• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

25.04.2024

16:12

Zašto je baš sada plasirana ta vest? Eksperti otkrili šta se krije iza Britanskih napada na Legiju

printscreen

Vesti

Zašto je baš sada plasirana ta vest? Eksperti otkrili šta se krije iza Britanskih napada na Legiju

Podeli vest

Ko je ubio Džil Dando? Da li je u poznatu novinarku pucao Milorad Ulemek Legija, surovi ubica iz Srbije? Ovo su najčitaniji naslovi prethodnih dana, ali ne u Srbiji, već u Velikoj Britaniji, koji su sasvim neočekivano u prvi plan stavili nerešeni slučaj ubistva iz 1999. godine i čoveka koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu zbog ubistva premijera.

Milorad Ulemek Legija spomenut je nakon analize snimka nadzorne kamere, koja je uhvatila muškarca u blizini kuće voditeljke Džil Dando u Fulamu u zapadnom Londonu, nakon što je usmrćena na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine.

Dando je na BBC-iju vodila emisiju u kojoj je apelovala za prikupljanje pomoći Albancima  izbeglim sa Kosova i Metohije.

Navodno je BBC nakon ubistva primio pozive u kojima se ubistvo objašnjavalo odmazdom za bombardovanje RTS-a. I pored senzacionalištičkih naslova, niko iz Srbije tada nije uhapšen, već je u zatvoru bio Beri Džordž, koji je oslobođen otpužbi posle osam godina.

Dvadeset pet godina kasnije, engleski Miror objavio je ekskluzivu u kojoj navodi da između Milorada Ulemeka Legije i čoveka snimljenog nadzornom kamerom nema većih razlika i da je uočio više sličnosti između njih. To je za Miror rekao stručnjak za upoređivanje lica Emi Polito:

Foto: printscreen

 

 

- Muškarac sa snimka i ubica iz Srbije imaju sličan oblik usta, brade, linije kose i desnog zaliska, a isti su im opšti oblik i veličina nosa i desnog uha.

Kako bi bolje analizirali fotografije, pozvali smo u jutarnji program Kurir televizije istaknutog fotografa Dragana Kujundžića.

- Oni su u startu našli sličnosti frizure. Ukazali su na tri tačke. Sve ostalo nemaju veze jedno sa drugim. Legijine uši su malo veće i priljubljene su uz glavu. Drugo, ova slika sa video kamera ima slabu rezoluciju i vrlo je problematično upoređivati. Takođe, nos je potpuno drugačiji iako su oni rekli da ima sličan. Legija ima jako izraženu vilicu za razliku od slike ubice. Video sam fotografiju čoveka koji je ležao 8 godina. On mnogo više liči na ovog čoveka sa slike. Mislim da je Emi Polito malo isiljeno izneo ove tvrdnje. Možda je bio istruisan ili emotivno vezan za ovaj slučaj. Fotografski nemam dilemu, ne znam po čemu su slični osim frizure - rekao je Kujundžić.

Foto: epa/twiter x

 

 

Radoslav Roskić, bivši načelnik u BIA i advokat, smatra da je ovo napad na srpski narod.

- Ova aktuelna stvar i situacija praktično ne može biti predmet nikakve pravničke ili advokatske analize. Ovo što se događa mora biti, po mom mišljenju, predmet ličnosti koje se bave analizom etike i pravila profesionalnog ponašanja u medijima. Mora biti predmet analize medijskih stručnjaka i političkih analitičara. Dakle posle 25 godina, imajući u vidu da izvršilac X, svoje antropološke karakteristike četvrt veka, dakle nije menjalo. Imalo je isti nos, iste uši, iste zulufe. Događa se da odjednom bude postavljena mogućnost čak i tvrdnja da je u pitanju to lice X, da je identitet konačno utvrđen. Šta možemo iz toga zaključiti? Znamo sa kakvom ozbiljnošću, sa kakvom tradicijom uspešnosti britanski policijski i drugi organi bar dva veka postupaju. Šta je razlog da nisu preduzete najosnovnije mere i to davno, da bi se utvrdilo gde je lice X boravilo u vreme izvršenja tog krivičnog dela? Radi se o aprilu 1999. godine. Bojim se, ovo sad ne kažem kao advokat, da se sve ovo savršeno uklapa u onu sliku koju svetski moćnici pokušavaju da naprave od srpskog naroda. Dakle, od jednog skupa i udruženja primitivaca koji su spremni da čine sve, koji vrše najteža ubistva svuda po svetu, koja dakle čine genocid i sve u vezi sa tim - rekao je Roskić.

Foto: printscreen/Mirror

 

 

Sonja Medić, nezavisni medijski producent iz Londona, u uključenju za jutarnji program istakla je da je ovo jedna velika neprofesionalnost tabloida Mirror.

- Zvuči zaista neprofesionalno i zaista neodgovorno od strane tabloida "Mirrora", da obavlja takvu jednu istragu i daje takav jedan skandalozan zaključak bez nekog većeg dokaza. Dokaz na koji se oni pozivaju je vrlo labav, i vrlo problematičan. Interesantno je da je "Daily Mail", koji je njihov suparnički tabloid u Britaniji, rekao da je taj dokaz na skali verovatnoće ocenjen kao vrlo slabo verovatan u smislu tačnosti samog tog snimka sa videokamera i lika Legije. Problematičan je tajming, zašto se dešava to sad upravo ovih dana? Znamo da se svašta dešava u smislu naše države, reputacije i velikih napora koji se prave od strane svetskih sila da se Srbija osudi za mnoge stvari za koje nije kriva. Dakle, moramo da zapitamo zašto je to servirano u tabloidu poput Mirora i zašto većina drugih velikih medija nije pokupilo tu priču - rekla je Medić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija