• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/Informer

18.02.2022

07:00

PITANJE JE DANA, I IVO ANDRIĆ ĆE BITI KRIV ZA GENOCID! Bošnjaci, na čemu ste vi, šta je sledeće?! Da je Andrić  bio živ 95. sigurno bi završio u Hagu...

Balkan

PITANJE JE DANA, I IVO ANDRIĆ ĆE BITI KRIV ZA GENOCID! Bošnjaci, na čemu ste vi, šta je sledeće?! Da je Andrić bio živ 95. sigurno bi završio u Hagu...

Podeli vest

Pitanje je samo vremena kada će na apelaciju Bakira Izetbegovića međunarodna zajednica u BiH zabraniti srpskog nobelovca Ivu Andrića

Do sada mu možda tonije bilo ni potrebno jer u bošnjačkim kantonima ionako Andrićevih dijelaviše nema u školskoj lektiri, nema ih u bibliotekama, nema novih izdanja…

Zašto?

Sve je počelo kada je1967. odnedavno rahmetli Muhamed Tunjo Filipović „otkrio" da je „Andrićevo djelo nanijelo više zla Bosni nego svi okupatori zajedno".

Malo je reći skandal

Na ovu skandaloznu ocjenu objavljenu u sarajevskom književnom časopisu „Život", nakon opšte ćutnje kulturne javnosti, reagovao je mladi kritičar i teoretičar književnosti Novica Petković, a onda su zbog muslimanskog nacionalizma morali da se uključe i politički forumi. No, Tunjo je ubrzo vraćen u partiju i javno rehabilitovan, sa oreolom žrtve za nacionalnu stvar.

Novica Petković je zbog „srpskog nacionalizma" morao da pređe u Beograd. A Muhsin Rizvić, Rusmir Mahmutćehajić i mlađi bošnjački „andrićolozi" utvrdili su da su „svi likovi muslimana u Andrićevom opusu prikazani negativno i karikaturalno".

Kao „neprijatelja i Bosne i Bošnjaka", koji je, pride, u svojoj tada još neobjavljenoj bečkoj disertaciji napisao nešto ružno o Osmanskoj okupaciji, Andrića je u bivšem republičkom režimu štitio Nobel i činjenica da je znatan dio nagrade poklonio i za razvoj bibliotekarstva u BiH. Ali, kada je došla sloboda, kako svjedoči Kusturica, prvi predsjednik Predsjedništva demokratske BiH  Andrića je nazvao „fratarskim kopiletom".

SRBIJO, AKO SI IMALA DILEMU, SADA JE SVE JASNO! Eskobar: Svrha dijaloga Beograda i Prištine je da se sve okrene u smeru Kosova... Rusija i Kina su maligne na Balkanu!

Kada je A. Izetbegović taj svoj umjetnički sud izrekao pred piščevim fanom, šta li je tek govorio pred svojim sljedbenicima?!

Nije čudo što su se Andrićeve biste i poprsija našli na udaru branitelja Bosne prije nego što je građanski rat i počeo.

Foto: Printskrin

Bošnjački junak bez mane i straha, Murat Šabanović, u Višegradu je macolom razlupao piščevu bronzanu glavu uz odobravanje mahalske alaše. A pošto mu je poslije rata izmakla obećana nagrada, sam je u mikrofon rekao da ga je Omer Behmen prevario da će za rečeno junašvto dobiti dućan na Baščaršiji.

U prijestonom Sarajevu je malo kasnije sve obavljeno diskretnije i pod okriljem noći, a egzekucija je bila grupna.

U parku na Trgu oslobođenja Zelene beretke su simbolično obezglavile i ostale srpske umjetnike.

Tako je Ivo Andrić imao veliku ulogu i u dalekom predskazanju građanskog rata u BiH, i u razumijevanju toga rata, kao i u sagledavanju njegovih posljedica.

Srbi su počeli da ga čitaju ne samo kao veliku literaturu nego i kao političku pouku. Muslimani/Bošnjaci su pak htjeli da ubiju pticu rugalicu koja je prepoznala njihove opake fantazije o nemogućoj državi.

Mudri Andrić je i to predvidio: „Bosanci mrze sve, ali najviše mrze one koji im na tu mržnju ukažu".

AMERI, ŠTA ĆETE SADA?! RUSIJA JASNA, SVE TRUPE IZ CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE MORAJU DA IDU! Moskva odgovorila u osam tačaka - SAD ove ne mogu ispuniti?!

Čudo je da u bošnjačkim kantonima nije već i zvanično zabranjeno da se Andrić čita, citira, afirmiše i o njemu uopšte piše, sem u interpretacijama Muhameda, Muhsina,  Rusmira i sl.

Ali, neće biti nimalo čudno kada Bakir Izetbegović u Ustavnom sudu BiH pokrene apelaciju da se zakonom zabrani i spominjanje imena srpskog nobelovca iz Bosne na cijeloj teritoriji kakve takve-države, kao dokaz da ona ipak nije tek „kakva-takva", nego potpuno normalna, jedinstvena, građanska itd.    Naposlijetku, biće upućen zahtjev Nobelovom komitetu da se Andriću posthumno oduzmenagrada.

Čak i za neuporedivo manje grijehe, takav zahtjev je već bio upućen za Petera Handkea, netom nakon što je dobio Nobela. Doduše nisu uspjeli, ali Austrijanac je ipak samo naklonjen Srbima, a Andrić je jedan od reprezentativnih pripadnika „lošeg naroda" i pride rodom sa teritorije današnje Srpske.

Štaviše, najduže je živio i umro u agresorskom Beogradu.

Muslimani/Bošnjaci svaku svoju veću pogibiju, makar je i sami izazvali, ili kao kolaboranti višestruko više pobili komšija, smataraju genocidom nad svojm narodom. Toliki broj pretrpljenih genocida u kratkoj nacionalnoj istoriji Bošnjaka, koja počinje tek od 1966, djeluje nevjerovatno.

Ali, ako se definicija pojma genocid toliko proširi, kao u slučaju Srebrenice, onda je realno da ih bude i mnogo više od 12. No, onda se postavlja pitanje: koliko genocida su tek oni počinili nad pravoslavnim komšijama Srbima?

Vjerovatno postoje savremene statističke metode uz pomoć kojih bi stručnjaci mogli da dođu do aproksimativnebrojke srpskih žrtava „poturica" tokom 500 godina pod Turcima.

Zasjenila bi sve kasnije.

A o kulturocidu Andrić piše u već pomenutom doktoratu.

„Osvajanjem Carigrada evropskom čovječanstvu nanesena je rana. Nigdje ta rana nije bila dublja i bolnija neo u Bosni".

Tokom K und K aneksije, kojoj su služili prilikom etničkog čišćenja Srba u Podrinju uoči napada na Srbiju. NDH i 13, SS divizija bila je kulminacija, ali se nastavilo i tokom građanskog rata.

Istina, Tunjino šokantno poređenje Andrića i svih okupacija u najmanju ruku se relativizuje činjenicom da su bosanski muslimani dobrovoljno participirali i u osmanskoj i u autrougarskoj i u nacističkoj okupaciji. To zapravo za njih i nisu bile okupacije, nego „uprava", „kratka epizoda", „političko nesnalaženje", dok je Andrićevo djelo ni sa čim uporedivo zlo.

Ergo, Andrićevo zlodjelo prevazilazi 12 genocida zajedno. Gore je od Srebenice!

Da je doživo kraj rata '92-'95., Ivo Andrić bi sigurno završio u Hagu zbog teze da je „Bosna zemlja mržnje". U skladu sa bošnjačkim mnjenjem, tamošnje sudije u Andrićevom dijelu ne bi prepoznale genijano literarno i esejističko poniranje u dubinu nacionalnih odnosa u Bosni, koje je i njima moglo pomoći da u nju proniknu, nego kao ratno huškanje.

Tipičan genocidaš.

Ne bi prošao bez doživotne!

Umjesto brojnih uništenih spomenika po Bosni, Andrić je u Srpskoj za uspomenu dobio čitav grad napravljen od kamena da bi bio neuništiv.Alija, Omer(Behmen), prevrću se u grobu. No, pitanje je samo dana kada će njihovi nasljednici potegnuti da Andrićgrad „vrijeđa njihova nacionalna osjećanja", „ugrožava njihov vitalni interes" i „opstruiše bosansku državnost".

Foto: printscreen

Da li će tražiti da ga lažni visoki predstavnik sruši? Ili će se zadovoljiti da promijeni ime u Mehmed-pašin grad? Ili će uz pomoć međunarodne zajednice biti postignut „kompromis": bezimeni Kamen grad.

NEZAPAMĆEN SKANDAL U CRNOJ GORI! Konzul POZIVA NA UNIŠTENJE RUSIJE, organizuje "Marš jedinstva sa Ukrajinom"!

Budućnost Srba u BiH simbolički je vezana za posthumnu sudbinu Ive Andrića u Srpskoj.

Ne bude li vratila svoje ustavne nadležnosti, i Andrićev grad, kao i Srbi, potpašće pod nadleženost organa „jedinstvene BiH".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 2 godine

Ne treba osuđivati ceo bosanski živalj zbog antisrpskog politikanstva koje predvodi tatin sin iz porodice Izetbegović, ali svačije ćutanje znači i samim tim, odobravanje. U sitna crevca ne ulazim, ali muslimani u BiH pokušavaju da sve potpisane posleratne sporazume opovrgnu po principu,"PUJ PIKE, NE VAŽI". Drugo, pokušavaju da se Srbija i srpski narod međunarodno prizna kao genocidan. Treće, pokušavaju da Republika Srpska kao takva nestane sa mape i da bude u sklopu njihove države. Da bi došli do željenog cilja služe se pokušajima prekrajanja istorije, karikiranja, optuživanja raznih poznatih srpskih javnih ličnosti iz prošlosti, sadašnjosti, kako iz politike, tako iz sveta opšte kulture. Sve u svemu ne biraju sredstva, niti mesto, niti vreme. Ratni pokliči koje takođe čujemo i vidimo sa one strane Drine u poslednje vreme, sve to zajedno ima jaku podršku anglosaksonskih i prozapadnih obaveštajnih službi, jer stabilan Zapadni Balkan njima nikako ne odgovara.

Aleks

pre 2 godine

Ovaj Ivo pobi sve živo ! Nije "njihov". NJihovi se zovu Hadžimudžidžidžabidža i Bulidža. Iako nisu arapi.

SPREMAJU SE ZA RAT, SRBI I HRVATI DOBILI JEZIVU PORUKU! Eksprert upozorio, Zapad i Sarajevo naručili skupove radikalnih islamista, ne treba imati iluzije, cilj im je jedan...
Planeta

SPREMAJU SE ZA RAT, SRBI I HRVATI DOBILI JEZIVU PORUKU! Eksprert upozorio, Zapad i Sarajevo naručili skupove radikalnih islamista, ne treba imati iluzije, cilj im je jedan...

Ekspert za borbu protiv terorizma i politički analitičar Dževad Galijašević izjavio je da postoji koordinacija između političkog Sarajeva i Zapada, zbog čega su i naručeni skupovi radikalnih islamista i bivših vojnika u Bužimu koji trebaju prvo zastrašiti Srbe i Hrvate, a zatim i dodatno radikalizovati Bošnjake i pripremiti ih za rat

16.02.2022

08:11

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Istoričar Bogdan Živković sa Balkanološkog instituta SANU ocenio je da danas da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN zato što je ta zemlja pod velikim pritiskom SAD, zato što u mnogo čemu nema suverenitet i zato što crnogorski premijer Milojko Spajić želi podršku najmoćnije svetske sile u nastojanjima da postane prvi čovek Crne Gore.

20.05.2024

20:09

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)
Društvo

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)

Posetioci su imali prilike da istraže razne programske sadržaje festivala koji su predstaviljeni u šest tematskih celina, a drugog festivalskoog dana su svi prisutni imali prilike da uživaju u posebnom doživljaju koji je donela nesvakidašnja izložba old tajmera u okviru koje je predstavljeno preko 70 umetničkih dela auto industrije. Među njima se našao i jedan stogodišnjak iz 1924. godine.

20.05.2024

19:00

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija