• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.07.2023

14:15

Koliko vremena treba roditeljima da se vrate u normalu nakon rođenja deteta? Evo šta kaže nauka

pexels.com

Dom i porodica

Koliko vremena treba roditeljima da se vrate u normalu nakon rođenja deteta? Evo šta kaže nauka

Podeli vest

Roditelji ne spavaju dovoljno šest godina nakon rođenja deteta, otkrilo je jedno istraživanje.

Prema istraživanju Nacionalne fondacije za spavanje, odrasle osobe bi trebalo da spavaju od 7 do 9 sati. Ali bebe ne obraćaju mnogo pažnje na to i drže mame i tate budnima. 

Poremećaj spavanje traje nekoliko meseci

Očekuje se da poremećen ritam spavanja roditelja traje nekoliko meseci. Ali roditeljska neispavanost traje duže nego što očekujemo.

Naučnici su prikupili podatke o spavanju 4659 roditelja, u periodu od sedam godina. Majke i očevi su ocenjivali svoje zadovoljstvo spavanjem na lestvici od 0 do 10 i bežili informacije o trajanju sna.

Ispostavilo se da prva 3 meseca nakon rođenja deteta majke spavaju u proseku jedan sat manje nego pre. Možda ne iznenađuje da očevi spavaju više od majki, ali oni takođe gube oko 15 minuta noćnog odmora.

A nakon 6 godina od rođenja deteta majke spavaju 30 minuta manje, a očevi i dalje spavaju oko 15 minuta manje. I majke i očevi su potvrdili da im je smanjen kvalitet sna. 

Foto: pexels.com

Porodica

 

Istraživanje je pokazalo da se san roditelja ne oporavlja ni šest godina nakon rođenja deteta. Objašnjeno je da je to zbog toga što su deca u ranom uzrastu veoma zahtevna.

Poboljšanje sna

Kada bebe prestanu da se hrane noću i da se bude, nastupa period kada mogu da imaju noćne more, da budu bolesna ili da se bude ranije od svojih roditelja. 

Nedostatak sna roditeljima može napraviti razne probleme. Mogu imati problem koncentracije na poslu, ili dok voze kola. Takođe mogu imati zdravstvene tegobe. 

Roditeljima se zbog toga savetuje da poboljšaju san. To mogu učiniti tako što će ograničiti unos kofeina, smanjiti izloženost ekranima telefona ili televizora. Takođe se preporučuje rutina - odlazak u krevet u isto vreme svakog dana. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

'Režim u Prištini vraća u najtamnije dane' - Srpska lista: Kurti nastavlja sa kršenjem osnovnih prava
Politika

'Režim u Prištini vraća u najtamnije dane' - Srpska lista: Kurti nastavlja sa kršenjem osnovnih prava

Srpska lista saopštila je danas da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, dok se čeka da predstavnici međunarodne zajednice konačno konkretno deluju, i da "anemična saopštenja" sa "pozivima obema stranama" zamene konkretnim merama i odlukama zbog kršenja prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, nastavlja sa progonom Srba i kršenjem osnovnih ljudskih, verskih i građanskih prava i vraća nas u "najtamnije dane iz prošlosti".

14.05.2024

16:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19