrumi i polupodrumi bolnica, škola i stambenih zgrada su prilagođeni samo za privremeno sklonište, jer delimično im nedostaje vodovod, kanalizacija, rasveta i dovod vazduha", navodi se u saopštenju.

11.49 - Donjecka Narodna Republika proglasila je vanredno stanje zbog gašenja crpne stanice i prekida centralnog snabdevanja vodom za piće.

11.35 - Ukrajinska vojska granatira duž cele linije razdvajanja u Donbasu, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Edvard Basurin.
 

11.28 - Er Frans sutra neće leteti za Kijev zbog situacije u Ukrajini, saopštio je predstavnik kompanije Sputnjiku.

11.28 - Donjecka narodna milicija: Ukrajinske snage počele da primenjuju plan invazije na Donbas

Eduard Basurin, portparol milicije samoproglašene DNR izjavio je da su ukrajinske snage počele da sprovode svoj plan invazije na Donbas.


11.09 - U Donjecku nakon granatiranja sa ukrajinske strane oštećena centralna gradska bolnica - DNR

U posledicama minobacačkog napada ukrajinskih snaga bezbednosti oštećena je električna centrala i Centralna gradska bolnica u Donjecku, saopštila je Narodna milicija samoproglašene DNR.

- Situacija na liniji kontakta je i dalje kritična. Ukrajinski militanti nastavljaju da napadaju civilnu infrastrukturu republike. Kao rezultat minobacačkog napada sa položaja 54. mehanizovane brigade, elektrocentrale i Centralne gradske bolnice br. 14, Donjeck, na adresi Ulica Petrovski 197, oštećeni su - saopštilo je ministarstvo na svom Telegram kanalu.
 

10.57 -  Ukrajina granatirala punkt granične službe FSB!

Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogidio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti, zgrada je u potunosti uništena.


Tom priliko niko nije povređen. Demineri su na licu mesta.

 

10.40 - Kanonada na zapadu Donjecka

 

10.34 - Pušilin: Situacija u DNR je kritična


- Naglo se zaoštrila situacija u Mariupoljskom pravcu. Militanti 36. brigade napali su pozicije jedinica Narodne milicije u području Kominternovo. U toku su borbe kod granice sa Rusijom - saopštio je šef samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Kako navodi, ukrajisnka vojska granatira teritoriju DNR iz teške artiljerije, minobacača, bacača granata, tenkova. Ljudi ginu.

 

10.27 - Evakuacija civila iz Donbasa u Rusiju se nastavlja!

10.23 - Video snimak prikazuje posledice granatiranja periferije Stanice Luganske od strane kijevskih snaga.

 

 

10.24 - Sirene aktivirane u Lugansku

10.19 - Odbrambeno oružje koje je Kijev dobio od partnera većim delom je poslato u Donbas, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.


- Odbrambeno oružje koje smo dobili od partnera već je predato jedinicama na frontu i naši vojnici su već naučili da rukuju sa njim - rekao je Reznikov.

 

10.13 - Evakuacija izbeglica iz LNR i DNR u Rusiju izazvana je provokacionim i agresivnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine u tom regionu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

09.42 - Vanredna sednica Saveta bezbednosti Rusije


Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas vanrednu sednicu Saveza bezbednosti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


- To će biti veliki Savet bezbednosti - saopštio je on novinarima. Predsednik će danas održati nekoliko međuanrodnih telefonskih razgovora. Peskov nije saopštio teme sastanka.

Foto: AP/Photo

Vladimir Putin

 

09.19 - Eksplozija je odjeknula u području aerodroma u Donjecku, javlja dopisnik Sputnjika.

 

08.38 - Ukrajinska diverzantska grupa je ušla na teritoriju DNR sa juga kako bi se probila na granicu sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost DNR


Prema podacima resora, ukrajinska vojska je pokušala da se približi ruskoj ranici, ali je naišla na otpor Narodne milicije DNR.


- Tokom proboja u vazduh je dignuto skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Narodne milicije DNR. Neprijatelj je pokušao da dođe do državne granice Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije. Borci DNR su blokirali centralne komunikacione puteve. U toku su borbe - navodi se u saopštenju.

 

08.17 - DNR: Pokušaj diverzije na teritoriji republike


Ukrajinski diverzant digao se u vazduh prilikom pokušaja da podmetne eksploziv u području železničke stanice u Donjecku, saopštio je predstavnik Narodne milicije Donjecke narodne republike.


- Ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju sa pokušajima da izvedu terorističke napade na vitalne infrastrukturne i civilne objekte. Prema operativnim informacijama Ministarstva za državnu bezbednost DNR, oko 4.45 digao se u vazduh ukrajinski diverzant prilikom pokušaja da postavi eksplozivnu napravu na tržnici u području železničke stanice u Donjecku. Pored teroriste je pronađena torba sa drugom eksplozivnom napravom - rekao je on.

08.16 - Nemačka aviokompanija "Lufthanza" i švajcarski "Svis er" obustavili su letove za Kijev zbog situacije oko Ukrajine, javlja Bi-Bi-Si.

 

08.13 - Sa Krima stigli prvi dobrovoljci na Donbas

Prva grupa dobrovoljaca iz Krima stigla je u Donbas kako bi pružila pomoć stanovnicima Donjecke i Luganske narodne republike, saopštio je Sputnjiku koordinator integracionog komiteta „Rusija-Donbas“ Andrej Kozenjko. Po njegovim rečima, Donbas je meta brutalne agresije Oružanih snaga Ukrajine. U poslednje vreme „situacija je eskalirala do krajnjih granica“.


Koordinator integracionog komiteta je naglasio da dobrovoljci treba da pomognu stanovnicima samoproglašenih republika u zaštiti "njihovih prava na samoopredeljenje". Na čelu grupe volontera nalazi se sam Kozenjko i ataman Crnomorskih kozačkih snaga Anton Sirotkin.

7.44 - U Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je iz Donbasa do sada u Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica.

 

07.37 - Plakate sa pozivom na mobilizaciju izlepljeni su po celom Donbasu

 

 

 

07.36 - Šef samoproglašene Luganske narodne republike Leonid Pasečnik potpisao je ukaz o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca uzrasta iznad 55 godina.

 

 

 

07.33 - Ukrajinka vojska je granatirala i dve škole u Donjecku

Narodna milicija DNR saopštila je da je prilikom granatiranja ukrajinske vojske tokom noći poginuo jedan njihov pripadnik, dok se još jedan nalazi u teškom stanju.

 

07.05 - Makron uspeo, dogovoren samit Putin - Bajden!

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona

"Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov", naveli su iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da se samit može održati "samo u slučaju ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu".

Makron će pomoći da se pripremi sadržaj o kojem će se razgovarati, navelo je francusko predsedništvo.

05.00 - Raste broj povređenih civila u ukrajinskom granatiranju

U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga sinoć su na teritoriji samoproglašene Luganjske narodne republike (LNR) povređena tri civila, saopštio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Prema njegovim rečima, jednom od ranjenih civila je amputirana noga, prenosi Interfaks. Filiponenko je dodao da su tokom dana oružane snage Ukrajine pucale na teritoriju LNR 66 puta. Dodao je da su na meti bila 24 naseljena mesta u LNR.

I u centru Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici (DNR), kasno sinoć odeknula je eksplozija, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 2 godine

Kad Albanci zavijore Albanske zastave u Prištini vi prvi iz Informera da zaćutite.

asasasas

pre 2 godine

Isplatite akcije manjinskim akcionarima LukoilSrbija ... ispostujte ugovor .. braco .. lopovska

Miro

pre 1 godinu

Duboka država namerno drži ovog Dementija kako bi sve nakon sunovrata pripisala njemu. Sada je to već očito. Znaju da im sledi katastrofalan scenario i zbog toga su unapred postavili " krivca".

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija