• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Times Malta

24.04.2024

16:56

Srpkinja arhitekta optužena za krađu na Malti! Radila u čuvenoj palati pa ukrala ove vredne predmete (FOTO)

Shuterstock/printskrin

Vesti

Srpkinja arhitekta optužena za krađu na Malti! Radila u čuvenoj palati pa ukrala ove vredne predmete (FOTO)

Podeli vest

Ljubica Živković (52) iz Srbije, arhitekta koja je bila uključena u restauraciju Grand Master's Palace optužena je za krađu tri vaze i sat iz istorijske zgrade Valete.

Ona je negirala tešku krađu, nezakonito posedovanje kulturnih artefakata stečenih na ilegalan način i kršenje uslovne kazne zbog sličnih prekršaja.

Arhitekta iz Srbije, kako prenose mediji na Malti, bila je menadžer projekta. Ona se pridružila u poslednjih šest meseci projekta, baveći se poslednjim građevinskim radovima.

Srpkinja imala pristup celoj palati

Zbog njenog posla, Ljubica je imala pristup celom dvorcu, koji je ponovo otvoren za posetioce u januaru nakon godina obimne restauracije.

Sudu je rečeno da predmeti za koje se tvrdi da ih je ukrala nisu pronađeni. Njihova krađa je prijavljena 5. aprila.

Foto: Linkedin

Ljubica Živković

 

Sud je čuo da optužena, koja je opisana kao arhitekta u sudskim dokumentima, ima problem sa zloupotrebom supstanci i da je bila na uslovnoj kazni zbog sličnih prekršaja.

Kaucija je odbijena nakon prigovora tužilaštva, koje je ukazivalo na krivični dosije optužene i činjenicu da civili, među kojima su i njeni saradnici, tek treba da svedoče.

Ona nije arhitekta

Portparol Kamra tal Peritija rekao je da Živkovićeva nije imala nalog za obavljanje delatnosti kao arhitekta ili građevinski inženjer i da po zakonu nije ovlašćena da se naziva arhitektom.

Sve tri vaze i sat procenjeni su na 13.000 evra.

Heritage Malta je pre nešto više od dve nedelje izdala saopštenje u kojem otkriva nestanak artefakata. 

Predmeti su nestali iz dvorana unutar palate, koja je ponovo otvorena za javnost ranije ove godine nakon pet godina opsežne restauracije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija