• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2024

15:41

Vojnik JNA ubijen na kolenima sa osmehom! Pripadniku "zengi" preti 15 godina robije

Privatna arhiva

Vesti

Vojnik JNA ubijen na kolenima sa osmehom! Pripadniku "zengi" preti 15 godina robije

Podeli vest

Suđenje pripadniku "zengi" Branku Tuniću (59), optuženom da je 30. septembra 1991. u logoru Rakitje kod Zagreba ubio vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde, završava se sutra izricanjem presude pred sudskim većem Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Postupajući tužilac Dušan Knežević je juče u svojoj završnoj reči zatražio da se okrivljeni, kome se sudi u odsustvu s obzirom da je nedostupan srpskim pravosudnim organima, osudi na maksimalnih 15 godina zatvora.

Naročito je skrenuo pažnju na svirepost koju je Tunić iskazao:

- Žrtvu je tukao rukama, nogama i palicama. Isto je činio i drugim ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti. Iz dokaza prozilazi da im je pretio da će im nožem izvaditi oči, gasio im je cigarete po telu, mokrio po njima i stavljao cev pištolja na čelo i slepoočnicu, govoreći im da će ih ubiti. Pojedini svedoci bili su nedvosmisleni u tvrdnjama da je Tunić ubio Utržana, a svi do jednog saglasni su da je on bio najsuroviji od svih. Njihove navode potvrdila su i medicinska veštačenja.

Oslobođen u Hrvatskoj

Tužilac Kovačević se zapitao i šta je Branka Tunića navelo da se tako surovo ponaša prema srpskim zatvorenicima, posebno prema pokojnom Utržanu koji je ubijen na kolenima.

- Jedino što mi pada na pamet kao odgovor na ovo pitanje jeste to što je Utržan Tuniću na mučenje odgovarao osmehom - naveo je tužilac.

U završnim rečima on se osvrnuo i na činjenicu da je Tunić u Hrvatskoj oslobođen odgovornosti za ubistvo Utržana, ali da to nije razlog da mu se ne sudi i pred srpskim pravosuđem:

- Presuda u Hrvatskoj našu zemlju ne obavezuje ni na šta. Načelo 'ne dva puta o istoj stvari' važi samo u okviru jednog nacionalnog sistema. Prilikom odmeravanja kazne Tuniću, sud kao otežavajuće okolnosti treba da ceni njegovu osionost, bahatost, upornost i brutalnost, dok olakšavajućih okolnosti nema.

U kratkoj završnoj reči, punomoćnik oštećenih Dušan Bratić ukazao je da sudska presuda "ne vida fizičke rane, niti vraća život, ali previja psihičke rane, smiruje duše žrtvama".

- Odbrana će reći da se ne sudi po pravdi, već po pravu. Ali pravda je majka prava, tome nas uči pravo u celini i nijedna sudska odluka ne sme da bude bez trunke pravde u sebi - kazao je advokat Bratić i pridružio se završnoj reči tužioca.

Tvrdio da je pucao u samoodbrani

Branilac okrivljenog Andrija Milošević smatra da Tunićeva krivica nije utvrđena, kao i da optužnica protiv njega ne sadrži subjektivne elemente krivičnog dela.

Rekao je da treba da bude odbijena, jer mu je već suđeno u Hrvatskoj, ali i da nema dokaza da je počinio delo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Tunić je na suđenju u Zagrebu tvrdio da je vojnik pokušao da mu otme kalašnjikov, pa ga je posle više upozorenja ubio u samoodbrani.

Optuženi je poreklom s Kosova i Metohije, iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija