• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2024

14:03

Selaković:Ako zaboravimo žrtve Holokausta, amnestiraćemo zločince!

Pedja Milosavljević

Politika

Selaković:Ako zaboravimo žrtve Holokausta, amnestiraćemo zločince!

Podeli vest

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je danas državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. april 1945. godine, uz poruku da bi zaboravljanje žrtava predstavljalo amnestiranje zločinaca.

- Ako ih zaboravimo, oni će umreti ponovo i na taj način amnestiraćemo zločince. Nastavićemo zajednički sa Republikom Srpskom da podižemo memorijalne centre, nastavićemo da se sa braćom po stradanju, našim sugrađanima Jevrejima i Romima zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti, jer neke stvari moraju da se pamte zauvek - poručio je Selaković nakon polaganja venaca na Starom sajmištu.

Okupljeni su odali poštu žrtvama jednominutni ćutanjem.

- U ime države Srbije, predsednika Republike i potomaka stradalih, u ime ljudskosti, pozivam sve da minutom ćutanja odamo poštovanje svim nevinim žrtvama nacizma i fašizma tokom Drugog svetskog rata - rekao je Selaković.  

On je dodao da se u molitvi srpskog naroda spominje "vječnaja pamjat" i da je večno sećanje ono što živi u hrišćanskoj tradiciji. 

- Živi to duguju mrtvima. Bez sećanja na one koji su bili pre nas, prosto smo manje ljudi. Kada bi svaka žrtva dobila jednominutnu počast, ćutali bismo i u toku naredne kalendarske godine. Tolike su bile razmere stradanja koje nije ničim ni prizvano, ni zasluženo - rekao je Selaković.  

Istakao je da se i dalje ne zna tačan broj žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru. 

- Postoji univerzalna saglasnost da taj broj nije manji od jednog miliona, i da su većinu činili civili i veliki broj srpskog naroda. Dan danas Muzej žrtava genocida ažurira popis žrtava, i gotovo svakodnevno pridodaje se novo ime - rekao je Selaković. 

Foto: Pedja Milosavljević

 

Dan sećanja na žrtve uveden je kao državni praznik iz više razloga, napomenuo je Selaković i rekao da stradalni narodi ne smeju sebi da dozvole zaborav.

- Manjinski narodi, a pre svega imam na umu Jevreje i Rome, samo ako postoji, institucionalizovano sećanje mogu da imaju garancije da žrtve neće ući u neke brojčane preglede stradalnika - rekao je Selaković. 

Kao pripadnici nacionalnog ali i šireg ljudskog kolektiva, dodao je Selaković, imamo obavezu da se sećamo. 

- Ali sećanje ne može da bude samo sebi svrha, ono je i korektiv, ono u svakom društvu ima i funkcionalni značaj.  Neophodno je da shvatimo vrednost slobode u kojoj danas živimo, nije nam poklonjena, već plaćena hiljadama života - rekao je Selaković.

On je istakao da bi nam, "pristajanjem da na savremene političke pritiske odgovaramo klečanjem, bila uskraćena sloboda, pravo na sećanje i naša suština".

- Srbija će nastaviti da se seća i nikome neće dozvoliti da joj ukine pravo da to čini - rekao je Selaković.

Pored Selakovića, vence su položili član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević u ime Grada Beograda, predstavnici Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra "Staro sajmište", Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i diplomatskog kora u Srbiji.

Ceremoniji su prisustvovali i položili cveće i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i ministri Vlade Srbije i državni sekretari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12