• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Novosti

25.05.2024

08:27

Papir bez pokrića, rađa se novi svet! Dokument o Srebrenici nema legitimitet, ne bi se smatrao validnim ni u jednoj skupštini

Shutterstock, Printscreen UN

Politika

Papir bez pokrića, rađa se novi svet! Dokument o Srebrenici nema legitimitet, ne bi se smatrao validnim ni u jednoj skupštini

Podeli vest

Ne postoji skupština na svetu, pa čak ni u zemljama koje važe za "nedemokratske" u kojoj zakon, odluka ili najobičniji dokument, može da prođe bez najmanje polovine prisutnih poslanika. A u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija desilo se da je Rezolucija o Srebrenici, sumanutim načinom brojanja samo onih koji su "za" i "protiv", doneta glasovima 84 deputata, što nije bila ni prosta većina onih koji su sedeli u sali, a daleko je ispod polovine članica UN (193 države).

Stoga, brojke da je 109 zemalja bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo i da iz njih dolazi gotovo dve trećine stanovnika planete nose samo jednu poruku - Rezolucija nema legitimitet!

Ovo je samo jedan utisak koji je ostavilo glasanje o skarednoj deklaraciji o Srebrenici koja predviđa uspostavljanje 11. jula kao međunarodnog dana sećanja, kažnjavanje negiranja genocida i njegovo uvođenje u obrazovne programe. Drugi je da se svet duboko podelio oko univerzalnog pitanja stradanja i žrtava, što je tema na kojoj bi trebalo da vlada jedinstvo, ali kako kada se politizacijom računaju samo stradali sa jedne strane, a ostali se i ne pominju.

Takođe, bilo je jasno da, i pored strahovitih pritisaka zapadnih država, pogotovo Nemačke koja je i bila sponzor spornog teksta, više ne postoji strah "malih" zemalja da se suprotstave i ne dozvole da budu samo lutke kojima drugi povlače konce. Odjeknuo je nedvosmislen stav Nikaragve da su kolonizatori sproveli najveći genocid, veliki je bio Mali, a Sao Tome i Principe principijelan... Protiv su glasali i Komori, Belorusija, Sirija, Kuba, Antigve i Barbuda, Severna Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Nauru, Srbija, Mađarska, Kina i Rusija.

Izrael nije glasao

Izraelski istoričari i "lovci na naciste" prednjačili su prethodnih dana u objašnjenjima da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da nije bilo namere da se uništi jedan narod, što je definicija genocida. Ipak, Tel Aviv se nije izjasnio o Rezoluciji.

Kina je od tradicionalno uzdržane, glasala protiv Rezolucije, ukazujući da ništa što donosi podele ne može biti u interesu bilo koga. I videlo se da Rusija, pa makar ostala sama, nikada neće prestati da podseća Nemačku da je ova država koren zločina, da je palata UN sagrađena kako se nikada više ne bi ponovile strahote koje su sproveli Germani u Prvom i Drugom svetskom ratu, te da reč genocid ne bi imali pravo ni da spomenu.

Veliki deo Azije, Srednje i Južne Amerike, kao i Afrike nije želeo da podlegne ekonomskim i političkim pritiscima sponzora - uzdržane su bile Indija, Alžir, Brazil, Kamerun, Kongo, Etiopija, Kongo, Jamajka, Kenija, Meksiko, Sudan, Vijetnam, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland... Naše komšije su, nažalost, poslušale mentore. Jedino su Mađari glasali protiv, dok su svi ostali susedi bili "za". Poštovanje prema Srbiji iz "kruga Evrope", uzdržanim glasovima, pokazali su Grčka, Slovačka i Kipar, dok Monako nije glasao.

Foto: Novosti

 

 

Bivši ambasador Srbije pri UN Branko Branković rekao je da je sve "što piše u Rezoluciji o Srebrenici prazna priča na papiru i ništa ne znači, jer skoro dve trećine čovečanstva, nije glasalo za takvu glupost".

Foto: Tanja Andric

 

- Ova rezolucija nije obavezna i nema šta da zaživi, pogotovo u ovakvom odnosu snaga prilikom glasanja - 57 zemalja Organizacije islamskih država uglavnom je moralo da bude disciplinovano i da glasa "za". Dvadesetak zemalja na čelu sa Nemačkom mogu sutra da budu pozvane na odgovornost zbog genocida koji su počinili. Glasanje je jedan veliki udarac zapadnjacima koji pokušavaju negde da dobiju neki poen. Postojeći međunarodni poredak je gotov i svi oni u Evropi će vrlo brzo, čim stane rat u Ukrajini da lete sa vlasti - rekao je Branković.

Ekvador "platio" dug

Dve države, Venecuela i Avganistan nisu imale pravo glasa, jer nisu platile članarinu. Tik pred glasanje, izmiren je dug Ekvadora koji je na glasanju pritisnuo taster "za". Nije teško odgovoriti na pitanje iz čije je kase stigao novac.

Inače, praksa glasanja u GS UN pokazuje da je ogromna većina rezolucija, pogotovo o osetljivim pitanjima, donošena dvotrećinskom većinom ili jednoglasno. Međutim, ostavljena je mogućnost da se promeni način glasanja, što se prilikom usvajanja dokumenta o Srebrenici i desilo i ona je samo zahvaljujući ovom manevru prošla. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija