• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.07.2023

15:40

Nutricionisti upozoravaju! Izbegavajte ove namirnice na putovanjima

Pixabay

Zdravlje

Nutricionisti upozoravaju! Izbegavajte ove namirnice na putovanjima

Podeli vest

Ako jedete neke namirnice na putovanjima, rizikujete da vam pozli ili da imate ozbiljne zdravstvene tegobe.

Putovanje vas uvek izlaže novim izvorima hrane, lokalnim postupcima rukovanja hranom i različitim standardima čistoće. Zbog toga treba da obratite pažnju na to šta jedete kada putujete.

Probavne tegobe kao što su proliv i povraćanje su najčešći problemi koji se javljaju tokom putovanja u inostranstvo. Ispostavilo se da hrana koju jedete može uticati na te tegobe, prenosi the Sun. 

 - Proliv kod putnika mogu izazvati mnoge različite klice poput bakterija, virusa ili parazita. Sve ove klice se šire ako jedete ili pijete kontaminiranu hranu i vodu ili  ako koristite kontaminirano posuđe i pribor za jelo - navode nutricionisti. 

Bilo da jedete u hotelskom restoranu ili na ulici, postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate.

Ovo su namirnice na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Sirova riba i meso

 Sirovo meso i morske plodove biste trebali zaobići u širokom luku kada putujete u inostranstvo na određena mesta.

  - Ne možemo saznati odakle su te namirnice došle, koliko su dugo bile napolju i kako se s njima postupalo - kaže nutricionistkinja Vanesa Rizeto. 

Ona je dodatno objasnila:

- Šnicle, tartar, suši ili sirovi morski plodovi, kao i neadekvatno pripremljeno meso, riba ili morski plodovi mogu povećati rizik od konzumacije bakterija, parazita ili virusa, što može dovesti do bolesti. Čak i dobro kuvane ribe i školjke mogu predstavljati opasnost od zaraze. Treba izbegavati svako meso koje je još crveno ili ružičasto, kao i meso iz kojeg curi crveni ili ružičasti sok.

Foto: Pixabay

 

 

Voda iz slavine

Zdravstveni stručnjaci obično preporučuju da izbegavate vodu iz slavine kad putujete. To je zato što je kontaminirana voda glavni krivac za probavne smetnje mnogih putnika.

Budući da patogeni nisu vidljivi golim okom, teško je reći da je voda sigurna za piće. Najbolje je piti ili prati zube vodom koju je flaširao ili konzervirao poznati proizvođač i koja je netaknuta.

Alternativa je da prokuvate i ohladite vodu pre nego što se stavi u čistu posudu ili se filtrira pomoću pouzdanog filtera za vodu. 

Bezbedni napici su: vrući čaj i kafa ako se koristi prokuvana voda, pivo, vino i druga alkoholna pića i gazirana pića iz zatvorenih konzervi i boca, kao i pasterizirani sokovi.

Sveže voće i povrće

I sveže voće i povrće može da bude opasno po zdravlje. Ako ipak želite da uživate u voću ili povrću, najbolje je da izaberete ono koje možete da oljuštite. Vodite računa da ga operete u vodi koja je za piče. 

Takođe, dobro je birati voće koje ima debelu koru, poput banane, pomorandže ili avokada. Salatu i sveže začinsko bilje najbolje je izbegavati.

Mlečni proizvodi

Pasterizovani mlečni proizvodi su sigurni za upotrebu. Ali namirnice kao što je sladoled, sir i jogurt mogu da sadrže opasne klice kao što je listerija, ešerihija koli ili salmonela. 

Ako kupujete nepasterizovane sireve ili sladoled odaberite proverene radnje ili brendove.

Preporuka je i da se izbegavaju jela koja sadrže nedovoljno kuvana jaja. To su majonez, neki umaci ili dezerti. 

Foto: Pixabay

Restoran

 

Ulična hrana

 

Ulična hrana je odličan način da upoznate lokalnu kuhinju  Ali neki štandovi s hranom možda se ne pridržavaju dobro bezbednosnih praksi poput pranja ruku i provere temperature hrane.

Hrana koja dolazi pravo s roštilja je verovatno sigurna za jelo, ali nemojte jesti tamo gde hrana dugo stoji ili deluje da je sumnjivog kvaliteta. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija