• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.01.2024

14:20

Ubrzajte proces! Ovo su najbolje punomasne namirnice za mršavljenje

Shuterstock

Zdravlje

Ubrzajte proces! Ovo su najbolje punomasne namirnice za mršavljenje

Podeli vest

Određene punomasne namirnice mogu pomoći u gubitku kilograma.

Ketrin Gervacio, nutricionistkinja, otkrila je koje su najbolje punomasne namirnice za mršavljenje.

Godinama je bilo široko rasprostranjeno verovanje da je sklonost ka opcijama s niskim udelom masti ili bez masti mudro za one koji žele da smršaju. Međutim, sve veći broj istraživanja o ishrani dovodi ovo u pitanje.

Najnovija istraživanja navode da ne morate izbegavati punomasnu hranu ako želite da oslabite. Važno je samo da odaberete zdrave masti, a ne zasićene masti i da vodite računa o količini hrane.

Evo koje su namirnice bogate zdravim mastima:

Orašasti plodovi

Prepuni esencijalnih nutrijenata, vlakana i zdravih masti, orašasti plodovi pružaju savršenu nutritivnu ravnotežu koja održava punu energiju.

 - Orasi su prepuni zdravih masti koje povećavaju sitost i pružaju trajnu energiju za suzbijanje žudnje za hranom između obroka. Konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od gojaznosti - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

 

 

Maslinovo ulje

Mononezasićene masti i antioksidansi maslinovog ulja čine ga glavnim izborom za zdravlje srca, kao i za mršavljenje.

 - Sadržaj antioksidansa u maslinovom ulju ima protivupalno dejstvo. Hronična upala je povezana s gojaznošću pa bi smanjenje upale moglo pomoći u vašim naporima da izgubite težinu - kaže nutricionista.

Maslinovo ulje se smatra zdravim i korisnim zamenom za nezdrave masti.

Ovo poboljšava sveukupne obrasce ishrane kako bi se postiglo zdravlje uz gubitak težine.

Foto: Shutterstock

 

 

Sirevi

Iako je umerenost ključna, uključivanje sira u vašu ishranu može pružiti dobar izvor masti, proteina i esencijalnih nutrijenata poput kalcijuma.

Neke odlične sorte sira uključuju fetu, kozji sir ili mocarelu.

 - Sir je dobar izvor proteina, koji doprinosi osećaju sitosti jer mu je potrebno duže da se svari. Proteini takođe obezbeđuju  aminokiseline za izgradnju vitalnih mišića. Takođe, sadržaj nutrijenata u siru, poput kalcijuma vitamina B12 i fosfora, neophodan je za sveukupno zdravlje, tako da podržava zdravo mršavljenje - kaže Gervacio.

Foto: Freepik.com

 

 

Jaja

Jaja su bogata proteinima koja vam mogu pružiti zadovoljavajući početak dana, a istovremeno podržava dugoročno mršavljenje.

 - Jaja sadrže visoko biološke proteine i zdrav masti. Ova kombinacija doprinosi kontroli apetita i snabdeva telo dovoljnom količinom aminokiselina. Jaja su uobičajena hrana za ljude koji žele da sagore masnoće uz povećanje mišićne mase, u kombinaciji s programom vežbanja - kaže Gervacio.

Foto: freepik

 

 

Jogurt

Osim kremaste teksture, punomasni jogurt sadrži probiotike, kalcijum i proteine, što ga čini hranljivim izborom za one koji žele da oslabe. Spojite ga s voćem ili granolom za ukusan obrok.

 - Jogurt daje proteine i probiotike. Probiotici mogu pomoći u osetljivosti na insulin i održavati normalne nivoe šećera u krvi. Ovo može pomoći u gubitku težine - dodaje nutricionista.

Foto: freepik

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija